Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου (17/5/2024)

Η τιμή του 8,50 €/κιλό αποτελεί το υψηλότερο όριο

Αγαπητοί μου αναγνώστες και αναγνώστριες,

Έκλεισε μια εβδομάδα που επιβεβαίωσε πως βρισκόμαστε σε μια νέα περίοδο λογικά συγκρατημένης σταδιακής ανόδου των τιμών. Όσοι/όσες θέλετε να ξαναθυμηθείτε το φιλμ των εξελίξεων  δεν έχετε παρά να ανατρέξετε σε πρόσφατα Παρατηρητήρια από το Παρατηρητήριο τιμών ελαιολάδου (5/4/2024) όταν «έπιασε τον πάτο» και άρχισε μετά το Παρατηρητήριο τιμών ελαιολάδου (12/4/2024) να κατοχυρώνει τη νέα ανοδική περίοδο.

Ισπανία

Η άνοδος πατάει στο στέρεο έδαφος του Ισπανικού Ισοζυγίου Απριλίου. Οι πωλήσεις (κατανάλωση) ήταν τόσο αισιόδοξα καλές απορροφώντας τις ανόδους τιμών παραγωγού που προηγήθηκαν, ώστε βελτίωσαν και τη συνολική εικόνα όλου του Α’ τετράμηνου 2024.  Κι όπως έχουμε επισημάνει, η εξάντληση των περιορισμένων, σημερινών, οριακών αποθεμάτων καθώς (Θα αδειάσουν οι καταναλωτές τους 1.305.000 τόνους των αποθεμάτων;) θα λειτουργεί σαν δίχτυ ασφαλείας αλλά και ώθησης των τιμών. Βλέπουμε λοιπόν, αυτή την εβδομάδα στην Ισπανία οριακές αυξήσεις για τα συνήθη έξτρα περί τα 8,0€/κιλό και το λαμπάντε 1ο το 7,15€/κιλό.

Ιταλία

Οριακές ανοδικές τάσεις καταγράφει και η Ιταλία με τα συνήθη έξτρα στα επίπεδα του 9,20-9,40€/κιλό και το λαμπάντε 5ο τα 6,10€/κιλό.

Τυνησία

Με υψηλές προσδοκίες για την παραγωγή της νέας εσοδείας 2024/2025 η Τυνησία συνεχίζει τον υψηλό ρυθμό εξαγωγικών φορτώσεων σε ελαφρά ανεβασμένες τιμές τα έξτρα έως και 7,70€/κιλό.

Τουρκία

Για μία ακόμη φορά διαψεύστηκαν τα σενάρια ότι η κυβέρνηση θα ανοίξει ελεγχόμενα και σταδιακά την στρόφιγγα των εξαγωγών.

Ελλάδα

Σε δύο χτεσινοβραδινές δημοπρασίες στην Λακωνία, ο Α.Σ. Παπαδιάνικων έδωσε με 8,50€/κιλό μια «ανοιχτή» (ανάλογα με την προσφορά των παραγωγών) ποσότητα εξαιρετικού παρθένου με άριστα χαρακτηριστικά (χημικά 0,35ο οργανοληπτικά, ελεύθερου υπολειμμάτων). Ένας δεύτερος διαγωνισμός στην περιοχή Βλαχιώτη αποδείχθηκε άγονος χωρίς αγοραστικό ενδιαφέρον.

Η τιμή του 8,50 αποτελεί το υψηλότερο όριο ενώ κατεβαίνοντας μπορεί ανάλογα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά κα την περιοχή να φθάσει τα 7,70€/ κιλό.

Πολλοί παραγωγοί δείχνουν και πάλι «βραχυκυκλωμένοι» στο ιστορικά λανθασμένο  σύνδρομο να μην  πουλάνε όταν η αγορά ανεβαίνει- προφανώς λόγω προσδοκιών για ακόμη υψηλότερες τιμές- ενώ αντίθετα  βγαίνουν μαζικά να προσφέρουν όταν η αγορά γυρίζει πτωτικά, επιταχύνοντας τις όποιες τάσεις υποχώρησης. Τα βιομηχανικά 5ο έχουν και αυτά μια διακύμανση 5,70-6,0€/κιλό (CIF) ανάλογα με τα ποιοτικά τους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το “ελαιόλαδο” (μίγμα, κουπέ, παρθένου βρώσιμου με ραφινέ, το «κλασικό») δυσκολεύεται να κινηθεί εμπορικά στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Πράγμα μάλλον ερμηνεύσιμο καθώς η τιμή που πουλιέται έχει σκαρφαλώσει σε τέτοια ύψη (12,13,14€/λίτρο), που καθιστά πολύ πιο ελκυστικές άλλες εναλλακτικές λύσεις όπως το πυρηνέλαιο με 5,50€/λίτρο.

~~~~~~~

Αποποίηση ευθύνης: Ο υπογράφων και το olivenews.gr καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε οι πηγές πληροφόρησης να είναι αξιόπιστες και αντικειμενικές. Ωστόσο, κατ’ ουδένα τρόπο δεν αποτελούν εμπορικές συμβουλές και δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τις αγοραπωλησίες που προβαίνουν οι αναγνώστες και αναγνώστριες μας.

Η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, επιτρέπεται μόνο υπό τις εξής προϋποθέσεις:

α) Το άρθρο είναι πλήρες και χωρίς τροποποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου και του τίτλου του, π.χ. “Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου 19/5/2023” και όχι Πού βρίσκονται οι τιμές κ.ο.κ..
β) Μόνο εφ΄όσον συνοδεύεται με ενεργό link στην ιστοσελίδα του olivenews

Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε μας

5,044ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,570ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
119ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Ελιά & Ελαιόλαδο: Τεύχος 105

Πρόσφατα άρθρα

Επιλεγμένα