Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Η ευεργετική δράση του ελαιολάδου και στο νευροβλάστωμα

η επικρατούσα σήμερα άποψη για την σημαντική δράση των συστατικών του ελαιολάδου (και κατά συνέπεια του ελαιολάδου) να αυξάνει σημαντικά την φαρμακολογική δράση των αντικαρκινικών φαρμάκων, όταν συν χορηγούνται με την αντικαρκινική αγωγή.

Από δεκαετιών είναι γνωστή η αντικαρκινική δράση του ελαιολάδου, εμπειρικά στην αρχή και στην συνέχεια από επιστημονικές μελέτες. Με την πάροδο του χρόνου όμως, προστίθεται νέα γνώση για τα είδη καρκίνου και τον μηχανισμό μέσω του οποίου ασκεί την ευεργετική δράση του το ελαιόλαδο.

Με το θέμα αυτό έχει ασχοληθεί και άλλες φορές το olivenews.gr όπως στο άρθρο: «Η αντικαρκινική δράση του ελαιολάδου και της Μεσογειακής Δίαιτας, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε αναστολείς του Παράγοντα Ενεργοποίησης των Αιμοπεταλίων (PlateletActivating FactorPAF
https://www.olivenews.gr/el/diatrofi/mesogeiakidiatrofi/antikarkinikidrasielaioladoytismesogeiakisdiatrofis/
 
Επίσης είναι γνωστό από την δεκαετία του 1990 ότι ο Παράγοντα Ενεργοποίησης των Αιμοπεταλίων (PAF) εμπλέκεται στην λειτουργία του νευρικού συστήματος, αλλά ασκεί και  νευροτοξική δράση που αναστέλλεται από ανταγωνιστές PAF, εμπλεκόμενος έτσι και σε ασθένειες του νευρικού συστήματος. Για τα παραπάνω συνεχώς προστίθεται νέα γνώση και για τον μηχανισμό αυτής της εμπλοκής του PAF στον νευρικό σύστημα.

Μία από τις ασθένειες είναι και η εμπλοκή του PAF  στο νευροβλάστωμα, όπου οι αναστολείς του PAF έχουν ευεργετική δράση.
Το νευροβλάστωμα είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μία ομάδα όγκων που προέρχονται από τα νευρικά κύτταρα. Αυτοί οι όγκοι μπορούν να αναπτυχθούν σε οποιοδήποτε μέρος του νευρικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, του νωτιαίου μυελού και των περιφερικών νεύρων. Υπάρχουν διάφοροι τύποι νευροβλαστωμάτων, ορισμένοι είναι καλοήθεις  και άλλοι είναι κακοήθεις. Η θεραπεία εξαρτάται από τον τύπο και τη θέση του όγκου, και μπορεί να περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία. Συνήθως η νόσος αυτή προκαλείται κατά τα πρώιμα στάδια της ανάπτυξης της παιδικής ηλικίας.  

Πρόσφατα δεδομένα από ερευνητικό άρθρο που δημοσιεύτηκε σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό το τρέχον έτος από συνεργασία πανεπιστημίων Πορτογαλίας- Ισπανίας και Ιταλίας,
 
Review
Olive Oil Components as Novel Antioxidants in Neuroblastoma Treatment: Exploring the Therapeutic Potential of Oleuropein and Hydroxytyrosol Marta Gonçalves, Anna Aiello, María Rodríguez-Pérez, Giulia Accardi, Emma Burgos-Ramos and Paula Silva Nutrients 2024, 16, 818. https:// doi.org/10.3390/nu16060818

έδειξε ότι η επιτάχυνση στην ανάπτυξη όγκων από νευροβλάστες μπορεί να ευνοείται και από το οξειδωτικό στρες. Και το ελαιόλαδο μέσα από την αντιοξειδωτική δράση των συστατικών του, ελευροπαϊνη και υδοξυτυροσόλη να ασκεί ευεργετική δράση.
Η εν λόγω ανασκόπηση έδειξε ότι τα παραπάνω συστατικά του ελαιολάδου, μαζί με τα άλλα συστατικά που περιέχονται στο ελαιόλαδο μπορούν να μειώσουν το οξειδωτικό στρες στον οργανισμό, με αποτέλεσμα να ασκούν την ευεργετική δράση του ελαιολάδου και στο νευροβλάστωμα. Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι στο οξειδωτικό στρες παράγονται ελεύθερες ρίζες που είναι ενώσεις που προκαλούν φλεγμονή και έκκριση φλεγμονωδών παραγόντων (όπως ο PAF), αλλά και το αντίθετο. Δηλαδή η φλεγμονή προκαλεί και οξειδωτικό στρες. Στον ανατροφοδοτούμενο αυτό κύκλο τα αποτελέσματα υπό ορισμένες συνθήκες και ορισμένη χρονική διάρκεια είναι επωφελή για τον οργανισμό, αλλά σε παρατεταμένες καταστάσεις γίνονται επιβλαβή, εμπλεκόμενοι σε πολλές ασθένειες φλεγμονώδους αιτιολογίας, όπως και ο καρκίνος.

Τα αποτελέσματα αυτά ενισχύουν και επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα άλλων μελετών όπως αυτά που προαναφέραμε σε προηγούμενα άρθρα του olivenews.gr, αλλά  και του περιοδικού «Ελιά & Ελαιόλαδο, τεύχος 104» στο άρθρο «Αλήθειες και μύθοι για το ελαιόλαδο: περί «πολυφαινολών» ο λόγος», στο οποίο επισημαίνεται η σημαντική συνεργιστική-αντιοξειδωτική δράση των φαινολών (και κυρίως της ελευροπαϊνη και της υδοξυτυροσόλη) μαζί με την αντιφλεγμονώδη δράση συστατικών του ελαιολάδου σε διάφορες ασθένειες, μεταξύ των οποίων και του καρκίνου.

Τέλος, πρέπει να τονιστεί η επικρατούσα σήμερα άποψη για την σημαντική δράση των συστατικών του ελαιολάδου (και κατά συνέπεια του ελαιολάδου) να αυξάνει σημαντικά την φαρμακολογική δράση των αντικαρκινικών φαρμάκων, όταν συν χορηγούνται με την αντικαρκινική αγωγή.

Συγγραφή άρθρου: Κωνσταντίνος Α. Δημόπουλος, Ομοτ. Καθηγητής Χημείας Τροφίμων και Βιοχημείας του ΕΚΠΑ, και μέλος της Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε).

Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε μας

5,044ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,570ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
119ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Ελιά & Ελαιόλαδο: Τεύχος 105

Πρόσφατα άρθρα

Επιλεγμένα