Θα βρέξει ή θα χιονίσει ή καλό καιρό θα κάνει την 2020/21;

Πριν λίγο καιρό γνώρισε ευρεία δημοσιότητα μία έκθεση-πρόβλεψη του Αμερικάνικου Υπουργείου Γεωργίας (USDA), η οποία μάλιστα άκριτα αναδημοσιεύτηκε ασχολίαστη σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Σε αυτήν προβλεπόταν ότι η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου την ερχόμενη εμπορική περίοδο 2020/21 θα μειωθεί από τους 3,12 εκατ. τόνους στους 3,03 εκ. τόνους, γεγονός που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια ελαφριά ανάκαμψη των τιμών. Το olivenews.gr απέφυγε να αναδημοσιεύσει -και μάλιστα ασχολίαστες- αυτές τις προβλέψεις του USDA και του αμερικάνικου oliveoiltimes. Ο λόγος ήταν απλός: 3,12 μείον 3,03 μας κάνει όλους κι όλους 90.000 τόνους, ποσότητα ασήμαντη -από μόνη της- για να σπρώξει προς τα πάνω τις τιμές, οι οποίες, ας μην το ξεχνάμε, υποχωρούν εδώ και τρία χρόνια.

Μάλλον, λοιπόν, όλα θα κριθούν από το τι θα γίνει στην Ισπανία, η οποία αναμένει μια μεγάλη παραγωγή. Αν πράγματι η Ισπανία εφαρμόσει μέτρα ελαϊκής πολιτικής όπως μεταξύ άλλων π.χ την “αυτορρύθμιση” για την οποία έχουμε γράψει και στο olivenews.gr και στο Ελιά & Ελαιόλαδο τότε οι τιμές διεθνώς θ’ανασάνουν.

Επίσης διαβάζουμε στις ίδιες αναλύσεις του USDA και οικονομολόγων των oliveoiltimes ότι ναι μεν προβλέπεται αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής κατά 2-4% αλλά ουδείς μπορεί να μετρήσει τις επιπτώσεις του κορωνοϊού. Ο οποίος, ας μην ξεχνάμε, καλπάζει στις δύο  βασικές μη ευρωπαϊκές χώρες κατανάλωσης όπως η ΗΠΑ και η Βραζιλία, ενώ η απειλή δεύτερου κύματος στην Ευρώπη παραμένει.

Τις προβλέψεις/ εκτιμήσεις των Αμερικανών τις διαδέχθηκαν της Ευρ. Επιτροπής (Κομισιόν) κινούμενες προς την τελείως αντίθετη κατεύθυνση, ότι στην Ευρώπη -άρα και παγκόσμια- βαδίζουμε προς μια κατάσταση με διαρθρωτικά (“συστημικά”) πλεονάσματα.

Άρα; Το μόνο συμπέρασμα που βγαίνει από όλες αυτές τις αλληλογρονθοκοπούμενες αναλύσεις είναι ότι “ή θα βρέξει ή θα χιονίσει ή καλό καιρό θα κάνει”. Με άλλα λόγια, ζητούνται σοβαροί και αξιόπιστοι μετεωρολόγοι.