28.000 οι παρεμβάσεις για την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ (upd)

0

Εντός της προθεσμίας της 13 Ιανουαρίου 2020 που είχε θέσει το αμερικάνικο Υπ. Εμπορίου (USTR)  για το θέμα της επιβολής δασμών σε μια πληθώρα προϊόντων (Απειλή Τράμπ για δασμούς σε ελληνικά & ευρωπαϊκά λάδια. Τελείωσε τα Ισπανικά, Απειλή Τράμπ στα ευρωπαϊκά λάδια και ελιές), Δασμοί Τράμπ. Απολογισμός 1ης εβδομάδας) πραγματοποιήθηκαν τελικά 28.000 περίπου παρεμβάσεις για όλα τα θιγόμενα προϊόντα, απ’ όλες τις εμπλεκόμενες χώρες.

Μεταξύ αυτών και το Βόρειο Αμερικανικό Σύνδεσμο Ελαιολάδου. Ο διευθυντής του J. Profaci επισημαίνει ότι τον Δεκέμβριο 2019 οι πωλήσεις ελαιολάδων στα σούπερ μάρκετ μειώθηκαν κατά 8% σε σύγκριση με πέρυσι και ωφελήθηκαν άλλα φυτικά έλαια όπως το κραμβέλαιο, το σογιέλαιο, το φυστικέλαιο, σε βάρος της υγείας των καταναλωτών αλλά και των επιχειρήσεων ελαιολάδου.

Επίσης διαπιστώνει ότι επιβολή δασμών στην αμερικανική αγορά στρέφει τις ευρωπαϊκές (ισπανικές) εξαγωγές προς άλλες χώρες όπως η Ινδία και Κίνα, περιορίζοντας αντίστοιχα τις αμερικανικές επιχειρήσεις. Τέλος, ζητά από το USTR, σε περίπτωση που οι δασμοί είτε αυξηθούν είτε επεκταθούν, να μην συμπεριληφθούν τα προϊόντα που ήδη έχουν αγοραστεί από αμερικανικούς εισαγωγείς, τιμωρώντας τους άδικα.

ΣΣ. Όσον αφορά από ελληνικής πλευράς, δεν γνωρίζουμε μέχρι στιγμής αν υπήρξαν και τι είδους παρεμβάσεις προς το USTR ή σε άλλο επίπεδο. Ο ΣΕΒΙΤΕΛ μας απάντησε ότι “στοιχήθηκε πίσω από το ΥΠΑΑΤ”.