Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου

Ερευνητές του Τμήματος Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου της Jaén  ανέδειξαν ένα ακόμη ευεργετικό αποτέλεσμα της κατανάλωσης του έξτρα παρθένου ελαιολάδου αλλά και την υπεροχή του έναντι άλλων φυτικών ελαίων.

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου της Jaén και επικεφαλής της έρευνας José Juan Gaforio: «Έχει ήδη αποδειχθεί επιστημονικά, ότι η συγκέντρωση ορισμένων βακτηρίων στο έντερο επηρεάζει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο.  Στη συγκεκριμένη μελέτη, αναλύουμε το αν και πώς τα φυτικά έλαια επιδρούν στη διαμόρφωση της βακτηριακής χλωρίδας του εντέρου. Το ηλιέλαιο και το λάδι καρύδας ολοένα και κερδίζουν δημοτικότητα. Έτσι, θέλαμε να γίνει σύγκριση αυτών των δύο  με το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο».

Για το σκοπό αυτό στη συγκεκριμένη μελέτη μετρήθηκε η συγκέντρωση και η σύσταση της μικροχλωρίδας του βλεννογόνου του παχέος εντέρου ποντικιών που τρέφονταν είτε με λάδι καρύδας, ή ηλιέλαιο ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Από το πείραμα προέκυψε ότι και οι τρεις κατηγορίες λαδιών προκάλεσαν αλλαγές στη σύσταση της μικροβιακής χλωρίδας. Όσον αφορά το λάδι καρύδας και το ηλιέλαιο, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωσή τους δημιουργεί μία μικροβιακή ανισορροπία που ευνοεί την εμφάνιση φλεγμονής, η οποία αυξάνει με τη σειρά της και την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου οδήγησε στο αντίθετο αποτέλεσμα αφού η αναδιαμόρφωση της σύστασης της μικροβιακής χλωρίδας που προκάλεσε είχε αντιφλεγμονώδη δράση. Επομένως μπορεί να θεωρηθεί ένας προστατευτικός παράγοντας κατά της εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Πηγή:Olimerca