Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

Οι Ιταλοί υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ξεσηκώθηκαν κατά του πυρηνέλαιου επαναφέροντας το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στο κυλικείο τους

Τι λάδι έχει η σαλάτα μου;

Τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποτελούν μία «ελίτ», που απολαμβάνει διάφορα προνόμια. Αλλοίμονο, λοιπόν, αν συμβιβάζονταν με κάτι λιγότερο από το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στα γεύματα που σερβίρει το εστιατόριο στα γραφεία Eurotower και Japan Center στην Φρανκφούρτη όπου εργάζονται. 

Το καλά ενημερωμένο POLITICO, σε μια γλαφυρή του ανταπόκριση περιγράφει ότι ήταν οι Ιταλοί εργαζόμενοι που ξεσηκώθηκαν όταν διαπίστωσαν πως το αγαπημένο τους και πολύτιμο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αντικαταστάθηκε εν κρυπτώ, «στα μουλωχτά», από ταπεινό πυρηνέλαιο (olio di sansa)! Για Έλληνες και Ισπανούς εργαζόμενους δεν γράφτηκε κάτι…

Ένας Ιταλός, μέλος του προσωπικού της ΕΚΤ, έγραψε για «το φτηνό έλαιο που παράγεται από τον πολτό της ελιάς και συνήθως πωλείται στη μισή τιμή του παρθένου ελαιολάδου, και είναι τόσο απαίσιο που πολλές φορές χρησιμοποιείται ως καύσιμο για βιομάζα. Για μένα αυτό είναι τελείως τρελό», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τελικά αποδείχτηκε πως τίποτε δεν είχε γίνει τυχαία αλλά η νέα εταιρεία που είχε αναλάβει το κέτερινγκ απλά φρόντισε να μειώσει το κόστος της λόγω και της ανόδου της τιμής του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου. Ευτυχώς η γαστρονομική επανάσταση αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή καθώς η εταιρεία κέτερινγκ, η Aramark, επανέφερε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο κι έτσι το οικοδόμημα της ΕΚΤ σώθηκε. Προς ώρας τουλάχιστο…

Και γιατί ακρίβυνε; 

Η χαριτωμένη αυτή ιστορία έφερε στη δημοσιότητα και το σοβαρό ζήτημα της ακρίβειας και των αιτίων της. 

Η δυσαρέσκεια του προσωπικού εκδηλώθηκε καθώς η ΕΚΤ έχει εστιάσει στο ρόλο που έπαιξαν οι παράγοντες προσφοράς πέραν του ελέγχου της στο να επιδεινώσουν την πληθωριστική πίεση το 2022, όπως η άνοδος στην τιμή του αερίου που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η άποψη είναι, ότι η νομισματική πολιτική είναι ιστορικά καλύτερα τοποθετημένη για να αντιμετωπίζει τα “σοκ ζήτησης” που οφείλονται στην υπερβολική προσφορά χρήματος από ό,τι με τα σοκ προσφοράς, τα οποία συνήθως αγνοεί.

Η συζήτηση του προσωπικού φάνηκε να το αναγνωρίζει αυτό. «Η ΕΚΤ θα έπρεπε να έχει περισσότερους ελέγχους σε ό,τι μας προσφέρεται για την τιμή που πληρώνουμε (συμπεριλαμβανομένης της επιδοτήσεως της ΕΚΤ)»,  έγραψε ένας χρήστης του εσωτερικού δικτύου.

Το θόρυβος γύρω από το ελαιόλαδο έρχεται επίσης λίγο μετά τις ενστάσεις του προσωπικού της ΕΚΤ για τις δηλώσεις του επικεφαλής κλιματικής πολιτικής της ΕΚΤ, Φρανκ Έλντερσον, ο οποίος είπε ότι μερικοί από το προσωπικό της ΕΚΤ χρειαζόταν “επαναπρογραμματισμό” για να είναι πιο συνειδητοποιημένοι των “κλιματικών κινδύνων” –  ότι  αυξανόμενη παγκόσμια θερμοκρασία προκαλεί ένα οικονομικό πρόβλημα και κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Αυτό είναι εύστοχο καθώς η αυξανόμενη τιμή του ελαιολάδου, η οποία έχει περισσότερο από διπλασιαστεί τους τελευταίους 12 μήνες, οφείλεται κυρίως σε εκτεταμένες ξηρασίες στις κύριες περιοχές καλλιέργειας της νότιας Ευρώπης.

Έτσι, η υπόθεση φέρνει στο προσκήνιο ένα από τα πιο έντονα παραδείγματα των κινδύνων που η κλιματική αλλαγή επιφέρει στις τιμές – και τους κινδύνους που διατρέχουν οι τράπεζες που δανείζουν σε παραγωγούς και εμπόρους που επηρεάζονται από αυτή την κλιματική αλαγή.

Επιπλέον, αποκαλύπτει ότι οι εντάσεις Βορρά-Νότου που έχουν διχάσει την Ευρώπη εδώ και καιρό έχουν φτάσει σε έναν από τους κορυφαίους της θεσμούς, με την επείγουσα ανάγκη  για τη συναίνεση της “Υπόθεσης Ελαιολάδου”, που έδειχνε ότι όλο αυτο το καιρό δεν απασχολεί τους Βόρειους.

«Είμαι εδώ για να παλέψω για την Ευρώπη και όχι για ένα τριών αστέρων εστιατόριο στη δουλειά»,  είπε ένας υπάλληλος με γερμανικό όνομα. Οι Νότιοι, από την άλλη πλευρά, υποστήριξαν ότι τα συμφέροντα της Ευρώπης μπορούν με δυσκολία να προστατευθούν με μια κακή διατροφή.

«Μπορεί να έχετε ακούσει τον όρο, ”mens sana in corpore sano”», έγραψε ένας Ιταλός, χρησιμοποιώντας τη λατινική φράση για “νους υγιής εν σώματι υγιεί.” Πράγματι, τι καλό μπορεί να έχει ένας νομισματικός φορέας χωρίς μια ενιαία γαστρονομική πολιτική; 

Τα ελληνικά εστιατόρια;

Και τα ελληνικά εστιατόρια; Κάποτε υπήρχε μια συζήτηση, ψηφίστηκε και ένας νόμος που υποχρέωνε τα καταστήματα μαζικής εστίασης (HORECA)      Οι καλές εξαιρέσεις του ντροπιαστικού κανόνα των χύμα λαδόξυδων  να σερβίρουν σφραγισμένα φιαλίδια ελαιόλαδου. Τώρα, «τι λάδι έχει η σαλάτα μου;»

 

Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε μας

5,044ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,570ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
119ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Ελιά & Ελαιόλαδο: Τεύχος 105

Πρόσφατα άρθρα