Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Το ελαιόλαδο μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από άνοια

Ο αριθμός θανόντων από άνοια στην Ελλάδα το 2020 άγγιξε τους 2.280

Το ιατρικό επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open (6 Μαΐου 2024) φιλοξένησε μελέτη που εξέτασε δείγμα πλήθους 92.383 ενηλίκων και χρονική διάρκεια 28 ετών (στις ΗΠΑ) παρατήρησε πως όσοι κατανάλωσαν 7 γραμμάρια ελαιόλαδου την ημέρα (λίγο παραπάνω από μισό κουτάλι της σούπας) είχαν 28% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από άνοια. Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων στο δείγμα ήταν 56 έτη.

Οι ερευνητές γνωστοποίησαν πως η μελέτη αυτή αποτελεί την πρώτη του είδους της καθώς μελετά τις ιδιότητες του ελαιόλαδου σε σχέση με την άνοια. Εντοπίστηκε, επιπλέον, πως τα αποτελέσματα της χρήσης ελαιόλαδου περισσότερο ενθαρρυντικά στο γυναικείο πληθυσμό που μετείχαν στην έρευνα. Τα αποτελέσματα έρχονται να προστεθούν σε άλλες μελέτες και στις συστάσεις για την επιλογή του ελαιόλαδου ως συμμάχου στον τομέα της γνωστικής υγείας, στις συνήθειες δηλαδή που θα μπορούσαν να διατηρήσουν τον εγκέφαλο υγιή.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) η άνοια κατατάσσεται ως η 7η κύρια αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως και συγκεκριμένα, το 2019 υπολογίζεται πως ο αριθμός των θανόντων που έπασχαν από την πάθηση αυτή κυμάνθηκε στο 1,62 εκατομμύρια σε όλον τον πλανήτη.

Το 2020, στον ελλαδικό χώρο, η καταγραφή των θανόντων που έπασχαν από άνοια άγγιξε τους 2.280 θανάτους. Συγκεκριμένα ο αριθμός των θανόντων του 2020 υπερδιπλασιάστηκε συγκριτά με τους θανόντες του 2015 που είχε κυμανθεί περίπου στους 1.009 θανάτους από το ίδιο αίτιο, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Πηγή: jamanetwork.com

 

Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε μας

5,044ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,570ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
119ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Ελιά & Ελαιόλαδο: Τεύχος 105

Πρόσφατα άρθρα

Επιλεγμένα