Τα αποθέματα πιέζουν τις τιμές

Με 750 χιλιάδες τόνους στην Ισπανία (758.000 τόνοι ελαιολάδου στις ισπανικές δεξαμενές-18 Οκτωβρίου) και περίπου 160 χιλιάδες τόνους στην Ιταλια, έχει συσσωρευτεί ένας τεράστιος όγκος αποθεμάτων, που, όχι μόνο δεν αφήνει τις τιμές να ανασάνουν (ν’ανέβουν), αλλά τις σπρώχνει και προς τα κάτω.

Ο κύριος μάλιστα όγκος των ιταλικών αποθεμάτων αντιστοιχεί σε έξτρα παρθένα (περίπου οι 100 χιλιάδες τόνοι), εκ των οποίων οι 45 περίπου χιλιάδες είναι ιταλικής εγχώριας προέλευσης και οι υπόλοιποι είναι από άλλες χώρες της ΕΕ, είτε από Γ΄χώρες, είτε μίγματα αυτών.Η βιομηχανία έχει στοκ τυποποιημένων ελαιολάδων ύψους 20 χιλιάδων τόνων. Στην Ελλάδα ως γνωστόν στατιστικά στοιχεία δεν υπάρχουν λόγω “συνωμοτικού απορρήτου”.*

Τα παραπάνω εξηγούν το χλιαρό ιταλικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά ελαιόλαδα. Επίσης εξηγούν και το γιατί (Οι τιμές στην Ισπανία δεν ανεβαίνουν – 24 Οκτωβρίου), ενώ και στην Ιταλία, μετά το μέγιστο του Δεκεμβρίου 2018 έχουν μπει σε ένα σταθεροποιητικό/πτωτικό κανάλι.

Το πιο ανησυχητικό φαινόμενο αποτελεί η αδυναμία της καταναλωτικής ζήτησης να απορροφήσει την προσφορά, παρά το γεγονός ότι διεθνώς οι τιμές των ελαιολάδων έχουν υποχωρήσει σε επίπεδα ελκυστικά μεν για τους καταναλωτές, ολοένα και λιγότερο βιώσιμα για τους ελαιοπαραγωγούς δε. Άρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε διαρθρωτικά προβλήματα και ανισορροπίες που δεν θεραπεύονται με προσωρινού χαρακτήρα ημίμετρα όπως οι συμβάσεις ιδιωτικής αποθεματοποίησης.

* Σύμφωνα με τις ανεπίσημες εκτιμήσεις της αγοράς τα αποθέματα που ακόμη υπάρχουν δεν υπερβαίνουν τους 15 χιλιάδες τόνους, εκ των οποίων ελάχιστα αντιστοιχούν σε καλά συντηρημένες ποιότητες έξτρα παρθένων.