Πρόβλεψη για αύξηση της κατανάλωσης ελαιολάδου από τους Αμερικανούς

0

Οι ΗΠΑ είναι μία από χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά παχυσαρκίας στον κόσμο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), ανταγωνίζεται χώρες όπως το Περού, η Αίγυπτος και το Κατάρ για τον “τίτλο” της πιο παχύσαρκης χώρας του πλανήτη. Τα τελευταία χρόνια όμως, παρατηρείται μία συνεχής και αυξανόμενη τάση κατανάλωσης ελαιολάδου στην χώρα, τάση που θα συνεχίσει να παρατηρείται και την επόμενη πενταετία, σύμφωνα με 80σέλιδη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο researchandmarkets.com.

Σε αυτήν παρουσιάζεται η πρόβλεψη, πως στην πενταετία 2020-2025, η αγορά λιπών και ελαίων στις ΗΠΑ θα αυξάνεται ετησίως σε αξία κατά 3,2%. Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης αυτής, θα οφείλεται στην μεγαλύτερη προβλεπόμενη κατανάλωση ελαιολάδου από τους Αμερικανούς πολίτες.

Αιτίες για αυτήν την ολοένα και αυξανόμενη κατανάλωση, είναι η κατανόηση του φαινομένου της παχυσαρκίας στην χώρα, η οποία εδώ και πολλά χρόνια έχει πάρει διαστάσεις μάστιγας, καθώς και οι προσπάθειες οργανισμών της χώρας, όπως το FDA (Food and Drug Administration) να ενημερώσουν το κοινό για τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου. Χαρακτηριστική είναι η μελέτη του FDA, που ισχυρίζεται πως δύο κουταλιές ελαιολάδου κάθε μέρα, μειώνουν το ρίσκο καρδιολογικών προβλημάτων σε βάθος χρόνου. Η ίδια μελέτη, αναφέρει τα οφέλη από την κατανάλωση ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων για την σωστή λειτουργία του εγκεφάλου, τα οποία βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Η δημοσιευμένη στο researchandmarkets.com μελέτη επίσης υπογραμμίζει την αναμενόμενη μείωση της κατανάλωσης σογιέλαιου και άλλων σπορέλαιων στην χώρα, εξαιτίας των πολύ υψηλών ποσοστών παχυσαρκίας στον γενικό πληθυσμό της χώρας και της συνειδητοποίησης του μεγέθους του προβλήματος.