Ο αλγόριθμος της μεσογειακής διατροφής

0

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) ήταν απόλυτος τον περασμένο Μάιο: η φημισμένη μεσογειακή διατροφή, η οποία θεωρείται από τον Οργανισμό Γεωργίας και Τροφίμων «η καλύτερη για τους ανθρώπους και η πιο βιώσιμη για το περιβάλλον», είχε «πεθάνει» στις χώρες όπου εμφανίστηκε. Λίγους μήνες αργότερα, η Ιταλία και το Ισραήλ ξεκίνησαν μία έρευνα για να «αναστήσουν» τη μεσογειακή διατροφή, με τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η τεχνολογία, έναν εξατομικευμένο αλγόριθμο.

Η έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που παρουσιάστηκε στην Βιέννη, επιβεβαιώνει ότι στην Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα, ο μεσογειακός τύπος διατροφής έχει εγκαταλειφθεί, ενώ τον έχουν υιοθετήσει οι χώρες του Βορρά, οι οποίες πριν δεν τον ακολουθούσαν.

 «Τα σημερινά παιδιά θα πεθάνουν πριν τους γονείς τους», είχε προειδοποιήσει ο Οργανισμός Γεωργίας και Τροφίμων πριν κάποια χρόνια, αποδίδοντας την καταστροφή στις διατροφικές αλλαγές. «Η μεσογειακή διατροφή έχει εγκαταλειφθεί και πρέπει να υιοθετηθεί ξανά», εξηγεί ο Joao Breda, υπεύθυνος του Π.Ο.Υ. στην Ευρώπη για την πρόληψη και έλεγχο των μη μεταδοτικών ασθενειών.

Ο Π.Ο.Υ. αναφέρει σχετικά με την Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα, όσον αφορά την παχυσαρκία των παιδιών έως εννέα ετών τα εξής: Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα ποσοστά είναι μεγαλύτερα από 40% (ένα στα πέντε), σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. , ενώ στη Γαλλία, Νορβηγία, Σουηδία, Ιρλανδία, Λετονία, Δανία και άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Βορρά τα ποσοστά κυμαίνονται μεταξύ 5 και 9%.

Μεσογειακή διατροφή στις σκανδιναβικές χώρες 
Τα τελευταία χρόνια, οι βόρειοι λαοί είχαν διδαχθεί από τους μεσογειακούς, ενώ οι τελευταίοι έχουν ξεχάσει το παραδοσιακό μοντέλο διατροφής τους, διατρεφόμενοι με το λεγόμενο «junk food». Γλυκά και ποτά με ζάχαρη, τρόφιμα με πολύ αλάτι και λίπος και η απουσία φυσικής άσκησης έχουν αντικαταστήσει την διατροφή με βάση τα φρούτα, το ψάρι και το ελαιόλαδο, αυξάνοντας μεταξύ άλλων ασθένειες, όπως ο διαβήτης και καρδιολογικά προβλήματα.

Το ιταλικό-ισραηλινό πείραμα πάνω στην ισχύ της εν λόγω διατροφής έχει αρχίσει να εφαρμόζεται αυτές τις μέρες σε 100 παιδιά, 50 στο Ισραήλ και άλλα 50 στην Ιταλία. 100 επιπλέον διαφορετικοί ανήλικοι θα ακολουθήσουν παράλληλα μία στάνταρ διατροφή ώστε έπειτα να είναι εφικτή η σύγκριση των αποτελεσμάτων. Την έρευνα την πραγματοποιούν από κοινού το πανεπιστήμιο Federico II της Νάπολης και το Ινστιτούτο Επιστήμης Weizmann του Ισραήλ και συμμετέχουν οι ισραηλινοί ερευνητές Eran Segal, ειδικός στη Γενετική και Πληροφορική και ο ανοσολόγος Eran Elinav, καθώς επίσης και η Ιταλίδα καθηγήτρια Annamaria Staiano. Οι δύο πρώτοι είναι επίσης συγραφείς του «La dieta a medida», που εκδόθηκε πρόσφατα στην Ιταλία. Η έρευνα χρηματοδοτείται από την Ferrero, βιομηχανία ορισμένων τροφίμων που καταναλώνονται αποκλειστικά από τα παιδιά, η οποία έχει ανακοινώσει ότι θα δεχθεί τα αποτελέσματα της έρευνας «χωρίς να παρέμβει».

Εξατομικευμένη διατροφή
Δεδομένου ότι η ίδια διατροφή δεν μπορεί να εφαρμοστεί εξίσου σε μία ομάδα ατόμων, καθώς κάθε τύπος διατροφής επιδρά διαφορετικά, απαιτείται για κάθε περίπτωση μία εξατομικευμένη διατροφή, εξηγεί ο Elinav. Προσθέτει ότι το απαιτεί επίσης η περίφημη «μεσογειακή διατροφή», η οποία το 2010 ανακηρύχθηκε Άυλη Κληρονομιά της Ανθρωπότητας.

Το πείραμα ονομάζεται Caprii και δεν έχει καμία σχέση με το νησί απέναντι από τη Νάπολη, αλλά τα αρχικά του στα αγγλικά σημαίνουν «εξατομικευμένη έρευνα σχετικά με την παιδική διατροφή στην Ιταλία και το Ισραήλ». Η έρευνα θα διαρκέσει 30 μήνες και θα εφαρμοστεί σε ανήλικους προεφηβικής ηλικίας, ώστε οι ορμονικές αλλαγές να μην επηρεάσουν το αποτέλεσμα. Κάθε ένα από τα 100 παιδιά θα γίνει «πειραματόζωο» μόνο για 14 ημέρες, ώστε να μην κουραστούν. Κατά τη διάρκεια τεσσάρων ημερών θα ακολουθούν μία διατροφή μεσογειακού τύπου και τις υπόλοιπες τέσσερις θα έχουν μία στάνταρ διατροφή.

Μετά από κάθε γεύμα θα τους τοποθετούν στο χέρι ή στο πόδι ένα μη επεμβατικό μετρητή σακχάρου. Στην οθόνη θα εμφανίζονται τα ατομικά επίπεδα γλυκόζης εκείνη τη στιγμή. Καθημερινά θα γίνονται επίσης εξετάσεις αιμοσφαιρίνης, ινσουλίνης και χολεστερόλης.

 Μετά τα αποτελέσματα, θα καθοριστεί ένας προσωπικός αλγόριθμος για κάθε παιδί, ώστε οι γονείς και οι δάσκαλοι στο σχολείο να έχουν ένα σημείο αναφοράς όσον αφορά τη διατροφή των παιδιών. «Το σώμα χρειάζεται περισσότερο αυτή την ουσία και λιγότερη την άλλη», αναφέρουν οι τρεις ερευνητές. Ο Elinav προσθέτει πως «πρέπει να αναλυθούν οι παράγοντες οι οποίοι βρίσκονται στις γλυκαιμικές αντιδράσεις μετά τη κατανάλωση γεύματος», ώστε έπειτα να είναι εφικτό να προσδιοριστεί μία διατροφή στα μέτρα του καθενός.

Ένα πρώιμο στάδιο της έρευνας αυτής έχει πραγματοποιηθεί ήδη σε 800 εθελοντές, οι οποίοι, μέσω μίας εφαρμογής, ήταν συνδεδεμένοι με μία οθόνη που κατέγραφε τα επίπεδα σακχάρου και την κατάσταση του αίματος κάθε πέντε λεπτά κατά τη διάρκεια ενός ολόκληρου σαββατοκύριακου, οπότε και είχαν μία νορμάλ ζωή, έτρωγαν, γυμνάζονταν ή κοιμόντουσαν. «Με αυτό τον τρόπο έχουμε ανακαλύψει με ακρίβεια πώς αντιδρά κάθε άτομο στο ίδιο τρόφιμο και με την τωρινή έρευνα ελπίζουμε να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα πιο μπροστά προς την εξατομικευμένη μεσογειακή διατροφή», αναφέρει η Staiano. 

Απόδοση από: www.elperiodico.com