Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου (08/03/2024)

σχεδόν από παντού έρχονται μηνύματα αισιόδοξων βροχοπτώσεων για μια εσοδεία 2024/25 τουλάχιστον καλύτερης από την καταστροφική φετινή

Αγαπητοί μου αναγνώστες και αναγνώστριες, κύλησε μια εβδομάδα με το ενδιαφέρον να εχει μετατοπιστεί από τα θέματα των αγορών και των τιμών (βλέπε  Ο Βασίλης Ζαμπούνης στο topontiki.gr για τα αίτια, το παρόν και το άγνωστο αύριο των τιμών του ελαιολάδου) σε ένα άλλο πεδίο, των ποιοτικών στάνταρντς και των φυσικοχημικών παραμέτρων, εκεί που ανέκαθεν διεξήγετο ο πιο σκληρός εμπορικός πόλεμος συγκεκαλυμένος και μεταμφιεσμένος σε θέματα της Χημείας Τροφίμων.

Η υπόθεση των ΜΟΑΗ Η μέθοδος προσδιορισμού των αρωματικών υδρογονανθράκων ορυκτελαίων (MOAH) για μη ειδικούς με απλά λόγια και ορισμένες απλές σκέψεις    είναι σε εξέλιξη  και κάποια στιγμή, μάλλον ξαφνικά, θα μάθουμε τι αποφάσισε η Κομισιόν, απειλώντας να αποσυναρμολογήσει την αγροδιατροφική αλσίδα του ελαιολάδου ξεκινώντας από τον τελευταίο κρίκο της, το πυρηνελαιουργέιο, και προχωρώντας στον επόμενο, το ελαιοτριβείο, φθάνοντας -ίσως- και στους ελαιοπαραγωγούς Στο στόχαστρο της Κομισιόν η ελαιοκομία. Αμφισβήτηση της υγιεινής και ποιότητας ελαιολάδου – πυρηνελαίου με «όπλο» τους ΜΟΑΗ  .

Αυτή την εβδομάδα συντελέστηκε ένα ακόμη επεισόδιο μιας πολύ-πολύ παλιάς υπόθεσης, των διγλυκερίδιων και της πυροφαιοφυτίνης. Στη σύνοδο του Codex Alimentarius η Ισπανία έδειξε τη δύναμή της και απέφυγε τα χειρότερα -για αυτήν- να καθιερωθεί το κριτήριο της «φρεσκάδας», χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως οι μεμονωμένες χώρες δεν το εφαρμόζουν -ήδη οι ΗΠΑ και αρκετές άλλες- όπως και οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ που το επιβάλλουν στους προμηθευτές τους Όχι στο ποιοτικό κριτήριο της φρεσκάδας των ελαιολάδων, μία Πύρρειος ισπανική νίκη

Κατά τα άλλα οι αγορές συνεχίζουν να διαβιούν σε καθεστώς χειμερίας νάρκης με ελάχιστες πράξεις συναλλαγών και τιμές χωρίς σαφή κατεύθυνση. Ειδικότερα, στα κύρια εμπορικά κέντρα της Μεσογείου την εβδομάδα που πέρασε είδαμε τα εξής:

Ισπανία

Οι τιμές αφού έκαναν τις προηγούμενες εβδομάδες μια «βουτιά» περί τα 0,20€/κιλό (ανάλογα με την ποιοτική κατηγορία, ιδίως τα συνήθη έξτρα υποχώρησαν), ήδη κινούνται σταθεροποιοτικά χωρίς αυτό να προδικάζει τι θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες.

Όπως έχουμε γράψει το βαρόμετρο των τιμών ακολουθεί σε αντίστροφη κίνηση των υγρόμετρο των βροχών. Έτσι, λοιπόν, και όπως είναι απόλυτα λογικό, κάποιες νέες βροχές μπορεί να μην άλλαξαν δραματικά το κλίμα όμως σίγουρα τείνουν να εκτονώνουν τις τιμές, οι οποίες κυμαίνονται:

– στα 8,0 €/κιλό οι βιομηχανικοί άσοι και το ραφινέ στο 8,25 €/κιλό,

– στο 8,30 τα παρθένα,

– τα έξτρα σε ένα εύρος από 8,50  έως 9,0 €/κιλό,

– ενώ το πυρηνέλαιο, το μεν μπρούτο 10° είναι με 3,2 και το ραφινέ με 4,3€/κιλό,

– τέλος ας σημειωθεί ότι το ραφινέ ηλιέλαιο έχει πέσει κάτω από το 1€/κιλό

Αυτά πάντοτε συμβαίνουν σε συνδυασμό με την πορεία της κατανάλωσης και των εξαγωγών, οι οποίες υποχώρησαν γύρω στο 35% σύμφωνα και με τις επίσημες υπουργικές δηλώσεις. Οπότε πάμε step by step, με το θρίλερ να συνεχίζεται και βλέπουμε.

Ιταλία

Πρέπει να ψάξω να βρώ εδώ και πόσες εβδομάδες γράφουμε πως οι τιμές παραμένουν σταθερές καθώς εμπόριο και βιομηχανία τηρούν τόσο διακριτική στάση, σαν το πάτημα της γάτας, ώστε κανείς (σχεδόν) από όσους θα ήθελαν να πουλήσουν δεν τους παίρνει χαμπάρι (!).

Τυνησία 

Για μια ακόμη εβδομάδα συνεχίζουν οι πωλήσεις χύμα χωρίς δασμούς προς τις χώρες της ΕΕ (Ιταλία και Ισπανία) (βλ. Η Τυνησία άνοιξε τις πόρτες της στην εξαγωγή χύμα ελαιολάδου) αν και χωρίς καμία ιδιαίτερη ζέση καθώς και οι Τυνήσιοι φυλάνε δυνάμεις για αργότερα, το καλοκαίρι, περιμένοντας άνοδο τιμών, ενώ συνεχίζουν να εφοδιάζουν τις μεγάλες αγορές που έχουν (στην 3η θέση στις ΗΠΑ).

Ελλάδα

Απογοητευτική η κατάσταση διατηρώντας όσα λέγαμε στο Παρατηρητήριο της προηγούμενης εβδομάδας αλλά με ακόμη πιο απρόθυμο να κινηθεί το εμπόριο και τις τιμές να βρίσκονται οριακά λίγο πιο κάτω. Έτσι τα top έξτρα του 9,20 υποχωρούν στο 9,10€/κιλό, και τα βιομηχανικά από το 7,10 στα 7,0€/κιλό.

Αν είχαμε στατιστικές θα είχαμε και αποτελέσματα υποχώρησης της κατανάλωσης όπως στις άλλες χώρες της Μεσογείου, ίσως και ακόμη πιο έντονη. Αξιόπιστος παρατηρητής περιέγραψε πώς τα καρότσια των σούπερ μάρκετ σε κατ’ εξοχήν ελαιοπαραγωγική περιοχή γεμίζουν με σπορέλαια, όχι μόνο για το τηγάνι αλλά και το μαγείρεμα καθώς τα πιθάρια των ελαιοπαραγωγών είναι είτε άδεια, είτε με μικροποσότητες για να πουληθούν αργότερα όταν -όπως λένε κάποιοι δημοσιογράφοι- η τιμή ξεπέρασε τα 10, 11, 12€. Κανείς δεν ξέρει.

Αν και ο χειμώνας φεύγει σαν ένας από τους θερμότερους που έχουμε γνωρίσει, ωστόσο σχεδόν από παντού έρχονται μηνύματα αισιόδοξων βροχοπτώσεων για μια εσοδεία 2024/25 τουλάχιστον καλύτερης από την καταστροφική φετινή. Ας ελπίσουμε.

~~~~~~~

Αποποίηση ευθύνης: Ο υπογράφων και το olivenews.gr καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε οι πηγές πληροφόρησης να είναι αξιόπιστες και αντικειμενικές. Ωστόσο, κατ’ ουδένα τρόπο δεν αποτελούν εμπορικές συμβουλές και δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τις αγοραπωλησίες που προβαίνουν οι αναγνώστες και αναγνώστριες μας.

Η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, επιτρέπεται μόνο υπό τις εξής προϋποθέσεις:

α) Το άρθρο είναι πλήρες και χωρίς τροποποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου και του τίτλου του, π.χ. “Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου 19/5/2023” και όχι Πού βρίσκονται οι τιμές κ.ο.κ..
β) Μόνο εφ΄όσον συνοδεύεται με ενεργό link στην ιστοσελίδα του olivenews

Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε μας

5,044ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,570ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
119ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Ελιά & Ελαιόλαδο: Τεύχος 105

Πρόσφατα άρθρα