Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Παρατηρητήριο τιμών ελαιολάδου (24/05/2024)

οι τιμές αφορούν σε ελαιόλαδα καθαρά υπολειμμάτων, σχετικά δυσεύρετα, για αυτό άλλωστε και οι πράξεις που πραγματοποιήθηκαν αντιστοιχούν σε μικρές ποσότητες, των 20 τόνων, που δεν συμπληρώνουν ούτε βυτίο

Αγαπητοί μου αναγνώστες και αναγνώστριες,

Έκλεισε μία εβδομάδα “ήρεμης νευρικότητας” αν μου επιτρέπετε την παραδοξολογία (παράδοξοι όμως είναι και οι καιροί που περνάμε).

Εδώ και πολλούς μήνες, δύο ήταν οι άγνωστοι Χ και Ψ. Για τον πρώτο, τον Χ, δηλαδή για τον ρυθμό της κατανάλωσης (και των πωλήσεων) η εικόνα έχει πια ξεκαθαρίσει.

Το ισπανικό ισοζύγιο του Απριλίου, το οποίο το olivenews.gr δημοσίευσε από τις 13/05/2024 (βλ. Ισπανικό ισοζύγιο Απριλίου – ισχυρές πωλήσεις, μειωμένα αποθέματα ), μόλις λίγες ώρες μετά την επίσημη ανακοίνωση του Ισπανικού Υπουργείου, κατέγραψε πωλήσεις 85 χιλιάδων τόνων συν άλλους 15 περίπου χιλιάδες αναμενόμενους από την ενσωμάτωση και των εισαγόμενων, ήταν λοιπόν κάτι παραπάνω από αισιόδοξο.

Ανάλογη πορεία ακολουθεί και η Ιταλία με τις δεξαμενές της να αδειάζουν με γρήγορους ρυθμούς (βλ. Τα αποθέματα ελαιολάδου της Ιταλίας αδειάζουν γρήγορα).

Συνεπώς ως προς αυτό το σκέλος γνωρίζουμε πως μέχρι να αρχίσουν τα ελαιοτριβεία να τροφοδοτούν την αγορά, οι επόμενοι 4-5 μήνες θα είναι οριακοί από άποψη αποθεμάτων, συντηρώντας τις τιμές σε σχετικά υψηλά επίπεδα.

Αυτόν που δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα, ακόμη, είναι τον άγνωστο Ψ, δηλαδή την προβλεπόμενη εσοδεία της καμπάνιας 2024/25. Μην ξεχνάμε ότι πέρυσι άρκεσε ένα 48ωρο καύσωνα για να καταστρέψει την παραγωγή. Για αυτό λοιπόν ας κάνουμε υπομονή 2-3 ακόμα εβδομάδων παρόλο που μέχρι τώρα οι ενδείξεις λένε πως Ο Ισπανικός ελαιώνας χαίρει άκρας υγείας και διαψεύδει τις φήμες.

Αυτοί είναι οι δύο παράγοντες Χ και Ψ, που συνθέτουν σήμερα τις κινητήριες δυνάμεις των αγορών. Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο, οι αναγνώστες/στριες τα έχουν ξαναδιαβάσει εδώ και πολύ καιρό από τις πιο έγκυρες αναλύσεις. (βλ. Teresa Pérez: Το Ισπανικό ελαιόλαδο, σε μια κομβική στιγμή, αν η επόμενη σοδειά είναι καλή, οι τιμές θα αλλάξουν, αλλά είναι νωρίς ακόμα για αυτό, επίσης Οι Ισπανοί ειδικοί της αγοράς αναλύουν: Οι λόγοι για την απότομη πτώση των τιμών του ελαιολάδου, τι θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες (Α΄ μέρος), όπως και το  (Β’ μέρος)). Απλά τα επαναλαμβάνουμε σε μια προσπάθεια να ηρεμήσουμε κάπως τα πνεύματα από πολλά και διάφορα που διαβάζουμε.

Ας δούμε τις κυριότερες αγορές της Μεσογείου:

Ισπανία

Η αντανάκλαση των όσων πραγματικά συμβαίνουν στην Ισπανία – την οποία πρόσφατα πολλοί ανακάλυψαν, αλλά μάλλον ακόμη δυσκολεύονται να κατανοήσουν – με όσα συχνά γράφονται στη χώρα μας μοιάζουν με σπασμένο τηλέφωνο ή με παραμορφωτικό καθρέφτη.

Οι ίδιοι που “υπόσχονταν” τα 11 ή 12 ευρώ – μπλοκάροντας τις αγοραπωλησίες στα 8 και 9, οι ίδιοι έσπευσαν να καλλιεργήσουν κλίμα πίεσης των τιμών όταν αυτές γύρισαν καθοδικά, επιταχύνοντας την πτώση.

Τώρα υπερθεματίζουν για “ατίθασους ταύρους”. Αναγκαστήκαμε να ξαναδούμε πολύ προσεκτικά τα ισπανικά στοιχεία, τα οποία ΔΕΝ επιβεβαιώνουν κανένα “ανοδικό ράλι” και καμία “δεύτερη νιότη”.

Αυτό που συνέβη και συμβαίνει είναι αυτό που από την πρώτη στιγμή με αντικειμενικότητα και νηφαλιότητα το olivenews.gr περιέγραψε τις τελευταίες 50 ημέρες.

Παρατηρητήριο τιμών ελαιολάδου (5/4/2024) – η αγορά υποχωρεί αναζητώντας ένα νέο σημείο ισορροπίας, το οποίο αργά ή γρήγορα θα το δούμε

Παρατηρητήριο τιμών ελαιολάδου (12/4/2024) – αυτή η εβδομάδα θα καταγραφεί σαν ένα σημαντικό σημείο καμπής

Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου (19/4/2024) – η αγορά έκανε «σκαλοπάτι»

Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου (26/4/2024) – ανάκαμψη

Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου (17/5/2024) – περιγράφει λεπτομερώς τις οριακές ανόδους τιμών

Κι αν θέλετε να μιλήσουμε με αριθμούς, θα δούμε πως η Ισπανία κατοχυρώνει χιλιοστό-χιλιοστό μια ανοδική πορεία, η οποία σιγά-σιγά καλύπτει το έδαφος από την απότομη πτώση πριν το Καθολικό Πάσχα. Έτσι, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ανέβηκαν:

  • τα έξτρα κατά 2,7% (0,20€/κιλό)
  • τα παρθένα (τα οποία έχουν τις λιγότερες συναλλαγές) κατά 5,9% (0,40€/κιλό)
  • τα λαμπάντε 1º (που αποτελούν τον “μπούσουλα” της αγοράς) κατά 0,8% (0,05€/κιλό).

Άρα, οι ταύροι πήγαν μάλλον προς Wall Street μεριά και όχι προς την Χαέν της Ανδαλουσίας.

Ιταλία

Η Ιταλία διατηρεί με ηρεμία το μοτίβο των τελευταίων μηνών. Οι ελεγχόμενες και περιορισμένες πωλήσεις των ελαιοτριβείων και των συνεταιρισμών διατηρούν σταθερά τα (συνήθη) έξτρα ενώ το άνω των 9,0 έως 9,5€/κιλό. Η βιομηχανία πουλάει στο εσωτερικό και στις εξαγωγές με αποτέλεσμα να κατεβαίνει συνεχώς η στάθμη των αποθεμάτων στις δεξαμενές. Τα αποθέματα ελαιολάδου της Ιταλίας αδειάζουν γρήγορα  Παραδοσιακά η ιταλική βιομηχανία και οι καταναλωτικές προτιμήσεις στρέφονται κυρίως στο έξτρα παρθένο. Συνεπώς δεν καταλαβαίνω γιατί ξαφνικά τόση ενασχόληση με τις άλλες ποιοτικές κατηγορίες, του (κοινού) παρθένου και του “ελαιολάδου” (κουπέ).

Προφανώς μέχρι τη νέα σεζόν οι Ιταλοί θα αναζητήσουν να εισάγουν ελαιόλαδα και από άλλες χώρες. Όμως οι επιλογές τους value for money είναι και θα είναι πολύ “σφιχτές” και επιλεγμένες.

Τυνησία

Η Τυνησία έχοντας μια αισιόδοξη προοπτική για τη νέα εσοδεία 2024/25 μπορεί να εφοδιάζει με άνεση όχι μόνο τη βασική της αγορά – στόχο, δηλ. τις ΗΠΑ, αλλά και εντός της ΕΕ την Ιταλία και την Ισπανία σε καλές τιμές γύρω στο 7,80€/κιλό τα έξτρα της, τα οποία διακρίνονται για την ποιότητά τους.

Ελλάδα

Η ελληνική αγορά παραμένει βραχυκυκλωμένη, νευρική και αναστατωμένη χωρίς σαφή κατεύθυνση. Και δυστυχώς, με δεδομένη την έλλειψη συνεταιρισμών και αξιόπιστων οργανώσεων και θεσμών, ο ρόλος ορισμένων εκπροσώπων της αγροτοδημοσιογραφίας επιτείνει την σύγχιση.

Τις ημέρες αυτές πραγματοποιήθηκαν κάποιες πωλήσεις από συνεταιρισμούς της Λακωνίας σε σχετικά υψηλές τιμές. Η Μεταμόρφωση 8,42 και η Παλαιοπαναγιά 8,70€/κιλό.

Οι υψηλοί πανηγυρικοί τόνοι ορισμένων αγροτοδημοσιογράφων αποκρύπτουν την ουσία: αυτές οι τιμές αφορούν σε ελαιόλαδα καθαρά υπολειμμάτων, σχετικά δυσεύρετα, για αυτό άλλωστε και οι πράξεις που πραγματοποιήθηκαν αντιστοιχούν σε μικρές ποσότητες, των 20 τόνων, που δεν συμπληρώνουν ούτε βυτίο.

Τα υπόλοιπα “συνήθη” έξτρα παρθένα κυμαίνονται πολύ χαμηλότερα στα 7,70 με 7,80€/κιλό (σε επίπεδο Τυνησίας – για να έχουμε επίγνωση για τι μιλάμε…).

Αν και η Ελλάδα δεν διαθέτει ιχνηλασιμότητα, άρα και αξιόπιστα στατιστικά, ωστόσο καλοί γνώστες της αγοράς ισχυρίζονται πως τα αποθέματα που υπάρχουν μέσα σήμερα διάσπαρτα εδώ και εκεί μπορεί να φτάνουν ακόμη και τους 60.000-70.000 τόνους, δηλαδή το ήμισυ της φετινής καταστροφικά μειωμένης παραγωγής.

Οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν για μη ρεαλιστικές υψηλές τιμές μπλόκαραν τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς με αποτέλεσμα όσο πλησιάζει ο Σεπτέμβρης και όσο απομακρύνεται το απευκταίο σενάριο της για 3η συνεχή χρονιά καταστροφής της νέας εσοδείας, τόσο να μεγαλώνει ο κίνδυνος αυτά τα ελαιόλαδα να πουληθούν υπό πολύ δυσμενέστερες συνθήκες τιμών.

Και μια τελευταία παρατήρηση. Το ζήτημα της καθαρότητας από υπολείμματα έχει αναχθεί σε κορυφαίο. Το olivenews.gr, έστω και με το κόστος “να μην χαϊδεύει αυτιά” αλλά να ενημερώνει σωστά, ήταν το μόνο Μέσο Ενημέρωσης που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το χλωροπυριφός. (βλ. Χλωροπυριφός, η καμπάνα χτυπά δυνατά, ποτέ δεν είναι αργά, και  Χλωροπυριφός, μία νάρκη στα θεμέλια του ελληνικού ελαιόλαδου, όπως και  Φοβού κάποιους χημικούς και αναλύσεις φέροντες, αλλά και την Επιστολή του Παραρτήματος Κρήτης της Ένωσης Ελλήνων Χημικών)

Λυπάμαι, αλλά Ενημέρωση (με κεφαλαίο Ε) δεν είναι (μόνο) η “χρυσόσκονη” και το “γκλάμουρ” των βραβείων σε εκατοντάδες “κορυφαία” ελαιόλαδα. Δίκαια πολλοί αναρωτιούνται, μα πόσοι μπορεί να συνωστίζονται σε μία κορυφή, όπως επίσης και σε ποιά πραγματική αγορά κυκλοφορούν όλα αυτά τα “κορυφαία”;

~~~~~~~

Αποποίηση ευθύνης: Ο υπογράφων και το olivenews.gr καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε οι πηγές πληροφόρησης να είναι αξιόπιστες και αντικειμενικές. Ωστόσο, κατ’ ουδένα τρόπο δεν αποτελούν εμπορικές συμβουλές και δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τις αγοραπωλησίες που προβαίνουν οι αναγνώστες και αναγνώστριες μας.

Η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, επιτρέπεται μόνο υπό τις εξής προϋποθέσεις:

α) Το άρθρο είναι πλήρες και χωρίς τροποποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου και του τίτλου του, π.χ. “Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου 19/5/2023” και όχι Πού βρίσκονται οι τιμές κ.ο.κ..
β) Μόνο εφ΄όσον συνοδεύεται με ενεργό link στην ιστοσελίδα του olivenews

Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε μας

5,044ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,570ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
119ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Ελιά & Ελαιόλαδο: Τεύχος 105

Πρόσφατα άρθρα

Επιλεγμένα