Πανελλαδικό Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς (19/2/21)

0

Αυτή η εβδομάδα θα μπορούσε να περιγραφεί με την φράση «Η Ελλάδα παγωμένη, η Ισπανία ανεβασμένη».

Πράγματι, στην Ισπανία οι τιμές ανεβαίνουν με εντυπωσιακά βήματα. Περί τα 2,75€ τα συνήθη έξτρα, 2,85€ τα αρμπεκίνο και 3,45€ τα βιολογικά. Μικρότερη είναι η άνοδος των κοινών παρθένων, στα 2,45€, ενώ εκεί που συνεχίζουν να καλπάζουν είναι τα βιομηχανικά 1º, τα οποία ξεπέρασαν και τα 2,25€/κιλό.

Η Ελλάδα πέρασε μια παγωμένη εβδομάδα λόγω Μήδειας η οποία, όπως γράψαμε πέρα από μεμονωμένες ζημίες, για την ελαιοκαλλιέργεια αποδείχθηκε σωτήρια. Ανέστειλε την πρώιμη καταστροφική ανθοφορία ορισμένων περιοχών, έδωσε στα δένδρα τον απαραίτητο χρόνο να περάσουν τη φάση της εαρινοποίησης και να ξεκουραστούν, ενώ πότισε και εμπλούτισε τον υδροφόρο ορίζοντα. Αυτά λοιπόν για την ελιά, ασχέτως αν άλλες καλλιέργειες υπέστησαν ζημίες, ενώ υπήρξαν και ανθρώπινες τραγωδίες.

Οι τιμές αν και βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα ωστόσο μπορούμε να διακρίνουμε κάποιες ενδιαφέρουσες κινήσεις από πλευράς των μεγάλων ιταλικών οίκων, οι οποίοι άρχισαν να εκδηλώνουν συγκεκριμένο αγοραστικό ενδιαφέρον.

Η Κρήτη λόγω καλής ποιότητας φέτος αποτελεί τον μαγνήτη με τις τιμές να αγγίζουν τα 3,00€/κιλό άφιξη, CIF, άρα 2,70 με 2,80 αναχώρηση.

Η Πελοπόννησος παραμένει στα ίδια επίπεδα με περιορισμένο αγοραστικό ενδιαφέρον.

Όσες ελληνικές τυποποιητικές επιχειρήσεις είχαν κλείσει συμβόλαια πώλησης βασιζόμενες στις περυσινές, σαφώς χαμηλότερες τιμές, φέτος βρίσκονται σε μια δύσκολη συγκυρία.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι συνεχίζει να ανεβαίνει και το πυρηνέλαιο, το οποίο βρίσκεται στα 850€/τόνος το μπρούτο 10º και 1350 € το ραφινέ.

ΕΛΙΕΣ ΚΑΛΑΜΩΝ

Αν και παραμένουν πολύ πιο κάτω από τα βιώσιμα επιθυμητά επίπεδα, ωστόσο στις ελιές Καλαμών εκδηλώνεται αγοραστικό ενδιαφέρον με αποτέλεσμα οι τιμές να κινούνται περί τα 0,90€ για τα 200 τεμάχια.

Αποποίηση ευθύνης: Οι παραπάνω πληροφορίες προέρχονται από αξιόπιστες πηγές και έχουν διασταυρωθεί για την ορθότητά τους. Ωστόσο, κατ΄ουδένα τρόπο δεν πρέπει να θεωρηθούν ως συμβουλές εμπορικών πράξεων για τις οποίες ο συγγραφέας δεν φέρει καμία ευθύνη.