Πως σχετίζεται η μεσογειακή διατροφή με την πρόληψη ασθενειών

0

Μία ομάδα επιστημόνων προσδιόρισε χημικές ενώσεις στο αίμα που υποδεικνύουν πόσο μεσογειακή είναι η διατροφή μας, κάτι σαν ένα μεταβολικό «αποτύπωμα» που μαρτυρά εάν η διατροφή που ακολουθούμε είναι η σωστή. Με τον όρο «μεσογειακή» νοείται μία διατροφή πλούσια σε προϊόντα φυτικής προέλευσης, όπως φρούτα και λαχανικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής άλεσης και ελαιόλαδο.

Η έρευνα είναι αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ ισπανικών πανεπιστημίων (Πανεπιστήμιο της Νavara, Πανεπιστήμιο Rovira i Virgili) και αμερικάνικων (Harvard University, MIT). 1850 ασθενείς από την Ισπανία και 7000 από τις Ηνωμένες Πολιτείες υποβλήθηκαν σε δοκιμή του προγράμματος Predimed, όπως ονομάστηκε, το οποίο περιελάμβανε μεγάλο αριθμό διατροφικών αναλύσεων.

Αρχικά ταυτοποιήθηκαν περίπου 400 μεταβολίτες, όπως λιπίδια και αμινοξέα τα οποία συναντούνται συχνά στη μεσογειακή διατροφή, και μελετήθηκε η επίδρασή τους στο μεταβολισμό.

Στη συνέχεια, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και με τη χρήση αλγορίθμων, τόσο στο ισπανικό όσο και στο αμερικάνικο δείγμα προσδιορίστηκαν 67 χημικές ουσίες ο συνδυασμός των οποίων καθορίζει αν ένα άτομο ακολουθεί τη μεσογειακή διατροφή.

Τo εύρημα έχει ήδη βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη συσχέτιση της μεσογειακής διατροφής με την πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Πηγή: Οlimerca