Το ελαιόλαδο κατά των ασθενειών της βρεφικής ηλικίας

Επιστημονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ενδοκρινολόγους του Νοσοκομείου San Carlos της Μαδρίτης ανέδειξε την ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου στην υγεία των εγκύων αλλά και τη συμβολή του στην πρόληψη ασθενειών κατά την βρεφική ηλικία.

Χάριν τις έρευνας, ζητήθηκε σε πρώτη φάση από μία μερίδα εγκύων να ακολουθήσουν μία διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο και φιστίκια ενώ από τις υπόλοιπες εγκύους που συμμετείχαν στο πείραμα ζητήθηκε να μην καταναλώνουν κανένα είδος λίπους.  Στη συνέχεια εντοπίστηκαν οι διαφορές μεταξύ των δύο πειραματικών ομάδων αλλά και των (703 σε αριθμό) βρεφών που γεννήθηκαν.

Τα πειραματικά αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση ελαιολάδου (ειδικότερα σε εγκύους με φυσιολογικό βάρος και φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης) λειτουργεί ευεργετικά τόσο στην υγεία των εγκύων όσο και των παιδιών τους. Συγκεκριμένα, φάνηκε ότι ένα μεσογειακό μοντέλο διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να μειώσει κατά 25% την πιθανότητα εμφάνισης νόσων στα παιδιά όπως η βρογχιολίτιδα, το άσθμα και άλλες μολυσματικές ασθένειες κατά τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής τους.

Ο επικεφαλής της έρευνας Alfonso Calle Pascual αναφέρει: «Η συγκεκριμένη μελέτη είναι η πρώτη που αναδεικνύει την ευεργετική επίδραση της μεσογειακής διατροφής στην υγεία των απογόνων».

Η μείωση της εμφάνισης των νόσων  συνεπάγεται και μείωση στη χρήση φαρμάκων π.χ αντιβιοτικά και κορτικοστεροειδή, που μπορεί να έχουν επιβαρυντικό ρόλο για την υγεία των παιδιών κατά την ευαίσθητη βρεφική και νηπιακή ηλικία.

Πηγή: Olimerca