Πανελλαδικό Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς (5/2/21)

Επειδή είναι αδύνατον να πιάσουν όλοι το peak της μέγιστης τιμής, ας επιδιώξουν ρεαλιστικά έναν καλό μέσο όρο με σταδιακές πωλήσεις σε ευκαιρίες που παρουσιάζονται.

0

Και να λοιπόν που η αγορά γύρισε ανοδικά όπως γράψαμε διαπιστώνοντας πώς από μια αραχτή αρκούδα μετατράπηκε σε έναν ανήσυχο ταύρο, στην Ισπανία τουλάχιστον, ενώ η Ελλάδα δυσκολεύεται να ακολουθήσει για λόγους ελλιπούς οργάνωσης της προσφοράς.

Δύο είναι οι λόγοι που αναφέρονται σαν τα κύρια εμπόδια. Ο πρώτος είναι τα συσσωρευμένα αποθέματα της Ιταλίας και η έλλειψη ελεύθερων δεξαμενικών χώρων. Ο δεύτερος είναι η έλλειψη ρευστότητας των Ελλήνων εμπόρων οι οποίοι δεν έχουν την άνετη χρηματοδότηση όπως οι Ισπανοί που απολαμβάνουν επιτόκια της τάξης του1% με απλούστερες διαδικασίες.

Παρατηρητήριο τιμών

Σε κάθε περιοχή παρατηρείται μια γκάμα τιμών ανάλογα με τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ελαιολάδων και την οργάνωση της προσφοράς. Έτσι λοιπόν για τα έξτρα:

– Στη Μεσσηνία οι τιμές κυμαίνονται από 2,55 έως 2,75€/κιλό.

– Στη Λακωνία (η ζώνη της κορωνέικης), καθώς και στην Κρήτη έχει τιμές από 2,70 – 2,75€, που πλησιάζουν ή και ξεπερνούν τα 2,90€, σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Και όταν λέμε “ειδικές περιπτώσεις” εννοούμε τα αποκαλούμενα “καθαρά λάδια”, τα οποία αποτελούν μια ενδιάμεση άτυπη κατηγορία μεταξύ των συμβατικών και των βιολογικών. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που φέτος ειδικά στην  Κρήτη έχει διαδοθεί. Η ζήτηση προέρχεται από τυποποιητικές μονάδες εξαγωγικού χαρακτήρα προς αγορές με προδιαγραφές και απαιτήσεις όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία κ.ά.

Αν και η Ελλάδα ποτέ δεν διέθετε μεγάλες ποσότητες κοινού παρθένου, ωστόσο να αναφέρουμε ότι οι τιμές κυμαίνονται στα 2,20 με 2,25€/κιλό.

Εκεί που παρατηρείται η πιο έντονη άνοδος -αλλά και έλλειψη ποσοτήτων- είναι τα βιομηχανικά (λαμπάντε), τα οποία έφθασαν το 1,75€ (για τους 5ο) ενώ στην Ισπανία έχει ξεπεράσει τα 2,00€/κιλό (με βάση τον 1ο οξύτητας).

Επίσης, στην Ισπανία, τα έξτρα κυμαίνονται γύρω από τα 2,70€ (από 2,45 έως 3,50€) ενώ το κοινό παρθένο το συναντάμε σε μέση τιμή τα 2,30€ (από 2,20 έως 2,50€/κιλό)

Πυρηνέλαια

Εκρηκτική είναι η άνοδος στα πυρηνέλαια, τα οποία μετά από μια μεγάλη περίοδο υποχώρησης ξαφνικά (;) σκαρφάλωσαν, το μεν μπρούτο 10ο από τα 0,55 στα 0,80€, ενώ το ραφινέ από 1,00 έφθασε το 1,20€/κιλό.

Εδώ θα μπορούσαμε να πούμε ότι η απότομη άνοδος των σπορελαίων συμπαρασύρει και τα πυρηνέλαια.

Ερώτημα: Πού πάμε και τι κάνουμε;

Ισχύει πάντοτε το «κάνε με μάγο να σε κάνω πλούσιο».

Για άλλη μια φορά φέτος από τις σελίδες του Ελιά & Ελαιόλαδο και από τις αναρτήσεις του olivenews.gr (έχοντας καθιερώσει πρόσφατα σε τακτική βάση το Παρατηρητήριο Τιμών) δώσαμε και δίνουμε με ακρίβεια τις συντεταγμένες, γεωγραφικό μήκος και πλάτος, της αγοράς. Δεν υποκύψαμε ούτε στο χάιδεμα αυτιών με παραπλανητικά ανύπαρκτες τιμές, ούτε και με καταστροφικές συμβουλές του είδους «να κάνετε απεργία», «να δημιουργήσουμε τεχνητή κρίση». Αλλά ούτε και στην περιπτωσιολογία, το Α ελαιοτριβείο μας είπε αυτό και το Β κάτι άλλο, με αποτέλεσμα τη σύγχυση και θολούρα.

Είμαστε οι πρώτοι που ενημερώσαμε για το ανοδικό γύρισμα της αγοράς. Στο ερώτημα τι κάνουμε, ισχύει η κλασσική συνταγή: «Πούλα και μετάνοιωνε». Δεν ξέρουμε πόσο στέρεα είναι τα θεμέλια αυτής της ανόδου των τιμών, ούτε πόσο θα κρατήσει και μέχρι που θα φτάσει. Και επειδή είναι αδύνατον να πιάσουν όλοι το peak της μέγιστης τιμής, ας επιδιώξουν ρεαλιστικά έναν καλό μέσο όρο με σταδιακές πωλήσεις σε ευκαιρίες που παρουσιάζονται.

Ελιές Καλαμών

Μια δημοπρασία του Αγρ. Συνεταιρισμού Πετρίνας στη Λακωνία έσπασε το φράγμα του ενός ευρώ προκαλώντας αισιοδοξία ότι -έστω και τώρα- θα επανέλθουν σε λογικά επίπεδα προσεγγίζοντας το 1,40 – 1,50 €/κιλό (το 200άρι) για όσες ποσότητες έχουν απομείνει.

Ωστόσο το προϊόν και πάλι σκιάζεται από το αδιέξοδο που διαπιστώθηκε στην τηλεδιάσκεψη μεταξύ ΔΟΕΠΕΛ και του νέου Υπουργού.

Αποποίηση ευθύνης: Οι παραπάνω πληροφορίες προέρχονται από αξιόπιστες πηγές και έχουν διασταυρωθεί για την ορθότητά τους. Ωστόσο, κατ΄ουδένα τρόπο δεν πρέπει να θεωρηθούν ως συμβουλές εμπορικών πράξεων για τις οποίες ο συγγραφέας δεν φέρει καμία ευθύνη.