Στα Χανιά η δακοκτονία πάει καλά, με ερωτηματικά

0
Φωτογραφία από cretalive.gr

Στο νομό Χανίων η δακοκτονία φέτος, σύμφωνα με την τοπική ΔΑΟΚ, εξελίσσεται αρκετά καλά. Την δεδομένη στιγμή βρισκόμαστε στον τρίτο ψεκασμό, ενώ είναι προγραμματισμένοι άλλοι δύο. Ναι μεν υπάρχουν αρκετά υψηλοί αριθμοί δάκων στις δακοπαγίδες, αλλά λιγότεροι σε σύγκριση πέρυσι. Οι ψεκασμοί πραγματοποιούνται ανά 20-25 μέρες και είναι αποκλειστικά δολωματικοί, ώστε να ελαχιστοποιείται η συσσώρευση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο τελικό προϊόν.

Τα λεγόμενα της ΔΑΟΚ Χανίων, δεν διαφέρουν πολύ με τις παρατηρήσεις ελαιοπαραγωγών του νομού, οι οποίοι υπογράμμισαν την βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δακοκτονιών και την πιο έγκαιρη διεξαγωγή τους, υποστηρίζοντας πως το περσινό «πάθημα» ευτυχώς έγινε «μάθημα», όπως είπε συγκεκριμένα ελαιοπαραγωγός. Ωστόσο, εντυπωσιακή είναι η παραλλακτικότητα των προσβολών με τους πληθυσμούς να διαφέρουν σημαντικά ακόμη και μέσα σε συγκεκριμένα ελαιοπερίβολα. Άλλωστε πολλοί παραγωγοί πραγματοποιούν επιπλέον ψεκασμούς, αποκλειστικά δολωματικούς, συμπληρωματικά με αυτούς της ΔΑΟΚ.

Όσον αφορά την αναμενόμενη παραγωγή, η ΔΑΟΚ επισήμανε ότι τον Μάιο υπήρξε πρόβλημα με την ανθοφορία λόγω του αναπάντεχου καύσωνα που έφτασε έως και τους 40 και 42 βαθμούς τοπικά. Αναμένεται, λοιπόν, μία μεσαία παραγωγικά χρονιά, αλλά προς το παρόν δεν μπορεί να κάνει κανένας μία 100% ασφαλή πρόβλεψη. Σχετικά αισιόδοξοι είναι και οι ελαιοπαραγωγοί για την καλύτερη, συγκριτικά με την περσινή χρονιά, ποιότητα του ελαιολάδου. Άγνωστος παράγοντας είναι και οι διαθεσιμότητα εργατών για τη συγκομιδή, ιδίως μετά το lockdown που κηρύχτηκε ο νομός.