Πανελλαδικό Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς (19/3/21)

Όσοι έχουν αρκετά και καλών ποιοτήτων λάδια κρατούν μεν ένα σημαντικό μέρος τους, όμως δεν παύουν να εφοδιάζουν την αγορά με έστω και περιορισμένες συνεχείς πωλήσεις.

0

Διανύσαμε μια ακόμη ενδιαφέρουσα εβδομάδα κυρίως λόγω των ισπανικών τιμών που κινούνται ανοδικά με ορμή ταύρου όπως γράψαμε χθες. Εδώ να διευκρινίσουμε ότι οι τιμές του βιομηχανικού αφορούν τον 1ο που αποτελεί τη βάση υπολογισμού στην Ισπανία ενώ το ελληνικό πεντάρι βρίσκεται μεν χαμηλότερα, στα 2,05€/κιλό περίπου, αλλά έχει ξεπεράσει τα έξτρα παρθένα των προηγούμενων ετών.

Η ισπανική αγορά λοιπόν αφήνει δύο τουλάχιστον ερωτήματα: Πόσο θα αντέξουν η άνοδος των λαμπάντε, αλλά και η μικρή διαφορά (το άνοιγμα της ψαλίδας) μεταξύ λαμπάντε και έξτρα που έχει περιοριστεί στα 40-45 σέντ.

Οι ερμηνείες είναι πολλές αλλά μπορούμε να αναφέρουμε:

-τον καθοριστικό ρόλο των ισπανικών κοοπερατίβων να κρατήσουν τις τιμές της πρώτης ύλης (χύμα) ψηλά ώστε να αντισταθμίσουν τις ζημίες από τις χαμηλές τιμές των προηγούμενων ετών,

-την προσδοκία ότι η (προσωρινή) κατάργηση των δασμών Τράμπ θα ξανανοίξει την αμερικάνικη αγορά ιδίως στους μικρομεσαίους τυποποιητές που δεν είχαν τη δυνατότητα ούτε να ανοίξουν στις ΗΠΑ εργοστάσια να τυποποιούν εκεί το λάδι τους, ούτε όμως και για τριγωνικές συναλλαγές,

-την αναμονή για αναπροσαρμογή των τιμών στα ισπανικά ράφια όπου το σημερινό επίπεδο είναι ιδιαίτερα χαμηλό.

Η ελληνική αγορά κινείται σε ομαλούς ρυθμούς δείχνοντας σημάδια ωριμότητας. Φαίνεται πως όσοι έχουν αρκετά και καλών ποιοτήτων λάδια κρατούν μεν ένα σημαντικό μέρος τους, όμως δεν παύουν να εφοδιάζουν την αγορά με έστω και περιορισμένες συνεχείς πωλήσεις.

Έτσι οι τιμές παραμένουν περίπου στα επίπεδα της προηγούμενης εβδομάδας, με την Μεσσηνία 2,70-2,80 (και το ΠΟΠ αρκετά παραπάνω), την Λακωνία 2,80-3,00 και την Κρήτη 2,80-2,90€/κιλό (πάντοτε για καλά έξτρα, τιμή βυτίου ex-factory).

Ελιές Καλαμών

Μεγάλη ζήτηση καταγράφουν οι ελιές Καλαμών όπου προφανώς οι αγοραστές εκτιμούν την εξαιρετική φετινή τους ποιότητα σε συνδυασμό με τις συμφέρουσες – για τους…αγοραστές – τιμές (0,90-0,95€/κιλό) ενώ οι παραγωγοί επιδιώκουν να αδειάσουν τις κάδες τους μαζί με τις περυσινές (0,85-0,90€/κιλό). Επίσης ισχυρή ζήτηση καταγράφουν και οι βιολογικές καλαμών (1,20-1,30 €/κιλό), όπως επίσης και οι σχετικά δυσεύρετες φυσικές μαύρες Αμφίσσης. Άλλωστε, σαρακοστή έχουμε, αν και η ελληνική κατά κεφαλήν κατανάλωση βρίσκεται πολύ πίσω από την τετραπλάσια ισπανική.

Αποποίηση ευθύνης: Οι παραπάνω πληροφορίες προέρχονται από αξιόπιστες πηγές και έχουν διασταυρωθεί για την ορθότητά τους. Ωστόσο, κατ΄ουδένα τρόπο δεν πρέπει να θεωρηθούν ως συμβουλές εμπορικών πράξεων για τις οποίες ο συγγραφέας δεν φέρει καμία ευθύνη.