Πρώτες εκτιμήσεις για την επόμενη ελαιοκομική σεζόν 2020/21

0

Αν και είναι νωρίς για προβλέψεις, ο  ειδικός μελετητής Juan Vilar εντοπίζει διάφορες παραμέτρους που πολύ πιθανόν να επηρεάσουν αρνητικά την επερχόμενη καλλιεργητική σεζόν 2020/21.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές θα επηρεαστούν πτωτικά καθώς η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού θα εξακολουθήσει να επηρεάζει την ζήτηση. Αυτό θα συμβεί είτε άμεσα, λόγω της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών, είτε έμμεσα λόγω των περιορισμών στους τομείς της εστίασης και του τουρισμού.

Από την άλλη πλευρά η προσφορά θα είναι αυξημένη. Οι κλιματικές συνθήκες το χειμώνα ήταν ευνοϊκές για την επερχόμενη παραγωγή, ενώ θα πρέπει να συνυπολογιστούν και τα υψηλά αποθέματα που θα κλείσει η τρέχουσα εμπορική περίοδος.

Κατά συνέπεια η υπερβάλλουσα προσφοράς έναντι της ζήτησης αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη και πιο πιεστική.

Σε διεθνές επίπεδο, τροχοπέδη αποτελούν οι δασμοί που επέβαλλε η κυβέρνηση Trump, που απέκλεισε τα ισπανικά τυποποιημένα ελαιόλαδα, στερώντας τους τις ευκαιρίες ίσου ανταγωνισμού, ευνοώντας παράλληλα τις εξαγωγές άλλων χωρών (π.χ Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα, Τυνησία, Αργεντινή).

Επίσης, η ξαφνική έξοδος της Αργεντινής από τις διαπραγματεύσεις των χωρών της Mercosur (Λατ. Αμερικής) δεν φαίνεται καθόλου ευνοϊκή για το μέλλον των ευρωπαϊκών εξαγωγών. Συγκεκριμένα, οι Ευρωπαίοι εξαγωγείς καλούνται να πληρώνουν δασμό 31,5% εάν ο προορισμός είναι η Αργεντινή και 10% εάν είναι η Βραζιλία, η Παραγουάη και η Ουρουγουάη. Την ίδια στιγμή, εάν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με το σχέδιο της συμφωνίας, τα ελαιόλαδα των χωρών της Mercosur που εισάγονται στην ΕΕ δε θα καταβάλλουν πλέον δασμούς.

Μία άλλη πηγή ανησυχίας είναι το Brexit, όπου οι εξαγωγές προϊόντων όπως το βούτυρο και οι κονσέρβες τόνου έχουν ήδη επηρεαστεί. Σύμφωνα με τον Vilar το γεγονός αυτό θα πρέπει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στους αρμόδιους σε σχέση με το πως θα διαμορφωθούν μελλοντικά οι εξαγωγές  ελαιόλαδου.

Τέλος, η συνεχιζόμενη κρίση έχει “δέσει τα χέρια” των λιγότερο ανταγωνιστικών ελαιοκαλλιεργητών, περιορίζοντας την επιχειρηματικότητά τους καθώς δεν είναι σε θέση να πουλήσουν σε χαμηλότερες τιμές από το κόστος παραγωγής τους.

Ο Vilar τονίζει ότι είναι αναγκαία η έγκαιρη πληροφόρηση όπως και  η εφαρμογή μέτρων που αποσκοπούν σε όσο το δυνατόν βελτίωση των όρων παραγωγής και εμπορίου

Πηγή: Olimerca