Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου (10/03/2023)

Το θετικό είναι ότι οι δεξαμενές των παραγωγών/συνεταιρισμών/ελαιοτριβείων αδειάζουν με ένα ομαλό φυσιολογικό ρυθμό

Κύλησε μια εβδομάδα χωρίς κάτι ιδιαίτερο από άποψη τιμών ελαιολάδων, τα οποία διατηρήθηκαν στα ίδια λίγο πολύ επίπεδα. Ίσως στην Ισπανία τα έξτρα και τα (κοινά) παρθένα να κέρδισαν κάποια σεντ τον τόνο (5,31 το έξτρα και 4,97 το παρθένο), όμως η Ελλάδα δεν ακολούθησε.

Έτσι, οι ελληνικοί τιμοκατάλογοι έγραψαν τιμές παράδοσης Ιταλία για τα μεν έξτρα από 4,90 έως 5,40 €/κιλό, άνοιγμα που δικαιολογείται από την γκάμα των ποιοτήτων. Τα (κοινά) παρθένα 1ο πωλούνται με 4,50 € και το βιομηχανικό πεντάρι με 4,0 €/κιλό, πάντοτε τιμές CIF.

Η ελληνική βιομηχανία τυποποίησης εκδηλώνει ελάχιστο αγοραστικό ενδιαφέρον, το οποίο περιορίζεται στους Ιταλούς και Ισπανούς αγοραστές. Στο προηγούμενο Παρατηρητήριο Τιμών είχαμε γράψει -υποθετικά γιατί επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν- ότι οι μέχρι τώρα χύμα εξαγωγές υπολογίζονται περί τους 100.000 τόνους, οι οποίοι ίσως θα πρέπει να αναθεωρηθούν προς τα πάνω, τους 120 χιλ., αυξάνοντας κυρίως το μερίδιο της Ισπανίας καθώς υπάρχουν αξιόλογες ποσότητες που εξάγονται τριγωνικά μέσω Ιταλίας. Δυστυχώς, να το ξαναπούμε, όλα αυτά είναι υποθέσεις…

Η εντύπωση που δίνουν ορισμένα αγροτικά μέσα ενημέρωσης περί «μπαράζ πωλήσεων» είναι μάλλον υπερβολική. Στην πραγματικότητα μπορεί να έφυγε π.χ. από τη Λακωνία μια ποσότητα περί τα 15-20 βυτία, που μάλλον δεν στοιχειοθετεί κάποιο «μπαράζ». Το θετικό είναι ότι οι δεξαμενές των παραγωγών/συνεταιρισμών/ελαιοτριβείων αδειάζουν με ένα ομαλό φυσιολογικό ρυθμό αν λάβουμε υπόψη ότι η Ελλάδα διαθέτει ακόμη περί τους 80-100 χιλ. τόνους ακόμη για εξαγωγή.

Μετεωρολογικά να επισημάνουμε ότι ο χειμώνας φεύγει, στην Ισπανία αλλά και στην Τυυνησία δεν βρέχει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιοχές και στην Ελλάδα, όπως π.χ. η Κρήτη που έχουν “στεγνώσει”.

Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε μας

5,044ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,570ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
119ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Ελιά & Ελαιόλαδο: Τεύχος 105

Πρόσφατα άρθρα

Επιλεγμένα