Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο: Ένας αναπάντεχος σύμμαχος στη μάχη κατά της άνοιας

0

Όλο και πληθαίνουν τα στοιχεία σχετικά με τις ευεργετικές δράσεις του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην υγεία. Πιο συγκεκριμένα, άλλη μία έρευνα ανέδειξε τη συσχέτιση της κατανάλωσης του έξτρα παρθένου με την επιβράδυνση της εμφάνισης ομάδας ασθενειών. Οι ταυπάθειες, όπως ονομάζονται, είναι το αποτέλεσμα των πρωτεϊνών tau στον εγκέφαλο των οποίων η συσσώρευση με τα χρόνια οδηγεί σε πτώση της γνωστικής λειτουργίας γνωστή ως ταυπάθεια ή μετωποκροταφική άνοια.

Στο εν λόγω πείραμα, οι ερευνητές συγκέντρωσαν και κατέταξαν ποντίκια σε 2 ομάδες, εκ των οποίων στη μία παρείχαν ως τροφή εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και στην άλλη όχι. Τα ποντίκια που χρησιμοποιήθηκαν είχαν ηλικία ισοδύναμη με 30-40 ανθρώπινα έτη.

Όπως φάνηκε, τα ποντίκια των οποίων η διατροφή περιελάμβανε το έξτρα παρθένο, ήταν 60 φορές λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν συσσώρευση της παθολογικής πρωτεΐνης tau στον εγκέφαλο, σε σύγκριση με εκείνα που δεν κατανάλωσαν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Τα ίδια ποντίκια παρουσίασαν επίσης βελτιωμένη απόδοση στις δοκιμές μνήμης και μάθησης.

Συμπερασματικά, η κατανάλωση του έξτρα παρθένου κατά την πρώιμη ενηλικίωση μπορεί να επιβραδύνει την εμφάνιση ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, συμπεριλαμβανομένης της άνοιας.

Η έρευνα υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα συνεργασίας του Πανεπιστημίου Temple στη Φιλαδέλφεια και του Πανεπιστημίου Sapienza της Ρώμης.

Πηγές : Temple Health, Aging Cell, Temple University News