Πανελλαδικό Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς (2/4/21)

0

Η είδηση σήμερα δεν προέρχεται από το ελαιόλαδο αλλά από την επιτραπέζια ελιά και μάλιστα την «πολύπαθη» Καλαμών, η οποία πάτησε το σκαλοπάτι του ενός ευρώ -με βάση τα 200 τεμάχια/κιλό- με σοβαρές ελπίδες για λίγο ακόμη παραπάνω. Φυσικά η τιμή απέχει από το 1,50€ που έχω προτείνει σαν τιμή ισορροπίας, και το οποίο κάποιοι παραγωγοί θεωρούν απαράδεκτα χαμηλό ξεχνώντας ίσως ότι πριν λίγους μήνες οι ελιές ήταν αζήτητες και πήγαιναν στα ελαιοτριβεία για λάδι.

Για το ελαιόλαδο οι ειδήσεις έρχονται από την Ισπανία, η οποία συνεχίζει με ορμή ταύρου να ανεβαίνει, ειδικά μάλιστα το λαμπάντε 1ο το οποίο κινείται περί τα 2,55€ κλείνοντας ακόμη περισσότερο την ψαλίδα με το έξτρα παρθένο, το οποίο βρίσκεται στα 2,90€, φθάνοντας τα 3,45 για σπέσιαλ ποιοτικές περιπτώσεις μικρών ποσοτήτων.

Το κακό είναι ότι οι υψηλές τιμές της Ισπανίας, κι ακόμη περισσότερο της Ιταλίας, σταματούν κάπου στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας. Ο καιρός περνάει, όσοι κρατάνε λάδια στις δεξαμενές τους αδημονούν και κουράζονται βλέποντας τη ζήτηση να είναι πολύ μικρή και να μην ξεπερνάει τα 3,0€ τιμή βυτίου, ex-factory στην πόρτα του ελαιοτριβείου. Τα τελείως δυσεύρετα λαμπάντε (βάσης 5ο) μπορεί να φθάνουν και τα 2,10€/κιλό.

Είναι πάρα πολύ δύσκολο να πει κανείς σε αυτούς τους ανθρώπους να κάνουν «υπομονή», όμως, δυστυχώς, δεν υπάρχει κάτι άλλο. Κανείς δεν ξέρει πότε η Ισπανία θα εξαντλήσει την προσφορά της, οπότε θα έρθει η σειρά των ελληνικών ελαιολάδων να ζητηθούν και μέχρι σε ποια τιμή.

Επειδή πολλοί έχουν πιστέψει ότι η πορεία των τιμών εξαρτάται από την πορεία του κορωνοϊού και το άνοιγμα της μαζικής εστίασης, τα δεδομένα τους διαψεύδουν. Πράγματι σε όλες τις χώρες που μπορούμε να έχουμε σοβαρά στατιστικά όπως οι ΗΠΑ, η Ισπανία κ.λπ. -πλην Ελλάδας φυσικά- διαπιστώνουμε ότι σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας η κατανάλωση έχει αυξηθεί καθώς -προφανώς- οι λιανικές πωλήσεις και η οικιακή κατανάλωση υπερκάλυψαν τη μείωση της μαζικής εστίασης και του τουρισμού.

Δυστυχώς, λοιπόν, τα προβλήματα στην Ελλάδα είναι πολύ βαθύτερα και μονιμότερα του κορωνοϊού: το επιχειρηματικό υποκείμενο (ιδιωτικό και συνεταιριστικό) είναι σε αδυναμία να πάρει την πρώτη ύλη να την τυποποιήσει και να την πουλήσει με υψηλή προστιθέμενη αξία στην εσωτερική αγορά και στις εξαγωγές. Με άλλα λόγια λείπουν η ελαϊκή πολιτική, οι θεσμοί και η οργάνωση.

Αποποίηση ευθύνης: Οι παραπάνω πληροφορίες προέρχονται από αξιόπιστες πηγές και έχουν διασταυρωθεί για την ορθότητά τους. Ωστόσο, κατ΄ουδένα τρόπο δεν πρέπει να θεωρηθούν ως συμβουλές εμπορικών πράξεων για τις οποίες ο συγγραφέας δεν φέρει καμία ευθύνη.