Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

Η ισπανική διεπαγγελματική ελαιολάδου υποστηρίζει τους επιστήμονες ενώ οι ελληνικές οργανώσεις περί άλλων τυρβάζουν

Τα χρόνια των "παχέων επιδοτούμενων αγελάδων" η Ελλάδα διέθετε λαμπρούς επιστήμονες που ακτινοβολούσαν διεθνώς, μόνο που η εγχώρια ΕΔΟΕΕ, αλλά και άλλοι Φορείς της ελαιοκομίας, του Υπουργείου συμπεριλαμβανομένου, τους αγνοούσαν και περί άλλων σκοπιμοτήτων και προτεραιοτήτων ετύρβαζαν

Η Ισπανική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου υποστηρίζει ειδικούς επιστήμονες και ερευνητές προκειμένου να αναδείξουν την υγιεινοπροστατευτική δράση του ελαιολάδου στον ανθρώπινο οργανισμό. 

Ειδικότερα, διαβάζω στην Olimerca ότι Ισπανοί ερευνητές, μεταξύ αυτών και γιατροί, θα επιδιώξουν να κάνουν πιο γνωστό το ελαιόλαδο στο ευρύ κοινό, καθώς πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τα ευεργετικά αποτελέσματα του ελαιολάδου. Μέσω της καμπάνιας  «For a lifetime» διαφοροποιούν τις ποιοτικές κατηγορίες του ελαιολάδου, προβάλουν τις χρήσεις του στην κουζίνα και θέλουν να μεταφέρουν στους Ισπανούς τα πλεονεκτήματα που θα έχουν ακολουθώντας μια Μεσογειακή διατροφή στην οποία το ελαιόλαδο θα είναι η κύρια πηγή λιπαρών.
Όπως υποστηρίζουν, μικρό ποσοστό των ανθρώπων ακολουθούν την Μεσογειακή διατροφή, οπότε κρίνεται απαραίτητο να διαδοθούν τα επιστημονικά στοιχεία που υπάρχουν για τα οφέλη του ελαιολάδου και το πως μπορεί να βοηθηθούν άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα από τη χρήση του. Συγκεκριμένα, από τη μελέτη CORDIOPREV (2022) προκύπτει πως οι ασθενείς με καρδιαγγειακά που ακολουθούν μια Μεσογειακή δίαιτα πλούσια σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έχουν μέχρι 30% μικρότερη πιθανότητα να υποτροπιάσει η πάθησή τους σε σχέση με αυτούς που ακολουθούν μια υγιεινή μεν δίαιτα αλλά χαμηλή σε “καλά” λιπαρά.
Το ελαιόλαδο χαρακτηρίζεται σαν ένα «διατροφικό κόσμημα», το οποίο μειώνει την αρτηριακή πίεση, συμβάλλει στην πρόληψη του διαβήτη, αυξάνει την καλή χοληστερόλη και μειώνει την κακή, καταστάσεις που είναι στενά συνδεδεμένες με την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επιπλέον έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση κάτι που μετριάζει χρόνιες ασθένειες όπως οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες, καθώς και ο καρκίνος.
Ακόμα και στα αθλήματα είναι σημαντική η επίδραση του ελαιολάδου γιατί είναι από τα καλύτερα λιπαρά που μπορεί να καταναλώσει κάποιος, με την αντιφλεγμονώδη δράση του να βοηθάει τα αθλήματα αντοχής (ποδηλασία, τζόκινγκ κ.λπ.) αλλά και τα αθλήματα δύναμης.
Ας μην επεκταθούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες του προγράμματος, το οποίο όχι μόνο επιδιώκει να κάνει πιο γνωστό το ελαιόλαδο στο ευρύ κοινό, αλλά εστιάζει και σε κρίσιμα τμήματα της κοινωνίας όπως οι γιατροί, οι επαγγελματίες της υγείας και οι νέοι καταναλωτές του σήμερα και του μέλλοντος (γενιές Ζ και Υ).

Το αντιπαράδειγμα των ελληνικών διεπαγγελματικών

Κάνω με θλίψη τη σύγκριση της ισπανικής με την εγχώρια Διεπαγγελματική Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς, την ΕΔΟΕΕ, η οποία σπατάλησε από τα επιδοτούμενα προγράμματα των ΟΕΦ περί τα 17 εκατ. € χωρίς να αφήσει κάποιο αποτύπωμα χρήσιμων δράσεων μέχρι που τελικά αυτοδιαλύθηκε λόγω και των εσωτερικών συγκρούσεων μεταξύ των εκπροσώπων του ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς. Στα παλιά τεύχη του Ελιά & Ελαιόλαδο έχουν καταγραφεί με αρκετές λεπτομέρειες κάποιες ευφάνταστες δράσεις τύπου OOMS, NOOMS κ.λπ., οι οποίες απορροφούσαν τα εκατομμύρια σαν την ηλεκτρική σκούπα τα μικρά σκουπιδάκια. Υπήρχαν και δράσεις να πειστεί ο κόσμος να τρώει ελαιόλαδο, μόνο που γίνονταν, όχι στη μακρινή Μακεδονία – Θράκη, αλλά στις κατ΄εξοχήν ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Κρήτης, όπου, προφανώς, δεν ήξεραν το λαδάκι της ελιάς και περίμεναν την ΕΔΟΕΕ να τους το μάθει. Υπήρχαν, ακόμη, και κάποιες πολυδάπανες “μελέτες”, τις οποίες όταν ήρθε ο έλεγχος της Κομισιόν τις έκοψε αμέσως, μόνο που ο ΟΠΕΚΕΠΕ είχε σπεύσει να τις παραλάβει και να τις εξοφλήσει, άρα “ούτε γάτα, ούτε ζημιά”. Αυτά τα “ωραία” την όχι και πολύ μακρινή δεκαετία του 2000. 

Επιπλέον και παράλληλα θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι μετά το σκάνδαλο στο οποίο ενεπλάκη ο ΣΕΒΙΤΕΛ από την OLAF (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία κατά της Απάτης) έχουν μπλοκαριστεί και εκκρεμούν σε εισαγγελική έρευνα τα ελληνικά προγράμματα προώθησης της κατανάλωσης ελαιολάδου. [βλέπε σχετικά Μίζες και οικογενειακές σχέσεις διαπιστώνει η OLAF στην υπόθεση του εικαζόμενου σκανδάλου του ΣΕΒΙΤΕΛ]

Αλλά και μετά την (αυτο)διάλυση της ενιαίας Διεπαγγελματικής Οργάνωσης, της ΕΔΟΕΕ, στη θέση της πρέκυψαν η ΕΔΟΕ του ελαιολάδου, όπου παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προέδρου της, η λειτουργία της είναι προβληματική λόγω του σχίσματος μεταξύ δύο διαφορετικών φορέων των ελαιοπαραγωγών, ενώ η ΔΟΕΠΕΛ της επιτραπέζιας ελιάς ασχολείται κατά προτεραιότητα με μια άλλη διαμάχη, αυτή με τους Μεσσήνιους για τις ελιές ΠΟΠ Καλαμάτας. Κι όλο αυτό το τοξικό κλίμα διχόνοιας όχι μόνο εμποδίζει την παραγωγή χρήσιμου για την ελαιοκομία έργου, αλλά, μαζί με την απαξίωση των συνεταιρισμών, αποτρέπει τους νεώτερους από το να ασχοληθούν με οποιαδήποτε συλλογικότητα.

Όλα αυτά τα χρόνια των “παχέων επιδοτούμενων αγελάδων” η Ελλάδα διέθετε λαμπρούς επιστήμονες που ακτινοβολούσαν διεθνώς, μόνο που η εγχώρια ΕΔΟΕΕ, αλλά και άλλοι Φορείς της ελαιοκομίας, του Υπουργείου συμπεριλαμβανομένου, τους αγνοούσαν και περί άλλων σκοπιμοτήτων και προτεραιοτήτων ετύρβαζαν. Στην ιδιαίτερα αποκαλυπτική συνέντευξη από τον εκλιπόντα Δημήτριο Μπόσκου, την οποία αναδημοσιεύσαμε Αφιέρωμα στον Δημήτρη Μπόσκου: Μία συνέντευξη με πολλές αλήθειες   μεταξύ πολλών άλλων αποκαλυπτικών περί (πολυ)φαινολών κλπ, θα δείτε πως το εγχώριο σύστημα παρόπλιζε και δεν αξιοποιούσε ό,τι πιο δημιουργικό ανθρώπινο δυναμικό διέθετε. Αντιθέτως οι Αμερικάνοι δημιουργούσαν το Davies, οι Τυνήσιοι το Sfax, για να μην πούμε για τους Ισπανούς με πληθώρα πανεπιστήμιων και ερευνητικών κέντρων όπως το Instituto de la Grasa κ.ά.π. Κι όλα αυτά τα επιστημονικά κέντρα, παράλληλα με φορείς όπως οι Διεπαγγελματικές Ελαιολάδου και Ελιάς /Εθνικά Συμβούλια στην Ισπανία, αλλά και σε Καλιφόρνια, Τέξας, το ΟΝΗ της Τυνησίας κ.ο.κ.

Δεν είναι λοιπόν τυχαία η πολυεπίπεδη πρόοδος αυτών των χωρών, που, όπως είναι αλληλένδετο και αναπόφευκτο, τελικά αποτυπώνεται και παραγωγικά και εμπορικά. Υπάρχει ένας τελευταίος υπό εξέταση αστερίσκος, αλλά όχι για σήμερα. Μια άλλη φορά θα δούμε πως η ελληνική ελαιοκομία κινδυνεύει να χάσει την ευνοϊκή συγκυρία με την κλιματική κρίση να πλήττει Ισπανία, Τυνησία κ.λπ. ενώ η ίδια επωφελείται συνδυάζοντας μεγάλες ποσότητες παραγωγής με υψηλές τιμές, χωρίς όμως να επενδύει για το μέλλον της ούτε θεσμικά αλλά ούτε και επιστημονικά.

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε μας

5,044ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,570ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
119ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Ελιά & Ελαιόλαδο: Τεύχος 105

Πρόσφατα άρθρα