H μεσογειακή διατροφή ευνοεί τα οστά

0

Παγκοσμίως τα ποσοστά των ανθρώπων που πάσχουν από οστεοπόρωση και οστεοπενία είναι 7.7 και 46% αντίστοιχα. Τα σχετικά υψηλά ποσοστά ώθησαν πολλούς επιστήμονες να αναζητήσουν τρόπους πρόληψης, διερευνώντας και την επίδραση της Μεσογειακής δίαιτας, τα οφέλη της οποίας στην υγεία είναι αναμφισβήτητα.

Σε μία μελέτη στην οποία συμμετείχαν 105 άνδρες και 313 γυναίκες ηλικίας περίπου 50 ετών από τη Νάπολη της Ιταλίας, διαπιστώθηκε ότι μια μεγαλύτερη υιοθέτηση της Μεσογειακής διατροφής συσχετίζεται με καλύτερη υγεία των οστών και ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Αυξημένη προσκόλληση στη Μεσογειακή δίαιτα συσχετίζεται και με αυξημένη δύναμη στις ηλικιωμένες γυναίκες σύμφωνα με μία άλλη μελέτη ερευνητών από τη Νάπολη. Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν 84 γυναίκες ηλικίας 60-85 ετών στις οποίες έγινε μέτρηση της δύναμης λαβής, ενός ενδεικτικού μέτρου της λειτουργικότητας και της δύναμης των χεριών αλλά και γενικότερα και παρατηρήθηκε υψηλότερη προσκόλληση στη μεσογειακή δίαιτα ανάμεσα σε εκείνες που σημείωσαν υψηλότερο σκορ στο εν λόγω τεστ.

Μια μεγάλη μελέτη που συμπεριέλαβε 140,775 άτομα από 5 μικρότερες μελέτες της Ευρώπης και των ΗΠΑ έδειξε ότι μια αύξηση στην υιοθέτηση της Μεσογειακής δίαιτας συσχετίστηκε με μικρότερο κίνδυνο κατάγματος ισχίου. Μπορεί η συγκεκριμένη σχέση να μην είναι πολύ ισχυρή (2 πόντους αύξηση στο σκορ εκτίμησης της προσκόλλησης στη Μεσογειακή διατροφή οδηγεί σε μείωση 4%) αλλά τονίζει τη σημασία της δίαιτας στην πρόληψη.

Πιθανοί παράγοντες για την επίδραση της συγκεκριμένης δίαιτας είναι τα υψηλά ποσοστά βιταμινών, ιχνοστοιχείων, πολυφαινολών και ω-3 λιπαρών που φαίνεται να λειτουργούν ευεργετικά όσον αφορά την υγεία των οστών και όχι μόνο. Στο ερώτημα αυτό θέλησαν να δώσουν απάντηση οι ερευνητές από τη Γρανάδα της Ισπανίας οι οποίοι κατέγραψαν αύξηση της δημιουργίας νέου οστού ύστερα από προσθήκη φαινολικού εκχυλίσματος από έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στα κύτταρα του οστού ενώ μειώθηκε η δραστικότητα των κυττάρων εκείνων που κατηγορούνται για τη μείωση της οστικής μάζας.

Η μεσογειακή δίαιτα εκτός από τον προστατευτικό της ρόλο σε σχέση με τα καρδιαγγειακά φαίνεται να συμβάλει και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης κάτι που ενισχύει ακόμη περισσότερο την αξία της. Όταν μάλιστα λάβουμε υπόψη μας και τις πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου, μπορούμε να νιώθουμε περήφανοι για την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα. 

Πηγή: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed