Πανελλαδικό Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου & Επιτραπέζιας Ελιάς (8/1/2021) και διευκρίνηση

Γενικά, σχεδόν παντού παρατηρούνται μικρές ανοδικές τάσεις της τάξης των 5-10 σέντ αν και οι πωλητές ζητούν κάτι παραπάνω που οι αγοραστές δεν τους το δίνουν.

1

Είχαμε γράψει για τις πρώτες ενδείξεις τους νέου έτους (Η νεογέννητη αγορά ελαιολάδου του 2021, 4/1/2021) και τώρα σιγά-σιγά η αγορά αρχίζει να ζωντανεύει.

Στη Μεσσηνία, που σχεδόν ολοκλήρωσε την άλεση, οι τιμές ανέβηκαν στα 2,55-2,60€/κιλό (ex factory, βυτίο).

Η Λακωνία ζητά το +2,90€/κιλό (πάντοτε για βυτίο ex-factory) ενώ οι αγοραστές δεν δίνουν πάνω από 2,75-2,80.

Η Κρήτη ανεβάζει αποδόσεις (λάδι σε καρπό), άρα και συνολική ποσότητα, όμως οι τιμές βρίσκονται σε μια διαρκή ανακατωσούρα με ένα μεγάλο εύρος από 2,65€ έως 2,85€/κιλό και μεμονωμένους ελαιουργούς να έχουν προσφέρει τιμές που, σήμερα τουλάχιστον, εμπεριέχουν μεγάλα ρίσκα γιατί δεν καλύπτουν ούτε οι Ιταλοί εισαγωγείς ούτε, πολύ περισσότερο, οι Έλληνες τυποποιητές.

Έλλειψη στην εγχώρια και στη διεθνή αγορά παρουσιάζουν τα βιομηχανικά λαμπάντε με 10 περίπου σεντ να χωρίζουν τους πωλητές (1,75) και τους αγοραστές (1,65€/κιλό).

Γενικά, σχεδόν παντού παρατηρούνται μικρές ανοδικές τάσεις της τάξης των 5-10 σέντ αν και οι πωλητές ζητούν κάτι παραπάνω που οι αγοραστές δεν τους το δίνουν.

Όλοι οι αγοραστές (και οι μεσίτες εκπρόσωποί τους) τονίζουν το μεγάλο πρόβλημα των υπολειμμάτων ιδίως με φυτοπροστατευτικά σκευάσματα για τα οποία, αν και είναι εγκεκριμένα, δεν τηρούν οι παραγωγοί το απαραίτητο διάστημα μεταξύ ψεκασμού και συγκομιδής.

Ο μεγάλος όγκος των ισπανικών έξτρα κυμαίνεται μεταξύ 2,40-2,50€/κιλό, τιμή ναι μεν 20 περίπου σεντ υψηλότερη της αντίστοιχης περυσινής, που όμως δεν ικανοποιεί τους Ισπανούς παραγωγούς και τις κοοπερατίβες τους.

ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΕΛΙΑ

Στην Ελλάδα η μόνη ποικιλία που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι η Καλαμών. Λογική κι αναμενόμενη είναι μια ανοδική αντίδραση των τιμών μετά το βούλιαγμά τους στο ναδίρ και στα εξευτελιστικά επίπεδα που υποχώρησαν. Άλλωστε, η φετινή παραγωγή ήταν μειωμένη, τα αποθέματα των προηγούμενων ετών πουλήθηκαν όσο-όσο να αδειάσουν οι κάδες κι οι αποθήκες, ενώ μεγάλο μέρος από τα φετινά φρέσκα πήγαν για ελαιοποίηση στα ελαιοτριβεία.

Αντιθέτως στην Ισπανία οι τιμές ανεβαίνουν (Η παραγωγή δεν ικανοποιεί την κατανάλωση και οι τιμές ανεβαίνουν στην Ισπανία, 23/11/2020).

Αποποίηση ευθύνης: Οι παραπάνω πληροφορίες προέρχονται από αξιόπιστες πηγές και έχουν διασταυρωθεί για την ορθότητά τους. Ωστόσο, κατ΄ουδένα τρόπο δεν πρέπει να θεωρηθούν ως συμβουλές εμπορικών πράξεων για τις οποίες ο συγγραφέας δεν φέρει καμία ευθύνη.

Αναγκαία διευκρίνηση

Πράγματι ο κύριος Κονιός έχει δίκιο και τον ευχαριστώ για το σχόλιό του (βλ. παρακάτω). Πιο σωστή διατύπωση θα ήταν ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι παραγωγοί εφαρμόζουν λαθεμένες / ελλιπείς οδηγίες ψεκασμών. Επειδή δεν παύει το θέμα των υπολειμμάτων -συνολικά- να είναι πολύ σημαντικό, θα πρέπει λοιπόν να το δούμε με την πρέπουσα σοβαρότητα.

1 ΣΧΟΛΙΟ