Πέμπτη 29 2020
Αρχική Αγορά - Τιμές Υψηλές πωλήσεις, χαμηλές τιμές στην Ισπανία

Υψηλές πωλήσεις, χαμηλές τιμές στην Ισπανία

0

Σύμφωνα με ανάλυση του έγκυρου ισπανικού Olimerca, οι αυξημένες λόγω του κορωνοϊού πωλήσεις κατά το μήνα Μάρτιο, δεν είχαν ανοδικό αντίκτυπο στις τιμές παραγωγού οι οποίες εξακολουθούν να υφίστανται μεγάλη πίεση. Η αιτία είναι διπλή: συσσωρευμένα υψηλά αποθέματα με παράλληλη πρόβλεψη για μεγάλη επερχόμενη εσοδεία την 2020/21.

Τα μέτρα καραντίνας οδήγησαν μεν σε αυξημένες αγορές των καταναλωτών από τα σούπερ μάρκετ για αποθήκευση στο σπίτι, όμως τα συνολικά αποθέματα της χώρας παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, 1.188.108 τόνων, εκ των οποίων οι 295.561 στις δεξαμενές των εργοστασίων τυποποίησης που δεν βιάζονται να προχωρήσουν σε νέες αγορές.

Παράλληλα, κι όπως λέει η παροιμία, “Δεν βρέχει ποτέ για όλους”, φέτος η άνοιξη είναι μια από τις πιο ευνοϊκές με καλές βροχοπτώσεις και ήπιες θερμοκρασίες, με τους ελαιώνες να  παρουσιάζουν ήδη μια πλούσια ανθοφορία, γεγονός που τους επόμενους μήνες θα ασκήσει πρόσθετη πίεση στις τιμές παραγωγού.

Το άρθρο της Olimerca επισημαίνει ότι παρά τους παράγοντες υψηλών αποθεμάτων και καλών προβλέψεων συγκομιδής το επόμενο έτος, θα πρέπει οι ελαιοπαραγωγοί να μην υποκύψουν στον πανικό αλλά να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Δεν πρέπει οι τρέχουσες τιμές να μειωθούν ακόμη περισσότερο, και όλοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι “μπορεί να μην είναι το ιδανικό αλλά είναι το λιγότερο κακό”.

Η εμπορική περίοδος 2019/20 βρίσκεται σε εξέλιξη και γι αυτό οι προσπάθειες του ελαιοκομικού τομέα θα πρέπει να επικεντρωθούν στην αύξηση των εξαγωγών και της διατήρησης της κατανάλωσης στην εσωτερική αγορά, η οποία αναμένεται να είναι αισθητά χαμηλότερη κατά τη διάρκεια του Απριλίου.

πηγή: Olimerca. com