Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Παρατηρητήριο τιμών ελαιολάδου (29/3/2024)

Βασικό επιχείρημα περί υποχώρησης των τιμών αποτελούν οι βροχές στην Ισπανία.

Αγαπητοί μου αναγώστες και αναγνώστριες,

η είδηση της εβδομάδας δεν είναι άλλη από την την ονομαστική -σίγουρα- πτώση των τιμών που καταγράφεται. Τα μεγάλα ερωτήματα είναι: ποιά είναι τα αίτια, άρα, πόσο πραγματική -με δουλειές και αγοραπωλησίες- είναι αυτή η πτώση εκτός από ονομαστική;

Εδώ θα σας απογοητεύσω. Διαβάζω μεν τις ισχυρές παροτρύνσεις περί πίεσης τιμών γραμμένες από τους ίδιους νεαρούς φιλόδοξους δημοσιογράφους, που  υπόσχονταν 11 και 12 ευρώ -μπλοκάροντας έτσι τις πωλήσεις στα 8 και 9 ευρώ- όμως, τα επιχειρήματα τους δεν με πείθουν ούτε τώρα, όπως δεν με έπεισαν και στο παρελθόν.

Το μόνο που μπορώ να προεξοφλήσω είναι η αβεβαιότητα της νέας εσοδείας 2024/25 για την οποία απέχουμε πάρα πολύ ακόμα. Όπως επίσης παραμένουν στο προσκήνιο καθημερινά όλες οι αβεβαιότητες της κατανάλωσης, την εξέλιξη της οποίας κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει.

Μα οι τιμές πέφτουν θα πουν πολλοί, και θα συμφωνήσω μαζί τους. Όμως, ποιοί είναι αυτοί που πουλάνε και πόσες τελικά ποσότητες; Πουλάνε τα ελαιοτριβεία της κεντρικής Ιταλίας (Pulgia, Andria) και οι μεγάλοι ισπανικοί συνεταιρισμοί; Δεν φαίνεται -μέχρι στιγμής- κάτι τέτοιο. Ας κάνουμε λοιπόν λίγο υπομονή να περάσει το Πάσχα των Καθολικών, Μεγάλη Παρασκευή σήμερα υπό καταρρακτώδεις βροχές στην Ισπανία. 

Το σχεδιάγραμμα των τιμών στην Ισπανία (πηγή INFAOLIVA) είναι πολύ χαρακτηριστικό. Οι σημερινές τιμές ναι μεν υποχωρούν από τα υψηλά που έφτασαν γύρω στις 15 Ιαινουαρίου 2024, όμως παραμένουν περί τα 70 με 80 σέντς ακριβότερες από το χαμηλό που είδαμε στις 18 Νοεμβρίου 2023. Εικόνα που σε τίποτα δεν προεξοφλεί το αύριο.

Βασικό επιχείρημα περί υποχώρησης των τιμών αποτελούν οι βροχές στην Ισπανία. Ακόμη όμως και όσοι προεξοφλούν μια καλή παραγωγή, άνω των 1 εκ.τόνων, δεν μπορούν να εξηγήσουν πώς θα γεφυρώσουν το χρονικό κενό από τα ανεπαρκή σημερινά αποθέματα μέχρι τα Χριστούγεννα 2024 όταν αρχίσουν πάλι να γεμίζουν οι δεξαμενές. Για αυτό λοιπόν ας κάνουμε λίγο υπομονή.

Το ταξίδι θα συνεχιστεί σε αχαρτογράφητα νερά.

~~~~~~~

Αποποίηση ευθύνης: Ο υπογράφων και το olivenews.gr καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε οι πηγές πληροφόρησης να είναι αξιόπιστες και αντικειμενικές. Ωστόσο, κατ’ ουδένα τρόπο δεν αποτελούν εμπορικές συμβουλές και δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τις αγοραπωλησίες που προβαίνουν οι αναγνώστες και αναγνώστριες μας.

Η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, επιτρέπεται μόνο υπό τις εξής προϋποθέσεις:

α) Το άρθρο είναι πλήρες και χωρίς τροποποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου και του τίτλου του, π.χ. “Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου 19/5/2023” και όχι Πού βρίσκονται οι τιμές κ.ο.κ..
β) Μόνο εφ΄όσον συνοδεύεται με ενεργό link στην ιστοσελίδα του olivenews

Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε μας

5,044ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,570ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
119ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Ελιά & Ελαιόλαδο: Τεύχος 105

Πρόσφατα άρθρα

Επιλεγμένα