Ρεστία (σάλος) στην αγορά ελαιολάδου και ελιάς καλαμών

0

Οι ναυτικοί ξέρουν τη ρεστία***, οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί βλέπουν στην εφετινή κατάσταση στην αγορά πράγματα πρωτοφανή και προσπαθούν να καταλάβουν τι συμβαίνει και ποια τα αίτια.

Το πεντάγωνο, Ισπανία (καλή ποσότητα, κακή ποιότητα), Τυνησία (υπερπαραγωγή, το λάδι πρέπει να πουληθεί), Ιταλία (κομμένη στη μέση, κέντρο-βορράς με νότο), ΗΠΑ (δασμοί Τραμπ) συν αυτή η περιβόητη “κλιματική αλλαγή”, δημιουργούν έναν πρωτοφανή συνδυασμό αντίρροπων δυνάμεων.

Στην Ισπανία τα καλά έξτρα είναι δυσεύρετα και οι τιμές ανέβηκαν μεν, αν και σε επίπεδα που δεν ικανοποιούν τους παραγωγούς. Η Τυνησία (ξε)πουλάει (και καλά κάνει, κατά το “πούλα και μετάνοιωνε”) με τιμές από 1,95 έως 2,10 τα έξτρα, τα οποία έχουν και καλή ποιότητα. Η Πελοπόννησος -για τα έξτρα πάντοτε- ξεκινά από τα 2,40 και ανεβαίνει ανάλογα με την ποιότητα, όπου η οξύτητα, μικρή σημασία έχει. Αντιθέτως η Κρήτη αντιμετωπίζει συνθήκες καταστροφής, με μεγάλες απώλειες σε ποσότητες (ίσως και το 40%), και τις ποιότητες να βαδίζουν προς λαμπάντε/ πυρηνέλαια, με ερυθροδιόλες, ουβαόλες, αλειφατικές αλκοόλες στα ύψη.

Στην καλαμών συμβαίνουν ανάλογα αντιφατικά. Την άνοιξη οι παραγωγοί δεν πούλησαν με 2,40 μετρητοίς και τώρα πρέπει να πουλήσουν “μισοτιμής” γιατί οι κάδες έχουν γεμίσει με περυσινό προϊόν. Διάβασα και δηλώσεις κατά των “ελληνοποιήσεων” και ότι “είναι εθνικό προϊόν, απόδειξη ότι μπήκε στον εθνικό κατάλογο” (!!!). Μα, η ένταξη (ή μάλλον η τροποποίηση της ονομασίας στον εθνικό κατάλογο) αποτέλεσε τον “δούρειο ίππο” των ελληνοποιήσεων και της εξουδετέρωσης του ΠΟΠ, ή μάλλον του εγκλεισμού του στους λίγους τόνους της περιοχής της Καλαμάτας.

(Περισσότερα στο Ελιά & Ελαιόλαδο, που σε λίγες ημέρες κυκλοφορεί).

*** Η ρεστία είναι ένα περίεργο είδος κύματος στη θάλασσα με διάφορα ονόματα, φουσκοθαλασσιά, βουβό κύμα, αποθαλασσία, σάλος.