Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Επιχειρούν να εξωραΐσουν το Nutri Score. Δράση, τώρα, να μην περάσει!

Δεν υπάρχουν περιθώρια, πρέπει αφύπνιση και δράση τώρα!

Για το ελαιόλαδο, καθώς και για άλλα βασικά εθνικά μας προϊόντα όπως οι επιτραπέζιες ελιές και το μέλι, το Nutri Score συνιστά μια τεράστια απειλή. Με χρώμα κίτρινο, που αντιστοιχεί στο γράμμα C, ο καταναλωτής (θα) δέχεται ένα αποτρεπτικό μήνυμα: ΜΗΝ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΙΣ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΓΙΕΙΝΟ, όπως είναι όσα τρόφιμα (θα) έχουν το πράσινο Α. Η πληροφορία (θα) έρχεται με την πρώτη φευγαλέα ματιά στο ράφι, μια και το NutriScore (θα) μπαίνει φαρδύ- πλατύ στη μπροστινή ετικέτα. Σημείωση, βάζω το “θα” σε παρένθεση γιατί το Nutri Score ήδη εφαρμόζεται σε ευρεία κλίμακα από μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, που το έχουν υιοθετήσει, απαιτώντας από τους προμηθευτές τους να επικολλούν την ανάλογη ετικέττα, έστω κι αν νομοθετικά δεν έχει γίνει (ακόμη) υποχρεωτική, κάτι που αναμένεται για το τέλος του έτους, (βλέπε τη σχετική φωτό για βιολογικές, κατά τα άλλα, ελιές).

Επειδή αυτή η απόφαση είναι εξώφθαλμα αντιεπιστημονική και προκλητικά εις βάρος μιας σειράς προϊόντων του μεσογειακού νότου, όπως π.χ. οι ελιές και το ελαιόλαδο, ήδη οι εμπνευστές της – Γάλλοι με επικεφαλής κάποιον καθηγητή της Σορβόννης, τον Serge Hercberg, ανακοίνωσαν πως θα τροποποιήσουν τον αλγόριθμο που ορίζει πως κατατάσσονται τα διάφορα προϊόντα. Σκοπός είναι ο εξωραϊσμός του Nutri Score με μικροβελτιώσεις όπως π.χ. την κατάταξη του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στην κατηγορία Β μαζί με άλλα σπορέλαια όπως το κραμβέλαιο.

Η Ιταλία δείχνει το δρόμο

Το ελαιόλαδο, τα τελευταία 60 χρόνια, με “όπλο” τη Μελέτη των 7 χωρών του Albert Keys, και τις χιλιάδες άλλες που επακολούθησαν, κατάφερε να αναδείξει τη Μεσογειακή Διατροφή και να πείσει τους καταναλωτές σε όλη την υφήλιο πως αποτελεί την άριστη επιλογή για την υγεία τους μεταξύ όλων των άλλων ελαίων. Μόνο οι παλιοί θυμούνται πως μέσω κάποιων “μελετών”, καταιγιστικής διαφήμισης και πρόθυμων μέσων ενημέρωσης είχε επιβληθεί  η “διατροφική δικτατορία” των σπορελαίων και των μαργαρινών εις βάρος του ελαιολάδου. Αν ξαναγυρίσουμε σε εκείνες τις εποχές μέσω του “διατροφικά ορθού” (για το καλό μας πάντοτε) Nutri Score, τότε είναι θέμα χρόνου η υποχώρηση της κατανάλωσης και η κατάρρευση των τιμών του ελαιολάδου καθώς μάλιστα παντού νέες φυτεύσεις επεκτείνονται σε εκατοντάδες χιλιάδες εκτάρια.

Η Ιταλία δείχνει το δρόμο με την απαγόρευση που επέβαλλε η εκεί Επιτροπή Ανταγωνισμού. Εκλεκτοί επιστήμονες, πολιτικοί ανεξαρτήτως κομματικών αποχρώσεων, ελαιοπαραγωγοί, ελαιοτριβείς, μεταποιητές ελιάς, έμποροι και βιομήχανοι, συνάδελφοι στα ΜΜΕ, δεν υπάρχουν περιθώρια, πρέπει αφύπνιση και δράση τώρα!

ΥΓ Κύριε Υπουργέ της πλ. Βάθη, τον ΕΦΕΤ τον ελέγχετε για το τι μελέτες πληρώνει υπέρ του Nutri Score;

 

Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε μας

5,044ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,570ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
119ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Ελιά & Ελαιόλαδο: Τεύχος 105

Πρόσφατα άρθρα

Επιλεγμένα