Πώς η Ισπανία ρυθμίζει την παγκόσμια αγορά του ελαιολάδου

Μέσα σε ένα έτος οι τιμές έχουν ανέβει σημαντικά καλύπτοντας, εν μέρει τουλάχιστον, τις απώλειες των δύο προηγουμένων εμπορικών περιόδων

0
Το ελαιοτριβείο του Μαρμέλο. Φωτό ευγενική παραχώρηση SOVENA

Έχουμε την ευκαιρία να δούμε αναλυτικά και από επίσημα στοιχεία τι πραγματικά συμβαίνει στην ισπανική αγορά, η οποία λόγω του τεράστιου μεγέθους της καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις γενικότερες εξελίξεις.

 Πίνακας 1. Μεταβολή των τιμών παραγωγού στην Ισπανία για τις τρεις ποιοτικές κατηγορίες, σύγκριση Απρίλιος 2021 με αντίστοιχο Απρίλιο 2020 (τιμές σε €/κιλό)
Απρίλιος 2020 Απρίλιος 2021 Ποσοστιαία διαφορά
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 2,19 3,13 +42,92%
Παρθένο ελαιόλαδο 1,83 3,06 +67,21%
Λαμπάντε 1° 1,71 2,91 +70,17%

Πηγή: Περιφέρεια Ανδαλουσίας

Από τον Πίνακα 1 παρατηρούμε δύο ενδιαφέροντα πράγματα:

Πρώτον, ότι μέσα σε ένα έτος οι τιμές έχουν ανέβει σημαντικά καλύπτοντας, εν μέρει τουλάχιστον, τις απώλειες των δύο προηγουμένων εμπορικών περιόδων και,

Δεύτερον, ότι πρωταθλητής σε αυτή την άνοδο είναι το λαμπάντε, με το κοινό παρθένο να ακολουθεί και το έξτρα να υπολείπεται σημαντικά.

Πηγή: Pool Red

Από το Διάγραμμα 1 προκύπτουν δύο άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία:

Πρώτον, ότι η μεγάλη και γρήγορη αύξηση των τιμών συνέβη κυρίως το μήνα Μάρτιο και ο ρυθμός της ανακόπηκε τον Απρίλιο και,

Δεύτερον, όπως επανειλημμένα έχουμε επισημάνει, λόγω του διαφορετικού ρυθμού ανόδου κλείνει η ψαλίδα μεταξύ του λαμπάντε και του κοινού παρθένου καθώς και, λιγότερο, του έξτρα.

Πηγή: Pool Red

Μετά τις αυξημένες συναλλαγές του Ιανουαρίου, που συνεχίστηκαν σε μειωμένα αλλά ικανοποιητικά επίπεδα τους επόμενους μήνες, παρατηρούμε μια κατακόρυφη πτώση το τελευταίο διάστημα, προφανώς αποτέλεσμα των αυξημένων τιμών που αποκαλύπτει το προηγούμενο Διάγραμμα 1.