Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου 17/11/2023

Το παγκόσμιο ισοζύγιο είναι και θα είναι τουλάχιστον για την φετινή εμπορική περίοδο 2023/2024 ελλειμματικό.

Ας επικεντρωθούμε στο τι γίνεται στην πραγματική αγορά του ελαιολάδου παρακάμπτοντας την σκοτεινή και απειλητική εικόνα των περισσότερων ΜΜΕ για ακρίβεια στο ράφι, για νοθεία, για κλοπές κ.λπ.

Ελληνική αγορά 

Οι λίγες τελευταίες ημέρες δείχνουν μια μικρή αναθέρμανση του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Παρά τις επιφυλάξεις όσων ακόμη κρατούν αποθέματα – υπολογίζονται περί τους 30 – 35.000 τόνους – να πουλήσουν στα υπάρχοντα επίπεδα, ωστόσο κάποιες πράξεις συναλλαγής, γίνονται.

Τα φρέσκα φετινά ακούγονται στο 7,50 – 7,55 και τα περσινά μπορεί να φτάσουν μέχρι και το 7,30 κατεβαίνοντας αρκετά πιο κάτω, στα 6,50 €/κιλό, αναλόγως της ποιοτικής τους κατάστασης .

Με άλλα λόγια συνεχίζουμε να βρισκόμαστε στο πλαγιοκαθοδικό κανάλι μετά το γύρισμα των τιμών προς τα κάτω. Το olivenews.gr ήταν (μάλλον) το μόνο Μέσο που ενημέρωσε έγκαιρα ότι οι τιμές είχαν ”πιάσει ταβάνι“ από τις 22/09/2023 (βλ. Παρατηρητήριο τιμών Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς 22/09/2023).

Παράλληλα, διευκρινίζουμε με κάθε ευκαιρία πως δεν συντρέχει κανένας λόγος για πανικό. Το παγκόσμιο ισοζύγιο είναι και θα είναι, τουλάχιστον για την φετινή εμπορική περίοδο 2023/2024, ελλειμματικό γιατί όσο και να έχει μειωθεί η κατανάλωση, δεν παύουν από την παγκόσμια παραγωγή να λείπουν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι.

Η Ισπανία θα κυμανθεί στους 770 τόνους (βλ. Στην κόψη του ξυραφιού έκλεισε το ισπανικό ισοζύγιο Αυγούστου), έστω να ανέβει έως τους 850 με αυτές τις ευεργετικές βροχές των ημερών. Η Ιταλία, είχαμε πει 290 και εχθές η Assistol, ανακοίνωσε 289 χιλιάδες τόνους (βλ. Η ανασφάλεια της επερχόμενης εσοδείας 2023-24)

Για την Ελλάδα, είχαμε δώσει εκτίμιση τους 170 χιλιάδες τόνους, οι οποίοι από ότι φαίνεται δύσκολα θα τους πιάσουμε. Το περίεργο είναι πως κάποια Μέσα, παρά τις παχ(ο)υλές κρατικές επιδοτήσεις και το μεγάλο πανελλαδικό δίκτυο που έχουν στη διάθεση τους, είχαν δώσει πρόβλεψη αρκετά ”παχουλή“, τους 219 χιλ. τόνους αν θυμάμαι καλά. Δεν άκουσα κάποια αυτοκριτική…

Γενικότερα, στην εκπομπή Olivenews Plus στο Youtube, η κυρία Δήμητρα Αλιέως με την εγκυρότητα των γνώσεών της ανέφερε τις ρεαλιστικές εκτιμήσεις για την παραγωγή της κάθε ελαιοπαραγωγικής χώρας της Μεσογείου. 

Άρα, για να επανέλθουμε στο θέμα των τιμών, παρά τα προσωρινά σκαμπανεβάσματα οι τιμές θα παραμένουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα μέχρι να φτάσουμε στην κρίσιμη άνοιξη του 2024 οπότε θα δούμε την πραγματική εικόνα – εκτίμηση της (μεθ)επόμενης εσοδείας 2024/25. Στο μεταξύ, όσο πιο πραγματικός είναι ο φετινός χειμώνας με κρύα, βροχές και χιόνια, τόσο αυτό θα επιδρά σε μία ομαλοποίηση των τιμών.

Το άλλο περίεργο είναι πως κάποια άλλα Μέσα ενημέρωσης, που επίσης κατά σύμπτωση απολαμβάνουν παχ(ο)υλές κρατικές επιδοτήσεις, έσπευσαν τις τελευταίες μέρες να ανακρούσουν πρύμνα, λέγεται και κυβίστηση ή κ@λοτούμπα, γράφοντας ότι η αγορά γύρισε πτωτικά αμφισβητώντας τα 8€. Πολύ σωστά.
Όμως τα ίδια Μέσα ενημέρωσης επί μήνες πρωτοστατούσαν “χαϊδεύοντας τα αυτιά” (=επισκέψεις, likes, διαφήμιση), ότι οι τιμές ανεβαίνουν και θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν στα 9,10,11 & 14 ευρώ. Τώρα, “ούτε γάτα, ούτε ζημιά” ;
Για αυτό λοιπόν γράφαμε επανειλημμένα: 
  • φέτος πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά
  • ο χρυσός κανόνας των σταδιακών πωλήσεων για το άριστο μέσο όρο (moyen)
Γράψαμε και κάτι άλλο για τα Μέσα των παχ(ο)υλών επιδοτήσεων. Θα αποζημιώσουν τους ελαιοπαραγωγούς, ελαιοτριβείς, εμπόρους και όσους έχουν ελαιόλαδα στις δεξαμενές τους αν η αγορά γυρίσει πτωτικά, όπως και γύρισε, ή αν η αγορά ξεπεράσει, όπως και ξεπέρασε τους στόχους των 6,7 € με αποτέλεσμα να γράψουν διαφυγόν κέρδος οι ελαιοπαραγωγοί;
Οι τιμές σε Ισπανία & Ιταλία
Όπως γράψαμε και παραπάνω, οι τιμές συνεχώς υποχωρούν. Σήμερα μαθαίνουμε στην Ισπανία για 7,57 τα συνήθη έξτρα (πτώση 7% τον τελευταίο μήνα), 6,72 τα κοινά παρθένα (πτώση 8%), 6,28 τα λαμπάντε 1° (πτώση 10%).
Στην Ιταλία οι τιμές έδειξαν μια αναθέρμανση προς τα 8,10 τα συνήθη έξτρα της Πούλια, η οποία φέτος έχει και τη μεγαλύτερη ποσοτικά παραγωγή.

~~~~~~~

Αποποίηση ευθύνης: Ο υπογράφων και το olivenews.gr καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε οι πηγές πληροφόρησης να είναι αξιόπιστες και αντικειμενικές. Ωστόσο, κατ’ ουδένα τρόπο δεν αποτελούν εμπορικές συμβουλές και δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τις αγοραπωλησίες που προβαίνουν οι αναγνώστες και αναγνώστριες μας.

Η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, επιτρέπεται μόνο υπό τις εξής προϋποθέσεις:

α) Το άρθρο είναι πλήρες και χωρίς τροποποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου και του τίτλου του, π.χ. “Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου 19/5/2023” και όχι Πού βρίσκονται οι τιμές κ.ο.κ..
β) Μόνο εφ΄όσον συνοδεύεται με ενεργό link στην ιστοσελίδα του olivenews

Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε μας

5,044ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,570ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
119ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Ελιά & Ελαιόλαδο: Τεύχος 105

Πρόσφατα άρθρα