Πανελλαδικό Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς (12/2/21)

Οι τιμές να προσπαθούν να κατοχυρώσουν υψηλότερα επίπεδα, όμως οι ποσότητες που υπερβαίνουν το φράγμα των 3,0 €/κιλό είναι μικρές παρτίδες των λίγων βυτίων.

0

Τα νέα της Ισπανίας

Τα τελευταία νέα, δηλαδή το ισοζύγιο ελαιολάδων την 31 Ιανουαρίου στην Ισπανία, είναι αντιφατικά. Επιβεβαιώνουν ότι η συγκομιδή φέτος είναι όψιμη με αποτέλεσμα  η συνολική παραγωγή να έχει φτάσει τους 1.103.000 τόνους, εκ των οποίων οι 347.660 τόνοι προστέθηκαν τον Ιανουάριο 2021. Επί πλέον, η γνωστή μας  Φιλομένα καθυστέρησε σε πολλές περιπτώσεις τη συγκομιδή. Συνεπώς, θα αναμένουμε τους επόμενους μήνες έως και τον Απρίλιο να συνεχίζεται η λειτουργία των ελαιοτριβείων -με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε θέματα ποιότητας-  γεγονός που οδηγεί σε εκτιμήσεις για ένα κλείσιμο της εμπορικής περιόδου μεταξύ 1,45 και 1,5 εκ. τόνους.

Τα πιο απογοητευτικά νέα αφορούν τις πωλήσεις ελαιολάδου, (συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών), οι οποίες περιορίστηκαν τον Ιανουάριο στους 120.000 τόνους, ενώ τους προηγούμενους μήνες είχαν κυμανθεί σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα: Οκτώβριο στους 151.000 τόνους, Νοέμβριο στους 145.000, Δεκέμβριο στους 140.000. Ίσως λοιπόν ο Ιανουάριος αποτελεί ένδειξη ότι κάτι συμβαίνει στην αγορά.

Στο μεταξύ τα αποθέματα ξεπερνούν το 1,0 εκ τόνους με 822.000 τόνους στις δεξαμενές των ελαιοτριβείων ενώ στους τυποποιητές βρίσκονται περί τους 234.000 τόνους.

Στο μέτωπο των τιμών η αγορά είναι ζωηρή ευρισκόμενη σε επίπεδα υψηλότερα των προηγουμένων μηνών και σίγουρα των περυσινών. Ο μεγάλος όγκος των έξτρα κινείται μεταξύ των 2,70 – 2,80€/κιλό χωρίς αυτό να αποκλείει περιορισμένες συναλλαγές στα 3,10, 3,20€ ή και παραπάνω, που καταγράφονται μεν, “τρελαίνοντας” τους επιπόλαιους παρατηρητές της αγοράς, όμως αφορούν ελάχιστες “ειδικές περιπτώσεις”. Αντίστροφα, περιορισμένες συναλλαγές πραγματοποιούνται και σε επίπεδα χαμηλότερα του 2,70. Τα καλής ποιότητας κοινά παρθένα ζητιούνται σε ικανοποιητικές τιμές 2,40 – 2,50€ (που πέρσι δεν έπιαναν ούτε τα έξτρα…). Επίσης και για τα λαμπάντε η ζήτηση προσανατολίζεται στις καλές ποιότητες με τις τιμές στα 2,15 – 2,20€/κιλό (για βάση οξύτητας 1°).

Αυτό δηλαδή που παρατηρούμε στην ισπανική αγορά είναι ότι οι τιμές διατηρούν την συμπεριφορά ταύρου, ενώ κλείνει η ψαλίδα μεταξύ των ποιοτικών κατηγοριών.

Πυρηνέλαιο και σπορέλαια

Με τις τιμές των σπορελαίων να ανεβαίνουν συνεχώς -το ηλιέλαιο έφτασε 1.200€/τόνος- ανεβαίνει και το πυρηνέλαιο, το μεν μπρούτο στα 780€/τόνος, το δε ραφινέ 1.200€/τόνος.

Η ελληνική αγορά

Φεύγοντας από Ισπανία και ερχόμενοι στην ελληνική αγορά βλέπουμε τις τιμές να προσπαθούν να κατοχυρώσουν υψηλότερα επίπεδα, όμως οι ποσότητες που υπερβαίνουν το φράγμα των 3,0 €/κιλό είναι μικρές παρτίδες των λίγων βυτίων.

Η Μεσσηνία, όπως και η Ηλεία, την τελευταία εβδομάδα κινήθηκαν ανοδικά με τιμές 2,60 – 2,70€. Η Λακωνία παραμένει ένα σκαλί παραπάνω στα 2,70 – 2,90€ με τον συνεταιρισμό της Μεταμόρφωσης να φτάνει τα 3,10€ για μια μικρή ποσότητα δύο βυτίων ενός “σούπερ εξτρίσιμου”.

Η Κρήτη έχοντας φέτος και ποιότητα και ποσότητες αγγίζει σε κάποιες οριακές περιπτώσεις τα 3€. Στην πραγματικότητα επικρατούν οι τιμές (αναχώρηση) των 2,75 – 2,80€ (αναχώρηση), που μεταφράζεται περί τα 2,90 -2,95 παράδοση Ιταλία. Είναι θετικό ότι έκαναν την εμφάνισή τους κάποιοι μεγάλοι ιταλοί αγοραστές. Σοβαρός ανασταλτικός παράγων όπως γράφαμε σε προηγούμενο Παρατηρητήριο Τιμών είναι το γεγονός ότι η Ιταλία έχει μεγάλα αποθέματα και έλλειψη ελεύθερων δεξαμενών, που αναγκάζει να κλείνονται συμβόλαια με μεταγενέστερη ημερομηνία παράδοσης. Θα πρέπει λοιπόν οι έλληνες εξαγωγείς να έχουν τη ρευστότητα να χρηματοδοτήσουν από μόνοι τους αυτές τις εμπορικές πράξεις χωρίς την τραπεζική υποστήριξη που απολαμβάνει ο ισπανός ανταγωνιστής. Κι όποιος αντέξει…

Κατά τα άλλα να επαναλάβουμε ότι οι “μεγάλες ελληνικές” τυποποιητικές βιομηχανίες συνεχίζουν να αγοράζουν με κριτήριο τις χαμηλές τιμές, ενώ όσες ελληνικές επιχειρήσεις διεκδικούν να διαφοροποιηθούν με υψηλή ποιότητα και εξαγωγικό προσανατολισμό πληρώνουν ένα premium τιμής.

(Σημείωση: πάντοτε οι αναγραφόμενες τιμές είναι χονδρικής για βυτίο στην έξοδο του ελαιοτριβείου (ex-factory) και όχι για μικρές ποσότητες που προσφέρουν μεμονωμένοι παραγωγοί.)

Επιτραπέζιες ελιές Καλαμών

Στις Καλαμών, που ακόμη η αγορά είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις και σκαμπανεβάσματα, το ανοδικό σπάσιμο του ενός € από τον συνεταιρισμό της Πετρίνας, δυστυχώς, δεν είχε συνέχεια. “Ακούγονται” τιμές για τις περσινές ελιές περίπου 85 σέντ για τα 200 τεμάχια, ενώ τα ψιλά μεγέθη στα 350 τεμάχια και πράσινα πέφτουν στα 45-50 σέντ. Οι φετινές των 200 τεμαχίων κυμαίνονται στα 90-95 σεντ με τις βιολογικές να επιτυγχάνουν το 1,20€.

Οι Κονσερβολιές βρίσκονται στις δεξαμενές και ειδικά τα μαύρα περιμένουν να ανοίξει η αγορά της Ιταλίας για να κινηθούν μια και από ότι φαίνεται οι Έλληνες καταναλωτές ξέχασαν (!;) αυτό το παραδοσιακό μας προϊόν.

Αποποίηση ευθύνης: Οι παραπάνω πληροφορίες προέρχονται από αξιόπιστες πηγές και έχουν διασταυρωθεί για την ορθότητά τους. Ωστόσο, κατ΄ουδένα τρόπο δεν πρέπει να θεωρηθούν ως συμβουλές εμπορικών πράξεων για τις οποίες ο συγγραφέας δεν φέρει καμία ευθύνη.