Αναστέλλονται προσωρινά οι δασμοί μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, ανοίγουν τα σύνορα για ισπανικά λάδια και ελιές

Mε την "προσωρινή" άρση των δασμών οι ισπανικές εξαγωγικές επιχειρήσεις θα είναι έτοιμες να επανέλθουν στην αμερικάνικη αγορά δριμύτερες.

0

Την προσωρινή αναστολή των δασμών για χρονικό διάστημα 4 μηνών συμφώνησαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Η.Π.Α.

Γρήγορη ανάλυση για ελαιόλαδο και επιτραπέζιες ελιές

Όπως είχαμε γράψει στο olivenews.gr οι δασμοί ύψους 25% έθιγαν μόνο τα τυποποιημένα ισπανικά ελαιόλαδα και ελιές, ενώ εξαιρούσαν των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Οι ισπανικές λοιπόν εξαγωγές υπέστησαν μεν ένα ξαφνικό μεγάλο πλήγμα όμως στα χρόνια που μεσολάβησαν οι ισπανικές επιχειρήσεις (ιδιωτικές και συνεταιριστικές) βρήκαν άλλες διεξόδους:

– εγκατέστησαν εργοστάσια εμφιάλωσης στο έδαφος των ΗΠΑ, οπότε συσκεύαζαν εκεί τα λάδια και τις ελιές που είχαν εξάγει χύμα,

– χρησιμοποιούσαν τριγωνικές διαδρομές μέσω άλλων χωρών (π.χ. της Πορτογαλίας),

– ενέτειναν τις εξαγωγικές τους προσπάθειες αξιοποιώντας και τα σχετικά προγράμματα προς τις αγορές του υπόλοιπου κόσμου.

Τώρα, λοιπόν, με την “προσωρινή” (ουδέν μονιμότερο του προσωρινού) άρση των δασμών οι ισπανικές εξαγωγικές επιχειρήσεις θα είναι έτοιμες να επανέλθουν στην αμερικάνικη αγορά δριμύτερες.

Γενικότερα, πάντως, η αναστολή των δασμών που περιλάμβαναν εκατοντάδες προϊόντα θα επιτρέψει στις δύο πλευρές να επικεντρωθούν στην επίλυση αυτής της μακροχρόνιας διαμάχης ενώ εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελεί το πρώτο βήμα προς την οριστική άρση των δασμών.

Επίσης, αναμένεται ότι θα δώσει ώθηση στους εξαγωγείς της ΕΕ, δεδομένου ότι οι Η.Π.Α είχαν λάβει αδειοδότηση για επιβολή δασμολογικής επιβάρυνσης αξίας 7,5 δις. δολαρίων στα ευρωπαϊκά προϊόντα.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Σηματοδοτεί την επανεκκίνηση της οικονομικής μας σχέσης με το μεγαλύτερο και σημαντικότερο συνεργάτη μας. Η κατάργηση των δασμών αποτελεί αμοιβαία νίκη και για τις δύο πλευρές, ειδικά υπό το καθεστώς της πανδημίας που πλήττει τους εργαζόμενους και την οικονομία. Η αναστολή τους θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ μας και θα μας δώσει το χρόνο προκειμένου να καταλήξουμε σε μία ολοκληρωμένη και μακροπρόθεσμη λύση. Μία θετική εμπορική σχέση μεταξύ Ε.Ε και Η.Π.Α είναι σημαντική όχι μόνο για τις 2 πλευρές αλλά και για το παγκόσμιο εμπόριο γενικότερα» δήλωσε ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος Εμπορίου Valdis Dombrovskis.