Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024

10 απλοί τρόποι που οι Ιταλοί παραμένουν αδύνατοι

Η μαγειρική είναι μέρος της ιταλικής κουλτούρας

Στη χώρα όπου η κατανάλωση ζυμαρικών, πίτσας, παγωτού και καλού κρασιού είναι κοινή πρακτική, θα περίμενε κανείς ότι οι περισσότεροι Ιταλοί θα είχαν περιττά κιλά. Κι όμως οι περισσότεροι άνθρωποι στην Ιταλία είναι αδύνατοι. Πώς το καταφέρνουν αυτό;

Οι Ιταλοί τρώνε κανονικά γεύματα, καταναλώνουν τηγανητά φαγητά, παραγγέλνουν επιδόρπιο, τρώνε πολύ τιραμισού και σπάνια απορρίπτουν ένα ποτήρι κρασί. Ωστόσο, διατηρούνται σε φόρμα και έχουν άψογα σώματα.

Οι περισσότεροι λόγοι που οι Ιταλοί δεν έχουν αυξημένο σωματικό βάρος σχετίζονται με το ιταλικό φαγητό, την ιταλική κουλτούρα και τις ιταλικές διατροφικές συνήθειες.

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου στο oloygeia.gr  εξηγεί τους 10 απλούς καθημερινούς κανόνες.

1. Οι Ιταλοί τρώνε πρωινό

Ακούμε συνέχεια από τους ειδικούς ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Και οι Ιταλοί ακολουθούν πιστά αυτή την οδηγία. Και δεν παραλείπουν ποτέ το πρωινό.

Τι τρώνε; Ένα τυπικό ιταλικό πρωινό αποτελείται συνήθως από κάτι γλυκό, όπως ένα κορνέτο/μπριός με έναν εσπρέσο ή καπουτσίνο.

2. Δεν παραγγέλνουν φαγητό απ’ έξω

Οι Ιταλοί παραγγέλνουν σπάνια έτοιμο φαγητό. Θεωρούν ότι η ποιότητα του φαγητού απ’ έξω δεν είναι τόσο καλή όσο του σπιτικού φαγητού.

3. Η μαγειρική είναι μέρος της ιταλικής κουλτούρας

Πιθανότατα έχετε δει σε ταινίες ή εκπομπές την ιταλίδα mamma ή nonna να μαγειρεύει στην κουζίνα. Το μαγείρεμα αποτελεί μεγάλο μέρος της ιταλικής κουλτούρας και όπως λένε οι Ιταλοί, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να τρως ένα σπιτικό γεύμα.

4. Οι Ιταλοί τρώνε στο σπίτι

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο πολλοί Ιταλοί είναι αδύνατοι είναι επειδή συνήθως πηγαίνουν σπίτι τους για να φάνε.

Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι πολλών επιχειρήσεων που κλείνουν για λίγες ώρες το μεσημέρι, πηγαίνουν στο σπίτι τους για να φάνε ένα κανονικό γεύμα και επιστρέφουν έπειτα στη δουλειά τους.

5. Το Ιταλικό φαγητό έχει ποικιλία

Στην ιταλική διατροφή υπάρχει ποικιλία. Το μεσημεριανό γεύμα έχει ποικιλία και είναι φρέσκο, φτιαγμένο από το μηδέν.

Τα ιταλικά γεύματα είναι συνήθως καλά ισορροπημένα και πάντα υπάρχει μια σαλάτα ή κάποιο είδος μαγειρεμένων λαχανικών στο τραπέζι.

Ποικιλία υπάρχει και στο δείπνο. Τα γεύματα είναι πάντα ελκυστικά, ενώ επιπλέον περιλαμβάνουν και εποχιακά προϊόντα. Η ύπαρξη κρασιού στο τραπέζι είναι επίσης τυπική κατά τη διάρκεια ενός ιταλικού γεύματος ή δείπνου.

6. Χρησιμοποιούν φρέσκα και τοπικά υλικά

Ένας ακόμη λόγος που οι Ιταλοί παραμένουν αδύνατοι έχει να κάνει με τα υλικά που χρησιμοποιούν. Οι Ιταλοί χρησιμοποιούν φρέσκα και εποχιακά λαχανικά, αγοράζουν καλής ποιότητας κρέας και φρέσκα ψάρια.

7. Το μέγεθος μιας μερίδας είναι σωστό

Ένα χαρακτηριστικό που συναντάτε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, και όχι μόνο στην Ιταλία: τα μεγέθη των μερίδων του φαγητού είναι τα σωστά. Είναι σπάνιο να δείτε υπερμεγέθη πιάτα με ζυμαρικά ή πιάτα γεμάτα με φαγητό. Οι μερίδες είναι όσο οι ποσότητες που προτείνουν οι διατροφολόγοι. Χορταίνουν και δεν παχαίνουν.

8. Δεν τρώνε επεξεργασμένα τρόφιμα

Ακόμη ένας λόγος στον οποίο οι Ιταλοί οφείλουν το χαμηλό σωματικό βάρος είναι ότι δεν καταναλώνουν πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα. Σπάνια τρώνε πατατάκια, μπισκότα, καραμέλες και σοκολάτες. Επιλέγουν πιο υγιεινά ιταλικά σνακ και κράκερς ολικής άλεσης.

9. Δίνουν έμφαση στην εμφάνιση των τροφίμων

Σε μια χώρα όπου πολλοί άνθρωποι δίνουν μεγάλη έμφαση στην ομορφιά και την καλή εμφάνιση, το ίδιο ισχύει και για το τι τρώνε. Δηλαδή, οι Ιταλοί δεν θα φάνε κάτι που δεν φαίνεται ελκυστικό! Αυτό έχει να κάνει περισσότερο με την παρουσίαση, τη μυρωδιά και φυσικά τη γεύση.

10. Το περπάτημα

Και ο τελευταίος λόγος στον οποίο οι Ιταλοί οφείλουν τα κορμιά τους έχει να κάνει με το περπάτημα. Πολλοί Ιταλοί περπατούν σχεδόν καθημερινά. Ακόμη και την Κυριακή, πηγαίνουν για περπάτημα στο κέντρο της πόλης και δεν κάθονται όλη μέρα στον καναπέ.

Θα μπορούσαμε, λοιπόν, να “μεταφράσουμε” τους παραπάνω 10 τρόπους στον εξής έναν: τηρούν μια απλή Μεσογειακή διατροφή προσαρμοσμένη στην καθημερινότητά τους.

Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε μας

5,044ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,570ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
119ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Ελιά & Ελαιόλαδο: Τεύχος 105

Πρόσφατα άρθρα