Nutri-Score: Η νέα διατροφική απειλή κατά του ελαιολάδου και των Μεσογειακών προϊόντων

Τα προϊόντα της κατ εξοχήν υγιεινής Μεσογειακής Διατροφής κινδυνεύουν με βαρύ σκορ και αυτογκόλ στο γήπεδο της υγιεινής διατροφής αν εφαρμοστεί το νούτρι-σκορ. Έτσι, με την κλίμακα βαθμολογίας του Nutri-Score το ελαιόλαδο θα πάρει κακή βαθμολογία λόγω λιπαρών

0

Το Nutri-Score όπως και το Traffic Light αποτελούν πολύ πρόσφατες μεθόδους ενημέρωσης του καταναλωτή για το πόσο υγιεινό είναι ένα τρόφιμο. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτή η “οπτική απλούστευση” στρέφεται κατά του ελαιολάδου όπως και των περισσότερων εμβληματικών προϊόντων της Μεσογειακής Διατροφής.

Ο αναπλ. καθηγητής του Χαροκόπειου Πανεπιστήμιου, και αντιπρόεδρος της 4Ε, Γιώργος Μπόσκου, δεν διστάζει να τα χαρακτηρίσει “ρατσιστικά σχήματα, τα οποία εν τέλει δεν κάνουν διάκριση μόνο στα τρόφιμα αλλά και στους καταναλωτές, καθώς τα τρόφιμα -και οι εταιρείες που τα παράγουν- θα μας επιλέγουν, και όχι εμείς αυτά”.

Από τα παραδείγματα που αναφέρει ο κ. Μπόσκου γίνεται φανερό πόσο κινδυνεύουν τα προϊόντα της κατ εξοχήν υγιεινής Μεσογειακής Διατροφής με βαρύ σκορ και αυτογκόλ στο γήπεδο της υγιεινής διατροφής αν εφαρμοστεί το νούτρι-σκορ. Έτσι, “με την κλίμακα βαθμολογίας του Nutri-Score και τουTraffic Light το ελαιόλαδο θα πάρει χαμηλή βαθμολογία λόγω λιπαρών, οι ελιές από το αλάτι, το μέλι από τα σάκχαρα, ενώ και οι σαρδέλες βγαίνουν με χειρότερη βαθμολογία από τον τόνο”.

Στο τεύχος 93 του Ελιά & Ελαιόλαδο που κυκλοφορεί περιλαμβάνεται σχετικό αναλυτικό άρθρο για τις διατροφικές πληροφορίες στις συσκευασίες τροφίμων.

Οι μεσογειακοί λαοί δεν θέλουν αυτές τις διατροφικές οδηγίες επειδή βγάζουν τα παραδοσιακά προϊόντα με πολύ κακή βαθμολογία, απωθητική για τους καταναλωτές. Ζητούν την άμεση τοποθέτηση του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην κατηγορία Α της διατροφικής ετικέτας Nutri-Score.

Σύμφωνα με την Olimerca, η συλλογικότητα της προσπάθειας αναδεικνύεται και από το σχετικό ανακοινωθέν, το οποίο φέρει την υπογραφή πολλών οργανώσεων του τομέα, όπως της Εθνικής Οργάνωσης για τα ΠΟΠ, της Ένωσης Ελαιοκομικών Δήμων Ισπανίας (AEMO), της Ομοσπονδίας Ελαιοτριβείων Ισπανίας, αλλά και πολυάριθμων ερευνητών με αντικείμενο μελέτης το ελαιόλαδο.

Ο ελαιοκομικός τομέας της Ισπανίας συμφωνεί στην αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα, βασισμένη σε αδιάσειστα επιχειρήματα: η πολιτιστική κληρονομιά που φέρει το ελαιόλαδο είναι βαθιά ριζωμένο βρίσκεται στην μεσογειακή κουλτούρα, ενώ ο κύριος λόγος παραμένει ο διατροφικός, και μάλιστα μεγάλης βαρύτητας.

Η διατροφική μοναδικότητα του παρθένου ελαιολάδου έγκειται στο ότι πληροί, αποδεδειγμένα, (βάση της αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και του κανονισμού 432/2012), δύο πολύ σημαντικές προδιαγραφές: πρώτον, υψηλή αντιοξειδωτική ικανότητα, και, δεύτερο, υψηλή περιεκτικότητά σε ακόρεστα λιπαρά, παράγοντας που διατηρεί τη χοληστερόλη σε φυσιολογικά επίπεδα στο αίμα.

Κατά συνέπεια, καμία διατροφική ταξινόμηση δε μπορεί να πάει κόντρα σε δύο τόσο σημαντικά επιχειρήματα που φέρουν την έγκριση τόσο της EFSA όσο και τη σφραγίδα πολυάριθμων ερευνών.

Τονίζουν πως διατροφικές ετικέτες που εξισώνουν το ελαιόλαδο με άλλα σπορέλαια συνιστούν καταναλωτική απάτη. Με βάση λοιπόν τα παραπάνω κρίνεται αναγκαίο ο αλγόριθμος του συστήματος ετικέτας Nutri-Score να διαμορφωθεί αναλόγως και το παρθένο ελαιόλαδο να ταξινομηθεί στην κατηγορία Α, αυτήν δηλαδή της ύψιστης διατροφικής αξίας.