Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

Παρατηρητήριο τιμών ελαιολάδου 26/05/2023

είναι βέβαιο ότι το υπάρχον σήμερα απόθεμα θα διοχετευθεί στις αγορές σε πρωτοφανείς ικανοποιητικές τιμές

Στο παρατηρητήριο τιμών 19/05/2023 της προηγούμενης εβδομάδας το κλίμα στις αγορές ήταν έντονα ανοδικό. Σήμερα μπορούμε να μιλήσουμε για ένα φρενάρισμα των τιμών που όπως τονίσαμε και χθες (βλ. Διακυμάνσεις τιμών ελαιολάδων στα κέντρα της Μεσογείου) πρόκειται για απολύτως φυσιολογικές διακυμάνσεις, προσωρινές, οι οποίες δεν δικαιολογούν καμία ανησυχία και κανένα πανικό.

Τα αίτια είναι συγκεκριμένα και υπαρκτά:

  1. Έβρεξε στην Ανδαλουσία, όπως το olivenews.gr έγραψε  (Στην Ανδαλουσία βρέχει, στην Κεντρική Ιταλία πνίγονται, Οι βροχές της Ανδαλουσίας φρέναραν την άνοδο των τιμών των ελαιόλαδων). Να επαναλάβουμε αυτό που γράψαμε, πως οι βροχές ήταν μεν σωτήριες για τα ελαιόδεντρα μετά από τόσα χρόνια ξηρασίας, όμως πρέπει να είμαστε πάρα πολύ επιφυλακτικοί όσον αφορά τις επιπτώσεις για τη νέα εσοδεία 2023/24.
  2. Έστω και προσωρινά, ωστόσο σημαντική ήταν η απόφαση ιταλικών βιομηχανιών τυποποίησης να αναστείλουν τις πωλήσεις ελαιολάδων, γεγονός που επίσης μόνο το olivenews.gr έφερε στη δημοσιότητα (Το πρώτο θύμα της έκρηξης των τιμών ελαιολάδου είναι μια ιταλική βιομηχανία τυποποίησης (upd), Οι καμπάνες κινδύνου για τις επιχειρήσεις τυποποίησης ελαιολάδου ήχησαν).

Αν και μαθαίνω ότι το μπλοκ των εταιρειών τυποποίησης διευρύνεται προκειμένου να ασκήσουν όσο μεγαλύτερη πίεση διαπραγμάτευσης απέναντι στις μεγάλες αλυσίδες των σούπερ μάρκετ, ωστόσο, προσωπικά, δεν ανησυχώ καθώς θεωρώ πως πρόκειται για μια κίνηση προσωρινή και μπράβο τους, σε τελευταία ανάλυση. Οι δικές μου ανησυχίες εστιάζονται στη συμπεριφορά των πιο ευάλωτων ελληνικών εταιρειών τυποποίησης αν η αγορά δεν ομαλοποιηθεί το χειμώνα 2023/24. Όμως, αυτό είναι ένα άλλο θέμα συζήτησης.

Παρά τα κενά που, δυστυχώς, παρουσιάζουν οι ελληνικές στατιστικές με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε με σιγουριά πόση ηταν η “πραγματικά πραγματική” ελληνική παραγωγή – ίσως και 370 χιλιάδες τόνοι – ωστόσο αν βάλουμε κάτω τα διεθνή ισοζύγια είναι βέβαιο ότι το υπάρχον σήμερα απόθεμα θα διοχετευθεί στις αγορές σε πρωτοφανείς ικανοποιητικές τιμές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και υπό τις συνθήκες του προσωρινού “φρεναρίσματος” των τιμών, ζήτηση για τα καλά ελληνικά εξαιρετικά παρθένα εκδηλώνεται. Παρά τις συγκυριακές δυσκολίες των ημερών, οι τιμές του 6,20 -6,30€/κιλό για τα πολύ καλά εξαιρετικά παρθένα (CIF, παράδοση Ιταλία) είναι εφικτές όπως και του 6,10€ αντίστοιχα τα συνήθη έξτρα περίπου 0,5ο. Τα βιομηχανικά 5ο βρίσκονται σε υποχώρηση με 4,5€ παράδοση Αθήνα.

Επίσης, πολύ ενδιαφέρον και δείγμα της γενικότερης έλλειψης σε έξτρα αποτελεί ότι εδώ και μία εβδομάδα υποχωρούν μεν έντονα τα ισπανικά λαμπάντε, όμως τα έξτρα τους παραμένουν σταθερά.

Αγαπητοί μου αναγνώστες και αγαπητές μου αναγνώστριες,

Εδώ και μήνες γράφω ότι “πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά” για αυτό μη βιάζεστε. Παρακολουθείτε τις εξελίξεις από αξιόπιστες πηγές και μην ξεχνάτε κάποιες κλασικές αρχές: Καμία αγορά δεν μπορεί να ανεβαίνει συνέχεια, αλλά και είναι σφάλμα να θέλουν όλοι να πουλήσουν στην κορυφή, στο peak – που κανείς άλλωστε δεν ξέρει. Για αυτό, σταδιακές πωλήσεις στα ανοδικά μομέντουμ και επιδίωξη του καλύτερου μέσου όρου.

Αποποίηση ευθύνης: Ο υπογράφων και το olivenews.gr καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε οι πηγές πληροφόρησης να είναι αξιόπιστες και αντικειμενικές. Ωστόσο, κατ’ ουδένα τρόπο δεν αποτελούν εμπορικές συμβουλές και δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τις αγοραπωλησίες που προβαίνουν οι αναγνώστες και αναγνώστριες μας.

Η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, επιτρέπεται μόνο υπό τις προϋποθέσεις ότι:

α) Το άρθρο είναι πλήρες και χωρίς τροποποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου και του τίτλου του, π.χ. “Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου 19/5/2023” και όχι Πού βρίσκονται οι τιμές κ.ο.κ..
β) Μόνο εφ΄όσον συνοδεύεται με ενεργό link στην ιστοσελίδα του olivenews

Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε μας

5,044ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,570ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
119ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Ελιά & Ελαιόλαδο: Τεύχος 105

Πρόσφατα άρθρα

Επιλεγμένα