Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Χαλαρώνει το λουρί των υποχρεώσεων των αγροτών η αναδιαμορφωμένη ΚΑΠ

Ευχάριστα τα νέα για τους καλλιεργητές έως και 100 στρεμμάτων

Σφράγισε οριστικά τη Δευτέρα 13 Μαΐου την απόφαση του το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για χαλάρωση των περιβαλλοντικών κανόνων της ΚΑΠ (Κοινής Αγροτικής Πολιτικής) για τους μικρούς αγρότες.

Η πρόταση για χαλάρωση των μέτρων είχε προταθεί στις 15 Μαρτίου 2024 από τα μέλη του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύστερα τις πιέσεις δέχθηκαν από τον αγροτικό τομέα με τις μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις που είχαν κυριαρχήσει στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης σε όλη την Ευρώπη, με τις διαμαρτυρίες των αγροτών συχνά να κορυφώνονται στις Βρυξέλλες όπου και έφτασαν τα τρακτέρ.

Η αναδιαμόρφωση της ΚΑΠ θα περιλαμβάνει μέτρα χαλάρωσης για την ως τώρα απαιτούμενη προσαρμογή στους περιβαλλοντικούς κανόνες για αγρότες που παράγουν σε εκτάσεις που δεν υπερβαίνουν τα 10 εκτάρια (100 στρέμματα). Οι προτάσεις αναδιαμόρφωσης των μέτρων ηχούν ευχάριστα στους Έλληνες αγρότες αφού στην πλειοψηφία τους καλλιεργούν σε ανάλογες εκτάσεις. Η χαλάρωση των μέτρων είναι παροδική, συγκεκριμένα ως μέχρι το 2027, ενώ ταυτοχρόνως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργήσει ένα παρατηρητήριο για τα κόστη παραγωγής.

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούν να είναι περισσότερο ευέλικτα ίσως και ελαστικά αναφορικά με τη λήψη αποφάσεων, ενώ απομένει να δούμε πως κάθε χώρα θα εφαρμόσει στην πράξη τα μέτρα αυτά.

Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, 140 στο σύνολο, κατήγγειλαν ως οπορτουνιστική και ψηφοθηρική την αναδιαμόρφωση των μέτρων στην ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική σχετικά με τα περιβαλλοντικά μέτρα. Το γεγονός αυτό έλαβε χώρα τη Δευτέρα 13 Μαΐου.

Σημαντικό ρόλο στη λήψη αυτής της απόφασης του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν οι αντιξοότητες που έχει υποστεί ο αγροτικός τομέας σε συνέργια με τα ακραία καιρικά φαινόμενα (ξηρασία, έντονες βροχοπτώσεις κ.α.), τις αυξήσεις των τιμών και τον πληθωρισμό. 

 

Πηγή:

  • rfi.fr
  • https://ec.europa.eu/transparency/documents-register/detail?ref=COM(2024)139&lang=en

Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε μας

5,044ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,570ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
119ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Ελιά & Ελαιόλαδο: Τεύχος 105

Πρόσφατα άρθρα

Επιλεγμένα