Το Ισπανικό Υπουργείο ομολογεί την απόρριψη από Κομισιόν του σχεδίου για τους 300 χιλιάδες τόνους.

0

Το Ισπανικό Υπουργείο ομολογεί την απόρριψη από την Κομισιόν του σχεδίου για τους 300 χιλιάδες τόνους.

Ο Γεν. Γραμματέας του Ισπανικού Υπουργείου Γεωργίας, Φερνάντο Μιράντα, σε χθεσινές του δηλώσεις, κατέστησε σαφές ότι η Ε.Ε. δεν έκανε δεκτό το αίτημα για απόσυρση από τους συνεταιρισμούς 300.000 τόνων ελαιόλαδου λαμπάντε από την αγορά. Η Κομισιόν τήρησε μεν «διπλωματικά» θετική στα λόγια στάση, παρέπεμψε όμως το θέμα στο μέλλον (στις “ελληνικές καλένδες”) και στην έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Πρόκειται δηλαδή για μια πανηγυρική επιβεβαίωση των εκτιμήσεων καθώς και της σχετικής ειδησεογραφίας, που με αξιοπιστία και εγκυρότητα είχε ενημερώσει το Olivenews.gr τους αναγνώστες εδώ και μέρες  ( Πάγο έβαλε η Κομισιόν στην ισπανική πρόταση αναβάλλοντας επ’ αόριστον την απόσυρση των 300.000 τόνων , Μάλλον απορρίπτει η Ε.Ε. το ισπανικό σχέδιο ).

Μάλιστα, η έγκυρη ιστοσελίδα olimerca, σχολιάζει ότι ακόμα και αν η Κομισιόν εγκρίνει το ισπανικό αίτημα τον ερχόμενο Δεκέμβριο, θα πρόκειται για “δώρο άδωρο”, και τη χειρότερη χρονικά δυνατή συγκυρία. Αυτή η «αυτορρύθμιση» που ζητούν οι Ισπανοί δεν θα έχει τότε καμία σχεδόν επίπτωση στις τιμές παραγωγού, καθώς την 2019/20, η μεν Ισπανία  προβλέπεται να έχει μειωμένη παραγωγή με υψηλές παραγωγές στις ανταγωνιστικές χώρες της. Αντιθέτως, τώρα είναι που οι Ισπανοί “καίγονται”, ώστε αποσύροντας από την αγορά τους 300 χιλ. τόνους να συγκρατήσουν την πτώση των τιμών και να αποσυμφορήσουν τα αναμενόμενα αποθέματα των 700 χιλ τόνων στα τέλη Σεπτεμβρίου.

ΠΟΠ και ποιότητα!

Αξιοσημείωτο ότι ο Ισπανός Γεν. Γραμματέας επέμεινε στην σημασία των ΠΟΠ, της «Ποιότητας με κεφαλαία γράμματα», όπως είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι μέσω αυτών των ετικετών με ονομασίες διαφοροποιημένης ποιότητας θα μπορέσουν να ενωθούν για να επιβιώσουν στο μέλλον οι παραδοσιακοί ελαιώνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από: Olimerca.com