ελληνικά english 19 Φεβ 2019

Αγορά - Οικονομία | Ελαιόλαδο | Τιμές

Η αναμπουμπούλα στην αγορά και οι λύκοι

Βασίλης Ζαμπούνης
Η εφετινή χρονιά δεν έχει προηγούμενο. Ούτε εγώ δεν το φανταζόμουν -σε τέτοια έκταση τουλάχιστον- όταν έγραφα στο τεύχος του Ελιά & Ελαιόλαδο που κυκλοφορεί ότι έρχεται μια χρονιά με ρίσκα και αβεβαιότητες. Τα σοβαρά και πρωτόγνωρα σε τόσο μεγάλη έκταση προβλήματα ποιότητας των παραγόμενων ελαιολάδων  έχουν αποσυντονίσει τελείως την αγορά με αποτέλεσμα τη γνωστή παροιμία «στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται».

Παραγωγοί που είχαν συνηθίσει να βγάζουν καλά λάδια - ας πούμε γύρω στο 0,5° οξύτητας- βρίσκονται εφέτος, όχι μόνο με μειωμένες ποσότητες – για αυτό και οι αρχικές προβλέψεις των 240.000 τόνων έχουν υποχωρήσει στους 180.000 – αλλά και με σοβαρά προβλήματα ποιότητας. Πρόκειται για περιπτώσεις που τα λάδια θα πάνε για ραφινάρισμα, όχι μόνο για τις υψηλές τους οξύτητες, αλλά και για άλλα ελαττώματα (π.χ. ερυθροδιόλη/ουβαόλη, αλειφατικές αλκοόλες).

Ξαφνιασμένοι και άμαθοι οι παραγωγοί σε τέτοια λάδια είναι εύκολο να υποστούν τους εκβιασμούς του κακού εμπορίου, που επιχειρεί να τα αγοράσει «μπιρ παρά». Αλλά και το σωστό εμπόριο, σε τι τιμή να τα αγοράσει και πού να τα διοχετεύσει; Η εσωτερική αγορά έχει μικρές δυνατότητες απορρόφησης για τυποποίηση, ενώ και η ζήτηση από ξένους αγοραστές είναι πολύ περιορισμένη. Σήμερα π.χ. τα βιομηχανικά (λαμπάντε) με βάση 5° έχουν τιμή παράδοση (CIF) Ιταλία τα 2,0 – 2,10€/κιλό. Ανάλογα διαμορφώνονται οι τιμές για τις άλλες οξύτητες αλλά ποιος θα ξεχωρίσει έναν άσσο (1°) με καλά χαρακτηριστικά (που θα βελτιωθεί από μια ανάμιξη με χαμηλόβαθμο παρθένο) από έναν με προβλήματα που τον οδηγούν στη ραφιναρία;

Περιττό να πούμε ότι ένα μεγάλο μέρος αυτής της κατάστασης δημιουργείται, ή επιτείνεται, όχι μόνο από τους δάκους και τα γλοιοσπόρια αλλά και από την έλλειψη δομών και κανόνων:

-οι συνεταιρισμοί έχουν τελείως αποδυναμωθεί και αδυνατούν να διαδραματίσουν έναν ρυθμιστικό ρόλο, να αποτελέσουν έναν μπούσουλα,

-λείπουν και οι άλλοι μηχανισμοί που θα έδιναν κάποιες λογικές κατευθύνσεις (Διεπαγγελματική κλπ)

-ανθεί το παραεμπόριο λόγω της εκτεταμένης φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, αποτέλεσμα των εξοντωτικών επιβαρύνσεων.

Αποκαλύπτεται ότι είναι λάθος εφέτος να κοιτάμε σχεδόν αποκλειστικά τα εξτρίσιμα (0,3°) ή ακόμη και τα έξτρα, ενώ θα πρέπει να ρίξουμε περισσότερο φως για το τι συμβαίνει και στα υπόλοιπα λάδια.

Και, προφανώς, προσφέρουν πολύ κακές υπηρεσίες – και εφέτος – όσοι (ψιλο)καλλιεργούν κλίμα «όλα πάνε καλά» με μεγάλους τίτλους με «περιθώρια για ανοδικές τάσεις των τιμών».

Ας ανασκουμπωθούμε να βρούμε λύσεις στα πραγματικά - και πολλά – προβλήματα που πνίγουν το «εθνικό προϊόν μας».


Σχόλια επισκεπτών

Αυτό το άρθρο δεν έχει σχολιαστεί ακόμα

Νέο σχόλιοΌλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.
Κάθε μήνυμα δημοσιεύεται
αφού το εγκρίνει ο διαχειριστής του ιστότοπου.

Χρήσιμα Links Βίντεο εκδηλώσεων