Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Το ελαιόλαδο είναι τόσο πολύτιμο που αντικλεπτικά συστήματα θα ηχούν μπιπ!

με την αύξηση της τιμή του ελαιόλαδου αυξάνεται η ανάγκη εφαρμογής αντικλεπτικών εξαρτημάτων στη συσκευασίες ελαιολάδου σε ισπανικά σούπερμαρκετ,

Η αυξητική πορεία της τιμής του ελαιολάδου στα ράφια των ισπανικών σουπερμάρκετ είναι από τις περιπτώσεις που η γνωστή μεταφορική έκφραση “το πληρώσαμε χρυσό” συναντά την κυριολεξία και συγκεκριμένα αποτελεί την νέα πραγματικότητα που έχει να αντιμετωπίσει ο καταναλωτής. Πλαστικές μποτίλιες ελαιολάδου του 1 λίτρου πέρασαν από την τιμή των 5 ευρώ στα 8 €, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχουν ξεπεράσει και τα 14 ευρώ. 

Για να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες κλοπές ελαιολάδων ορισμένα ισπανικά σουπερμάρκετ υιοθέτησαν αντικλεπτικά συστήματα όπως αυτά που εφαρμόζονται στα ακριβά ρούχα, τις ηλεκτρικές συσκευές κ.λπ. !

Αναφερόμενη στην ακρίβεια, σε ανακοίνωση της OCU, της ισπανικής Oργάνωσης Καταναλωτών, επιβεβαιώνεται ότι από τον περασμένο Ιούλιο έχουμε άνοδο της τιμής που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά το 30%, φτάνοντας με ευκολία τα 10 € / λίτρο. Συγκεκριμένα η τιμή αγοράς του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου έχει καταγράψει άνοδο 15,4 % κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

Ως υπαίτιος θεωρείται η μείωση της παραγωγής κατά 50%, λόγω ξηρασίας και δυσμενών κλιματολογικών συνθηκών. Όπως όμως καταγγέλλει η Oργάνωση των Καταναλωτών, τα ελαιόλαδα που υπάρχουν στα ράφια των σ/μ είναι της προηγούμενης εσοδείας όπου ο όγκος της παραγωγής ήταν φυσιολογικός και οι τιμές που είχαν πουλήσει οι χονδρέμποροι στις μεγάλες αλυσίδες λιανικής ήταν και αυτές σε λογικό πλαίσιο. Όποτε συμφωνα με την OCU “δεν δικαιολογείται η τόσο μεγάλη αύξηση της σημερινής τιμής του ελαιολάδου”.

Μια ενδιαφέρουσα διάσταση για το τι γίνεται στο παρασκήνιο των αυξήσεων μας δίνει ο κ. Salvador Canones, διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας STC, που ασχολείται με θέματα διασφάλισης των προϊόντων από κλοπές.  Όπως χαρακτηριστικά λέει “όταν η αύξηση της τιμής ενός προιόντος ξεπερνά το 20%, τότε πολλαπλασιάζεται επί 5 φορές η πιθανότητα πρόθεσης κλοπής του. Κάτι αντίστοιχο συνέβαινε παλιότερα, σύμφωνα με τον κ. Canones, ” με τα γκουρμέ ελαιόλαδα, ενώ σήμερα η εταιρεία μου δέχεται αιτήματα προστασίας των συνηθισμένων συσκευασιών  του 1 των 3 και των 5 λίτρων”. Kαταλήγοντας το στέλεχος της STC προειδοποιεί ότι “αν δεν βάλουμε φρένο στην διαφαινόμενη πρόθεση κλοπής, τότε σε λίγο καιρό θα καταγράφουμε περιστατικά πραγματικών κλοπών”.

Με πληροφορίες από https://www.elnacional.cat/