Χοληστερόλη: ποιός ο ρόλος του ελαιολάδου και των στατινών, μαργαρινών

Ένα από τα κύρια συστατικά  μιας συνιστώμενης από τους διατροφολόγους εξισορροπημένης δίαιτας είναι μια κουταλιά ελαιόλαδο.

0

Αγαπητέ κ. Ζαμπούνη,

Σας απευθύνω αυτήν την επιστολή επειδή βρήκα στη βιβλιογραφία μια πολύ πρόσφατη δημοσίευση Ιταλών ερευνητών με θέμα την υποχοληστερολαιμική ικανότητα του ελαιολάδου. Πιστεύω ότι ένα τέτοιο θέμα ενδιαφέρει όλους τους αναγνώστες σας και τονίζω ότι θα ήταν  ευχής έργο αν Έλληνες ερευνητές εμπλέκονταν σε προγράμματα με τον ίδιο αντικειμενικό σκοπό.

Η δημοσίευση είναι προϊόν συνεργασίας τριών πανεπιστημίων, του Μιλάνου, της Φλωρεντίας και του Μπάρι. Έχει τίτλο «Extra Virgin Olive Oil Phenol Extracts Exert Hypocholesterolemic Effects through the Modulation of the LDLR Pathway: In Vitro and Cellular Mechanism of Action Elucidation», Nutrients 2020, 12(6), 1723;

Στη μελέτη αυτή  γίνεται μια βασική προσέγγιση  για την εξήγηση του ρόλου  φαινολών του ελαιολάδου στην οδό LDL-R (low-density lipoprotein LDL receptor), ενδοκυττάρωση  πλούσιων σε χοληστερόλη λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας με δοκιμές in vitro και σε ειδικά κύτταρα.
Στην εργασία γίνεται αναφορά και σε προηγούμενες μελέτες με αντικείμενο την αγγειοπροστατευτική επίδραση των συστατικών του ελαιολάδου.

Νομίζω ότι μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτή η σπουδαιότητα τέτοιων ερευνών. Εγγίζουν το πρόβλημα της ευρείας χρήσης των στατινών και της κατανάλωσης των υποχοληστερολαιμικών μαργαρινών  που περιέχουν εστέρες φυτικών στερολών ή στανολών και που έχουν υψηλό κόστος, ενώ επιφέρουν μικρή ελάττωση στο επίπεδο της χοληστερόλης και στα πλαίσια μιας εξισορροπημένης δίαιτας.

Σημειώνω ότι ένα από τα κύρια συστατικά μιας συνιστώμενης από τους διατροφολόγους εξισορροπημένης δίαιτας είναι μια κουταλιά ελαιόλαδο.

Με εκτίμηση,

Δημήτρης Μπόσκου
Ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ

Ο καθηγητής Δημήτρης Μπόσκου συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους/κορυφαίες επιστήμονες παγκοσμίως σύμφωνα με την κατάταξη “Data for updated science-wide author databases of standardized citation indicators” 2020, με βάση τον αντίκτυπο του δημοσιευμένου έργου του κατά τη διάρκεια του έτους 2019. Λίγα χρόνια νωρίτερα, το 2016, το Καναδικό Συμβούλιο Ακαδημιών (Council of Canadian Academies) ανακοίνωσε στον κ. Μπόσκου ότι για το έτος αυτό, τα άρθρα του βρίσκονται στο κορυφαίο παγκοσμίως 1% όσον αφορά στις αναφορές (citations).