Το αίνιγμα των τιμών ελαιολάδου της νέας περιόδου 2020/21

0

Έγραψα, και φυσικά υπέγραψα με το όνομά μου, την προηγούμενη εβδομάδα το άρθρο Εικόνα ισορροπίας θα παρουσιάσει ο τομέας του ελαιολάδου τη νέα χρονιά. Την επόμενη ημέρα ένα άλλο Μέσο Ενημέρωσης ανάρτησε ένα άλλο άρθρο -ανυπόγραφο- με το οποίο δίνει μια κατεύθυνση για άνοδο τιμών του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου και μάλιστα άνω των 3€/κιλό -για τα φετινά αποθέματα- και άνω των 4€ για τα φρέσκα εσοδείας 2020/21. Επειδή το άρθρο «δεν είναι γραμμένο στο πόδι» ίσα-ίσα διακρίνεται για την προσπάθεια ανάλυσης της αγοράς, αξίζει να ασχοληθούμε μαζί του.

Προκαταβολικά, δύο παρατηρήσεις:

– «Κάνε με μάγο, να σε κάνω πλούσιο» λέει ο σοφός λαός.

– Από άποψη δεοντολογίας, ένα άρθρο που καταπιάνεται με την αγορά του προϊόντος, ειδικά μάλιστα όταν αναφέρει και συγκεκριμένες προβλέψεις τιμών με αριθμούς, οφείλει να υπογράφεται από κάποιον, είτε τον δημοσιογράφο που αναλαμβάνει την ευθύνη, είτε από επώνυμες πηγές και όχι γενικά κι αφηρημένα «άνθρωποι της αγοράς», «σύμφωνα με το ρεπορτάζ», «η αγορά ψιθυρίζει». Διαφορετικά, αφήνει να πλανιέται η υποψία προσπάθειας «χειραγώγησης» της αγοράς (βλ. και παρακάτω). Το συγκεκριμένο Μέσο έχει μια μακρά προϊστορία προαναγγέλλοντας ανόδους και εκτοξεύσεις τιμών, τις οποίες ναι μεν δεν έβλεπε η αγορά του ελαιολάδου, όμως ενίσχυαν την άνθηση της κυκλοφορίας του εν λόγω Μέσου.

Κι ερχόμαστε στο άρθρο.

α) Το οποίο περιχαρακώνεται στην ειδική περίπτωση της Λακωνίας, η οποία μάλιστα κάθε χρόνο «ανοίγει το χορό» με πρωταθλήτριες τιμές, επηρεάζοντας αναπόφευκτα και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Να σημειώσουμε ότι φέτος αναμένεται να έχει μειωμένη παραγωγή σε σύγκριση με πέρυσι, όπως άλλωστε και η Ιταλία, η ζήτηση της οποίας θα είναι αυξημένη. Δυστυχώς, αυτό το «θείο δώρο» των υψηλών τιμών που σταθερά απολαμβάνει (κυρίως) η νότια ζώνη της αθηνοελιάς, είναι ταυτόχρονα και η «κατάρα της» μην αφήνοντας περιθώριο να στηθεί και σταθεί η τυποποίηση του επώνυμου εξαιρετικού παρθένου της ευρύτερης περιοχής, που διαθέτει 3 ΠΟΠ και ένα ΠΓΕ, να μην το ξεχνάμε. Κι έτσι τα λάδια φεύγουν χύμα, με την Ιταλία να καρπώνεται τη σχετική προστιθέμενη υπεραξία. Τα επιπλέον 0,10 ή ακόμη και 0,20 € αποτελούν «το πινάκιο φακής έναντι των πρωτοτόκιων».

β) Επανερχόμαστε στο άρθρο. Το οποίο έχει ανακρίβειες- τυχαία;- όπως π.χ. ότι τα αποθέματα είναι ελάχιστα, ενώ η 2019/20 κλείνει με ρεκόρ και δεν ξέρω με ποιο τρόπο ο ανώνυμος συντάκτης μπορεί να διαβάζει τη μαγική του σφαίρα ξεχωρίζοντας το έξτρα από τα υπόλοιπα. Πάντως, στην Ισπανία τον τελευταίο καιρό ανεβαίνουν οι τιμές των λαμπάντε και των κοινών παρθένων όχι όμως των έξτρα παρθένων.

Παρακάμπτω τις αλληλοσυγκρουόμενες αναφορές, γιατί -προφανώς- αν πέσει καταστροφή με δάκους κ.ά., τότε οι τιμές θα ανέβουν για τα λάδια που…δεν θα υπάρχουν, και φαντάζομαι ότι αυτό είναι το χειρότερο σενάριο για το εισόδημα των παραγωγών αλλά και για τις δουλειές των μεσιτών. Αλλά και η αναφορά στην Τυνησία είναι εκτός τόπου και χρόνου γιατί τα λάδια της -σήμερα, στο τέλος της σαιζόν- ποιοτικά είναι υποβαθμισμένα, άρα μη ανταγωνιστικά των έξτρα παρθένων, όσο φτηνά κι είναι.

γ) Δεν σας κρύβω ότι μπήκα στον πειρασμό να σκεφτώ τον/τους πιθανό/ούς ανώνυμο/ους συντάκτες. Ο/οι οποίος/οι άφησε/σαν κάποιο ίχνος με την αναφορά στην… Φότζια. Γνωστή για τους ιδιαίτερους κανόνες συναλλαγών που ακολουθεί κι απέχει πολλά χιλιόμετρα από το γειτονικό Μπάρι, από τη μακρινή Τοσκάνη, αλλά ακόμη και την όμορφη Σικελία με το άρωμα ντομάτας που διακρίνεται.

Ο καθείς λοιπόν και το ίχνος του…

 

Η εκτίμηση για την 2020/21

Άρα, λοιπόν, θα μου επιτρέψετε να παραμείνω στην εκτίμηση ότι το 2020/21 θα είναι μια χρονιά ισορροπίας, συνολικά, κι όχι μεμονωμένα, τοπικά, στην Λακωνία. Όχι τυχαία επέλεξα την υπέροχη φωτογραφία του Αντρέα Σμαραγδή, με το Ερέχθειο, τις Καρυάτιδες, και την ιερή ελιά της Αθηνάς, σε μια απαράμιλλη ισορροπία. Επίσης θα μου επιτρέψετε να συνεχίσω να υποστηρίζω εδώ και δεκαετίες πως:

– το μέλλον του ελληνικού ελαιολάδου βρίσκεται στη βελτίωση της ποιότητάς του συν την προστιθέμενη αξία της επώνυμης τυποποίησης,

– στο μεταξύ, ευπρόσδεκτη η παρουσία Ιταλών και Ισπανών αγοραστών του χύμα αλλά ας αποφεύγουμε τα μεγάλα σκαμπανεβάσματα. Ο ίσιος δρόμος της καμήλας είναι προτιμότερος από τις μεγάλες ανηφόρες και κατηφόρες.