Αμφισβήτηση βιοκαυσίμων

0

Νέες έρευνες έρχονται να αμφισβητήσουν τα οφέλη των βιοκαυσίμων, σε έναν κόσμο «πεινασμένο» μεν για εναλλακτικές μορφές ενέργειας, αλλά και με μεγάλο μέρος του πληθυσμού του να πασχίζει για επισιτιστική επάρκεια.

Ολοένα και περισσότεροι ειδικοί παραδέχονται το ρόλο που έχει διαδραματίσει η χρήση καλαμποκιού, ζάχαρης και άλλων αγροτικών προϊόντων προς παραγωγή βιοκαυσίμων, στις ραγδαίες ανατιμήσεις των τελευταίων ετών σε βασικά είδη διατροφής. Τη σκιά τους στο μέλλον της αιθανόλης και άλλων παρόμοιων προϊόντων έρχονται όμως να ρίξουν και οι φωνές επιστημόνων, που θέτουν εν αμφιβόλω τις θετικές επιδράσεις τους στο περιβάλλον.

Ενδεικτικές των αντιδράσεων που έχουν προκληθεί στον αναπτυσσόμενο κόσμο, ιδιαίτερα, είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του Μίζαελ Γκονζάλες, εκπροσώπου της Ενωσης Αγροτών Γουατεμάλας, CUC, στους «News York Times». «Υπάρχουν θετικά και αρνητικά στα βιοκαύσιμα, όχι όμως εδώ. Οι άνθρωποι εδώ δεν έχουν αρκετά για να τραφούν. Χρειάζονται τρόφιμα, χρειάζονται γη. Δεν μπορούν να φάνε βιοκαύσιμα και δεν οδηγούν αυτοκίνητα», είπε, αποδίδοντας με εύγλωττο τρόπο την κατάσταση.

Ηδη, από το 2008, η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε δεχθεί επιθέσεις για το στόχο της αύξησης της χρήσης της αιθανόλης στο 10% του μείγματος καυσίμων, από όσους υποστήριζαν ότι τέτοιου είδους πολιτικές ευθύνονται για τις εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές των σιτηρών, οι οποίες και προκάλεσαν τότε επισιτιστική κρίση. Τότε, οι Βρυξέλλες δεν συμμερίζονταν απόλυτα τις ανησυχίες. Σήμερα, ωστόσο, φαίνεται να αναγνωρίζουν το πρόβλημα.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί, όμως, και πρόσφατη μελέτη επιστημόνων του βρετανικού πανεπιστημίου του Λάνκαστερ, με επικεφαλής τον Νικ Χιούιτ, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό για την κλιματική αλλαγή «Νature Climate Change».

Η μελέτη αποκαλύπτει ότι τυχόν μαζική παραγωγή βιοκαυσίμων στο μέλλον, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της ανόδου της θερμοκρασίας από την καύση των ορυκτών καυσίμων, που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα, στην πραγματικότητα θα μπορούσε να επιβαρύνει κι άλλο την ατμόσφαιρα και την υγεία των ανθρώπων. Οι επιστήμονες προειδοποιούν, ειδικότερα, ότι τα βιοκαύσιμα θα μπορούσαν να προκαλέσουν περίπου 1.400 πρόωρους θανάτους ετησίως στην Ευρώπη έως το 2020, με κόστος 7,1 δισ. δολαρίων για την κοινωνία, εξαιτίας της έκλυσης ισοπρένιου, το οποίο και σχηματίζει τοξικό όζον.

«Η μεγάλης κλίμακας παραγωγή βιοκαυσίμων στην Ευρώπη θα έχει μικρές, αλλά σημαντικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη θνησιμότητα και στις αποδόσεις των καλλιεργειών. Απ όσο γνωρίζουμε, κανείς έως τώρα δεν έχει μελετήσει τις συνέπειες για την ποιότητα του αέρα, εξαιτίας της ανάπτυξης των καλλιεργειών για βιοκαύσιμα», δήλωσε ο Νικ Χιούιτ στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Από την άλλη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι η παγκόσμια υπερθέρμανση έχει προκαλέσει πάνω από 140.000 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο μετά τη δεκαετία του ’70, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, λόγω πρόκλησης ακραίων καιρικών φαινομένων, ξηρασίας και διαφόρων ασθενειών που ευνοούνται από την άνοδο της θερμοκρασίας.

Μια λύση, κατά τους ερευνητές, θα ήταν η χωροθέτηση των καλλιεργειών βιοκαυσίμων μακριά από τα πληθυσμιακά κέντρα, όπου ήδη υπάρχει μεγάλη ρύπανση της ατμόσφαιρας. Μια άλλη θα ήταν η γενετική τροποποίηση των δέντρων, ώστε να μειωθεί η έκλυση ισοπρένιου από αυτά. Οι λύσεις αυτές, όμως, δεν απαντούν στην κριτική όλων όσοι τονίζουν ότι, πέρα από τα όποια περιβαλλοντικά οφέλη τους, τα βιοκαύσιμα «κλέβουν» πολύτιμη γη για τρόφιμα, μειώνοντας την προσφορά και ανεβάζοντας έτσι τις τιμές των τροφίμων στις αγορές.

Της Νατάσας Στασινού, ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ