Το IOC επιβεβαιώνει την καλή πορεία ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς

Στις κυριότερες χώρες του διεθνούς εμπορίου οι εισαγωγές ελαιολάδου, πυρηνελαίου και επιτραπέζιων ελιών αυξήθηκαν.

0

Την γενικά καλή εικόνα της παγκόσμιας αγοράς ελαιολάδου που αποτύπωσε η έκθεση της Ευρ. Επιτροπής αλλά και της επιτραπέζιας ελιάς επιβεβαιώνουν τα νεώτερα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC).

Εισαγωγές ελαιολάδου και πυρηνελαίου

Κατά τους 3 πρώτους μήνες της φετινής ελαιοκομικής σεζόν οι εισαγωγές ελαιολάδου και πυρηνελαίου αυξήθηκαν συγκριτικά με πέρυσι κατά 32% στον Καναδά, 29% στην Αυστραλία, 24% στη Βραζιλία και 14% στις Η.Π.Α. Αλλά και στη Ρωσία, κατά το διάστημα Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2020, παρατηρήθηκε αύξηση των εισαγωγών κατά 34%. Από την άλλη πλευρά στην Ιαπωνία και στην Κίνα οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 11 και 3% αντίστοιχα.  Ακόμη, αν και οι εισαγωγές μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέμειναν σταθερές, οι ευρωπαϊκές εισαγωγές από τρίτες χώρες αυξήθηκαν κατά 67% συγκριτικά με πέρυσι.

Εισαγωγές επιτραπέζιας ελιάς

Αύξηση συγκριτικά με την προηγούμενη σεζόν, για το διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου, παρουσίασαν και οι εισαγωγές επιτραπέζιας ελιάς στον Καναδά (+33%), στην Αυστραλία (+30%) και στη Βραζιλία (28%), ενώ αντιθέτως, οι εισαγωγές στην αγορά των Η.Π.Α μειώθηκαν κατά 17%. Επίσης, αν και οι εφοδιασμοί μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών παρουσίασαν πτώση κατά 9%, οι ευρωπαϊκές εισαγωγές από τρίτες χώρες αυξήθηκαν κατά 22%.

Τιμές εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου

Τόσο στην Ισπανία όσο και στην Ιταλία οι τιμές εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου κατά το μήνα Δεκέμβριο αυξήθηκαν συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα της προηγούμενης σεζόν. Συγκεκριμένα για την Ισπανία, η τιμή έφτασε τα 2,52 €/κιλό, 17,1% πάνω σε σχέση με πέρυσι, ενώ στην Ιταλία οι τιμές αυξήθηκαν κατά 50%, φτάνοντας τα 4,80€/κιλό.

Στον αντίποδα βρίσκεται η Ελλάδα, η τιμή της οποίας για το εξαιρετικό παρθένο κυμάνθηκε το μήνα Δεκέμβριο στα 2,33€/κιλό, 1,1% χαμηλότερα συγκριτικά με πέρυσι.

Εξέλιξη τιμών εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου. Με πράσινο χρώμα απεικονίζονται οι τιμές της Ιταλίας, με κόκκινο οι τιμές της Ισπανίας, με μπλε οι τιμές της Ελλάδας και με μοβ οι τιμές της Τυνησίας.