Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Νευροπροστατευτική δράση εκχυλίσματος καρπών ελιάς

Οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες πιθανό να προωθούν υγιείς καρδιαγγειακές και νευρολογικές λειτουργίες.

Πιλοτική μελέτη με εικονικό φάρμακο έδειξε ελπιδοφόρα αποτελέσματα σχετικά με τη νευροπροστατευτική δυνατότητα του εκχυλίσματος του καρπού της ελιάς σε ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλοαγγειακό ατύχημα (CVA). Η έρευνα, που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Jaen, στην Ισπανία, και παρατήρησαν ότι η καθημερινή χορήγηση υδροξυτυροσόλης, ενός φυσικού αντιοξειδωτικού που περιέχεται στο εκχύλισμα, μπορεί να βελτιώσει διάφορες βιοχημικές παραμέτρους, να μειώσει το οξειδωτικό στρες και να προάγει την αγγειακή και νευρολογική υγεία.

Πιλοτική μελέτη

Στη μελέτη, χορηγήθηκαν σε καθημερινή βάση για χρονικό διάστημα 45 ημερών 15 mg υδροξυτυροσόλης σε ασθενείς μετά την προσβολή τους από εγκεφαλικό επεισόδιο. Αξιολογήθηκαν διάφορες παράμετροι, συμπεριλαμβανομένων βιοχημικών παραμέτρων που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες, την αρτηριακή πίεση και τα νευρολογικά και λειτουργικά αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η συμπληρωματική χορήγηση υδροξυτυροσόλης ήταν ικανή να μειώσει το ποσοστό της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης, καθώς και να διαμορφώσει την εξέλιξη του πρωτεϊνώματος του ορού, ιδίως την έκφραση των απολιποπρωτεϊνών.

Το Mediteanox είναι φυσικό συστατικό που λαμβάνεται από τον καρπό της ελιάς (Olea Europaea L.) που καλλιεργείται στις μεσογειακές περιοχές της Ισπανίας μέσω της βιώσιμης γεωργίας και εξάγεται με πατενταρισμένη διαδικασία που διατηρεί το φυσικό προφίλ του καρπού. Το Mediteanox, επεξεργάζεται με μια πατενταρισμένη μέθοδο εκχύλισης με νερό, η οποία εγγυάται τη διατήρηση και τη συγκέντρωση των φυσικών συστατικών του καρπού χωρίς τον κίνδυνο υπολειμμάτων πτητικών διαλυτών.

Πιλοτικά Αποτελέσματα

Η μελέτη υποδηλώνει ότι η υδροξυτυροσόλη μπορεί να έχει αγγειοπροστατευτική δράση μειώνοντας τα επίπεδα των απολιποπρωτεϊνών που σχετίζονται με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Επιπλέον, παρατηρήθηκαν συγκεκριμένες βελτιώσεις στη μυϊκή δύναμη των μη-παρετικών άκρων και καλύτερα νευρολογικά αποτελέσματα στην ομάδα με συμπλήρωμα Mediteanox®. Τα ευρήματα αυτά ίσως υποδεικνύουν έναν πιθανό ρόλο του εκχυλίσματος ελιάς στη θεραπεία μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο. Βέβαια, είναι σε πειραματικό στάδιο, συνεπώς απαιτούνται περισσότερες κλινικές δοκιμές ώστε να επιβεβαιωθούν τα υπάρχοντα αποτελέσματα.

Ο Andrea Zangara, Διευθυντής Επιστημονικής Επικοινωνίας και Ιατρικών Υποθέσεων της Euromed, υποστήριξε πως αυτή η πιλοτική μελέτη αναδεικνύει τις δυνατότητες του εκχυλίσματος ελιάς, ως ένα πολλά υποσχόμενο νοοτροπικό για ένα ευρύ φάσμα φαρμακευτικών και διατροφικών προϊόντων. Οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση υγιών καρδιαγγειακών και νευρολογικών λειτουργιών.

Πηγή: Oleorevista.com

Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε μας

5,044ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,570ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
119ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Ελιά & Ελαιόλαδο: Τεύχος 105

Πρόσφατα άρθρα

Επιλεγμένα