Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

«Χρώματα κι αρώματα» του ελαιόλαδου της Ιταλίας

Ταιριάζοντας οργανοληπτικά χαρακτηριστικά με περιοχές της Ιταλίας

Είναι πλέον ευρέως αναγνωρισμένο ότι το ελαιόλαδο είναι ένα προϊόν ανάλογης πολυπλοκότητας με το κρασί ως προς την ποιότητα και τη γεύση. Ως εκ τούτου, αγκαλιάστηκε από την τέχνη της γευσιγνωσίας και του κατάλληλου «ταιριάσματος». Με το τελευταίο εννοούμε ότι, αναλόγως με το φαγητό που συνοδεύει το ελαιόλαδο, υπάρχουν οι κατάλληλες επιλογές. Για παράδειγμα, τα ελαφριά ελαιόλαδα είναι ιδανικά για ψάρια, φρέσκα λαχανικά ή σαν φινίρισμα πιάτων, ενώ τα πιο γεμάτα ελαιόλαδα ταιριάζουν καλύτερα με κόκκινο κρέας και πλούσιες σάλτσες. Η μεγάλη ποικιλία της γεύσης που συναντάμε στο ελαιόλαδο δεν άργησε να προκαλέσει -όπως έχουμε ήδη δει- και απρόσμενα «ταιριάσματα», όπως με τον καφέ ή την σοκολάτα.

Η ποιότητα του ελαιολάδου και άρα και η γεύση του επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως το κλίμα, ο τύπος του εδάφους και οι τεχνικές συλλογής και επεξεργασίας. Επομένως, η γεύση του δεν αλλάζει μόνο από χώρα σε χώρα, αλλά και κατά μήκος και πλάτος της ίδιας επικράτειας.

Το ενδιαφέρον παράδειγμα της Ιταλίας

Ακόμη, λοιπόν, και εντός της Ιταλίας, το γευστικό προφίλ του ελαιολάδου διαφέρει σημαντικά από περιοχή σε περιοχή. Το ελαιόλαδο της βόρειας Ιταλίας είναι το πιο ελαφρύ και προέρχεται κυρίως από την περιοχή της Λίμνης Γκάρντα. Συνήθως, είναι ελαφρύ έως μέτριο σε σώμα, με ήπια γεύση και όχι πολύ όξινο. Γευστικά, είναι φρέσκο, νότες ποωδών αρωματικών και γρασιδιού. Επίσης, η Λιγυρία στο βορειοδυτικό τμήμα της Ιταλίας είναι γνωστή για τα απαλά, χαμηλής οξύτητας ελαιόλαδά της.

Το ελαιόλαδο της κεντρικής Ιταλίας, κυρίως από την Τοσκάνη και την Ούμπρια, είναι φημισμένο για την πλούσια γεύση του, το ζωηρό πράσινο χρώμα και την πικρή του επίγευση.

Τέλος, το ελαιόλαδο της νότιας Ιταλίας, γνωστό για τη φρουτώδη, μαλακή και βουτυρώδη γεύση, αποτελώντας μία ωραία μέση επιλογή μεταξύ των ελαφριών και «βοτανικών» γεύσεων των βόρειων ελαιολάδων και των εντυπωσιακών, πιο «επιθετικών» κεντρικών ιταλικών ποικιλιών.

Πηγή mashed