Ισπανικές ποικιλίες ελιάς με υψηλή συγκέντρωση πολυφαινολών

0

Ολοένα και μεγαλύτερη αναγνώριση της συμβολής τους στην υγεία αποκτούν οι πολυφαινόλες – ή μάλλον πιο σωστά τα ήσσονα βιοενεργά συστατικά- του έξτρα παρθένου ελαιολάδου.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) συγκεκριμένα αναγνωρίζει ότι η κατανάλωση παρθένου και έξτρα παρθένου με ποσότητα πολυφαινόλων (υδροξυτυροσόλης και των παραγώγων της) ίση ή ανώτερη των 250 mg / κιλό μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα και γιαυτό να διατυπώνεται ως ισχυρισμός υγείας την ετικέτα του προϊόντος.

Στην Ισπανία, ο αριθμός ποικιλιών ελιάς που περιέχουν υψηλή συγκέντρωση σε αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες είναι μεγάλος.

Η τελευταία σχετική έρευνα πραγματοποιήθηκε από ομάδα του τμήματος Βιοτεχνολογίας, Γεωπονίας και Τροφίμων του Πειραματικού Σταθμού Zaidín όπου προσδιορίστηκαν οι ισπανικές ποικιλίες με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις, οι οποίες ήταν:

– σε πρώιμο στάδιο ωρίμανσης: Lechín de Sevilla (429,5 ± 5),Manzanilla de Sevilla (407,6 ± 6) Cornezuelo (394,0 ± 6), Picual (296,0 ± 6).

– σε μεταβατικό στάδιο ωρίμανσης: Cornicabra (362,0± 8), Nevadillo Negro (326,5± 4) και

– σε τελικό στάδιο ωρίμανσης: Lechín de Granada (382. 8 ± 4), Picual (317,7 ± 3), Lechín de Sevilla (294,4 ± 5) y Manzanilla de Sevilla (278,0 ± 2).

Αξιοσημείωτο ότι η έρευνα προσδιορίζει με ορθό επιστημονικό τρόπο το στάδιο συγκομιδής.

Τα παραπάνω αποτελέσματα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τη βιομηχανία προκειμένου να δημιουργηθεί μία κατηγορία-προϊόν ελαιολάδου πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.

Πηγή: Olimerca