Κυριακή, 17 Οκτωβρίου, 2021

Σε στάση αναμονής η ισπανική αγορά

Οι πρόεδροι των συνεταιρισμών ανησυχούν, βλέποντας τις εκκαθαρίσεις προς τα μέλη τους να πλησιάζουν

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται ένα “μούδιασμα” στην ισπανική αγορά, παρότι ήδη έχουν παραχθεί από τα ελαιοτριβεία οι πρώτες παρτίδες ελαιολάδων. Σύμφωνα με την ανάλυση της Olimerca οι κύριες αιτίες για τη στασιμότητα αυτή είναι η χαμηλή προσφορά σε συνδυασμό με την απόρριψη των περυσινών ελαιολάδων από την ισπανική βιομηχανία.

Παρόλα αυτά , τα ελαιοτριβεία ξεκαθαρίζουν πως δεν πρόκειται να πουλήσουν, τουλάχιστον όσο δεν αντιμετωπίσουν πρόβλημα ρευστότητας.

Η κατάσταση αυτή κάνει τους προέδρους των συνεταιρισμών να ανησυχούν, βλέποντας τις εκκαθαρίσεις προς τα μέλη τους να πλησιάζουν, κάτι που οδηγεί τις τιμές, ειδικά στα λαμπάντε και τα παρθένα να είναι για την ώρα πιο ευμετάβλητες σε πιέσεις.

Χαρακτηριστικά, τα παρθένα ελαιόλαδα διατίθενται σε ένα μεγάλο εύρος τιμών, την ώρα που το λαμπάντε εξίσου παρουσιάζει διαφορά στην τιμή, σαφώς μικρότερου εύρους όμως από τα παρθένα. Η ποιότητα και η διαθεσιμότητα είναι κομβικοί παράγοντες που επηρεάζουν τις ακριβείς τιμές.

Οι εμπλεκόμενοι στην αλυσίδα αξίας του ελαιοκομικού τομέα στην Ισπανία βρίσκονται εν αναμονή των τιμών που θα “κλείσουν” τα συμβόλαιά τους οι παραγωγοί στην Πορτογαλία, χώρα στην οποία οι εδαφοκλιμ