Επεξεργασμένο κρέας και καρκίνος

0

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Στις 26 Οκτωβρίου 2015, ο Διεθνής Οργανισμός για την Έρευνα του Καρκίνου (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία το επεξεργασμένο κρέας χαρακτηρίζεται ως καρκινογόνο και το κόκκινο κρέας ως πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο.

image

Η ανακοίνωση βασίζεται στα συμπεράσματα Ομάδας Εργασίας 22 ειδικών από 10 χώρες, η οποία αξιολόγησε στοιχεία 800 μελετών που εκτίμησαν τη σχέση της κατανάλωσης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος με την εμφάνιση καρκίνου διαφόρων εντοπίσεων. Τα συμπεράσματα βασίστηκαν κυρίως σε αποτελέσματα μεγάλων προοπτικών επιδημιολογικών μελετών που εκπονήθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια. Η σχέση μεταξύ της αυξημένης κατανάλωσης κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος και καρκίνου παρατηρήθηκε κυρίως για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Ο Οργανισμός κατατάσσει το κόκκινο κρέας (βόειο, μοσχαρίσιο και χοιρινό όπως και κρέας αμνοεριφίων) ως πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο (κατηγορία 2Α), σύμφωνα με περιορισμένες ενδείξεις ότι η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος προκαλεί καρκίνο στον άνθρωπο και ισχυρές ενδείξεις για πιθανούς υποκείμενους βιολογικούς μηχανισμούς.

Αναφορικά με το επεξεργασμένο κρέας (π.χ. λουκάνικα, μπέικον και άλλα αλλαντικά) ο Οργανισμός το κατατάσσει ως καρκινογόνο για τον άνθρωπο (κατηγορία 1), σύμφωνα με επαρκείς ενδείξεις ότι η αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος προκαλεί καρκίνο του παχέος εντέρου. Οι ειδικοί υπολόγισαν ότι για κάθε 50 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος που καταναλώνονται ημερησίως ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνεται κατά 18%.

Ο επικεφαλής του Οργανισμού τονίζει ότι: «Σε ατομικό επίπεδο ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου εξαιτίας της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος είναι μικρός, όμως αυξάνεται όσο αυξάνεται και η ποσότητα που καταναλώνεται». To πρόβλημα αφορά την αυξημένη κατανάλωση των εν λόγω τροφίμων.

Το θέμα της αυξημένης κατανάλωσης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος έχει στο παρελθόν επισημανθεί , δεδομένων και των αποτελεσμάτων των μελετών DAFNE και ΕΠΙΚ που κατέδειξαν την αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος στον ελληνικό πληθυσμό τη δεκαετία 1990.

Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του προγράμματος ΥΔΡΙΑ δείχνουν ότι την περίοδο 2013-14 η μέση ημερήσια κατανάλωση κρέατος αντιπροσωπευτικού δείγματος ενηλίκων είναι 81γραμμάρια ανά άτομο και επεξεργασμένου κρέατος 12γραμ/άτομο. Η κατανάλωση εμφανίζεται περισσότερο αυξημένη στους νεότερους ενήλικες.

Σύμφωνα με τις Διατροφικές Οδηγίες για Ενήλικες στην Ελλάδα (Ανώτατο Ειδικό Επιστημονικό Συμβούλιο Υγείας, Υπουργείο Υγείας 1999), η συχνότητα κατανάλωσης άπαχου κόκκινου κρέατος συστήνεται να μην ξεπερνά τη μία φορά την εβδομάδα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση υπερβαίνει τη συνιστώμενη στις Διατροφικές Οδηγίες. Για το λόγο αυτό, η Εθνική Επιτροπή Διατροφικής Πολιτικής υπενθυμίζει τις ισχύουσες Διατροφικές Οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και εφιστά την προσοχή του κοινού στην αποφυγή αυξημένης κατανάλωσης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος και στην υιοθέτηση διατροφικών συνηθειών που συνάδουν με το πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής.

Η επιστροφή στις αρχές της Μεσογειακής Διατροφής μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση της επίπτωσης χρόνιων μη μεταδιδόμενων νοσημάτων που σχετίζονται με τη διατροφή, μεταξύ των οποίων και ο καρκίνος.