«Προτεραιότητα η αντιμετώπιση των παρανόμων ελληνοποιήσεων βρώσιμης ελιάς»

0

Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνάντησε το Γεράκι (upd)

Στον απόηχο της μεγάλης συγκέντρωσης που έγινε την 1η Σεπτεμβρίου στο Γεράκι Λακωνίας (φωτό κάτω), αντιπροσωπεία ελαιοπαραγωγών συνάντησε χθες (2/09.2019) το μεσημέρι τον υπουργό κ. Μάκη Βορίδη, με την παρουσία και του βουλευτή της περιοχής, κ. Θανάση Δαβάκη.

Οι ελαιοπαραγωγοί εκφράζουν την απορία τους, και συνάμα και την αγανάκτησή τους, για την «στάση εμπορίου» που παρατηρείται φέτος στις επιτραπέζιες ελιές Καλαμών μετά το Πάσχα.

Η απόφασή τους να ελαιοποιήσουν τα πολύ ψιλά μεγέθη, κάτω από 300 τεμάχια/κιλό, ίσως να μην αποτελεί την καλύτερη λύση, όμως προβάλλει σαν η μόνη διέξοδος προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι κάδες και να αποκτήσουν οι παραγωγοί ένα αντιστάθμισμα για τα έξοδά τους που τρέχουν.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που επιβεβαιώνει τις ανησυχίες για τις σοβαρές διαρθρωτικές δυσλειτουργίες που χαρακτηρίζουν την αγορά της Καλαμών. Σχετικό εκτεταμένο άρθρο είχαμε στο olivenews.gr αλλά και στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Ελιά και Ελαιόλαδο.

Στο βάθος του ορίζοντα παραμένει η «θολούρα» από την απόφαση Νίκου Αντώνογλου – Βαγγέλη Αποστόλου με την οποία de facto αποδυναμώθηκε/καταργήθηκε το ΠΟΠ της ελιάς Καλαμάτας (Το αυγό του Κολόμβου).

Τι ειπώθηκε στη συνάντηση με τον Υπουργό

Οι εκπρόσωποι των παραγωγών βρώσιμης ελιάς από τη Λακωνία στη χθεσινή συνάντησή τους με τον κ. Βορίδη απαρίθμησαν το σύνολο των ζητημάτων που απασχολούν τους συναδέλφους τους, διευκρινίζοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι αυτό των παρανόμων ελληνοποιήσεων.

Ο κ. Βορίδης από την πλευρά του αναγνώρισε το πρόβλημα αυτό και ανέλυσε διεξοδικά τις προθέσεις του όχι μόνο για τη νομική αλλά και για την επιστημονική αντιμετώπισή τους. Παράλληλα τόνισε την αναγκαιότητα δημιουργίας ισχυρών συνεργατικών συστημάτων ενώ δεσμεύθηκε να σταθεί στο πλευρό των Λακώνων παραγωγών στο σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.